Ίχνη κορωνοϊού σε συσκευασίες κατεψυγμένων θαλασσινών

Κόκκινος συναγερμός!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ίχνη κορωνοϊού σε συσκευασίες κατεψυγμένων θαλασσινών

Οι αρχές στην Κίνα εντόπισαν ίχνη του νέου κορωνοϊού στη συσκευασία εισαγόμενων κατεψυγμένων θαλασσινών που έφθασαν από το λιμάνι του Νταλιάν, όπου πρόσφατα σημειώθηκε έξαρση κρουσμάτων, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση τοπικών αρχών.

Ο ιός εντοπίστηκε στην εξωτερική συσκευασία κατεψυγμένων θαλασσινών που εισήγαγαν τρεις εταιρίες στο Γιαντάι, μια παραθαλάσσια πόλη στην ανατολική επαρχία Σανγκόνγκ. Οι τοπικές αρχές στο Γιαντάι ανακοίνωσαν ότι τα θαλασσινά προέρχονταν από εισαγόμενο φορτίο που έφθασε στο Νταλιάν, χωρίς όμως να διευκρινίζεται η προέλευσή του.

Τον Ιούλιο, αξιωματούχοι των υπηρεσιών τελωνείων στο Νταλιάν, σημαντικό λιμάνι στη βορειανατολική επαρχία Λιαονίνγκ, εντόπισαν τον κορωνοϊό στη συσκευασία κατεψυγμένων γαρίδων που είχαν εισαχθεί από τον Ισημερινό. Στη συνέχεια, η Κίνα προχώρησε σε αναστολή των εισαγωγών από τρεις παραγωγούς γαρίδων της συγκεκριμένης χώρας.

κορωνοϊός σε τρόφιμα

Να σημειώσουμε πως μία ηθοποιός αποκάλυψε πως ένα από τα συμπτώματα κορωνοϊού ήταν και το ότι της πέφτουν τα μαλλιά. Δείτε εδώ το συγκλονιστικό βίντεο.

Ο νέος κορωνοϊός θεωρείται ότι εμφανίστηκε σε αγορά που πουλούσε θαλασσινά και άγρια ζώα στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Έκτοτε εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, με κάποια νέα περιστατικά να εισέρχονται στην Κίνα από ταξιδιώτες που επαναπατρίστηκαν.

Μέρος των θαλασσινών που οι τρεις εταιρίες στο Γιαντάι έφεραν είχε υποστεί επεξεργασία προκειμένου να εξαχθεί, ενώ τα υπόλοιπα διατηρήθηκαν υπό ψύξη και δεν εισήλθαν στην αγορά, ανέφεραν οι αρχές στο Γιαντάι.

Σε ερώτηση εάν είχαν εξαχθεί επεξεργασμένα θαλασσινά, μέλος του προσωπικού στην μονάδα αντιμετώπισης κορωνοϊού στο Γιαντάι αρνήθηκε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες, παραπέμποντας το Reuters στην ανακοίνωση των αρχών της πόλης.

Οι αρχές σφράγισαν τα προϊόντα, ανέφεραν οι αρχές του Γιαντάι. Όποιος ασχολήθηκε με τα προϊόντα αυτά τέθηκε σε καραντίνα και βρέθηκε αρνητικός στον κορωνοϊό, ανέφεραν.

Η τελευταία έξαρση του κορωνοϊού στην πόλη Νταλιάν ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου. Έως τις 9 Αυγούστου, το Νταλιάν είχε ανακοινώσει συνολικά 92 κρούσματα.

Πηγή: protothema.gr

Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα πριν τον Δεκαπενταύγουστο

Μπορεί τα κρούσματα κορωνοϊού που σημειώθηκαν εχθές στη χώρα μας να υπήρξαν μειωμένα σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, ο κίνδυνος όμως για άμεση αύξηση δεν σταματά να εφιστά την προσοχή όλων. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση δεν επαναπαύεται και λαμβάνει δράση με την εφαρμογή νέων μέτρων.

Αναλυτικότερα, νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού ανακοίνωσε η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές για τη λήψη και νέων περιοριστικών αποφάσεων, ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου, που παραδοασιακά οι Έλληνες απολαμβάνουν τις διακοπές τους.

Παρ' ότι τη Δευτέρα ανακοινώθηκε μειωμένος αριθμός νέων κρουσμάτων (126) σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ο συναγερμός στην κυβέρνηση εξακολουθεί να υφίσταται και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι πιο έντονος τις επόμενες ημέρες, καθώς το επόμενο διάστημα θα κριθεί εν πολλοίς το πλάνο αντιμετώπισης της πανδημίας από τον Σεπτέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις που ανακοίνωσε, χθες, η κυβέρνηση, είναι ενδεικτικές των προθέσεών της.

Η ΔΕΘ ματαιώνεται, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κατεβάζουν νωρίτερα τα ρολά σε Μύκονο, Πάρο, Χαλκιδική και άλλες δώδεκα περιοχές της χώρας ενώ όπως ξεκαθάρισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τα μέτρα αυτά θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας εφόσον παραστεί ανάγκη...

Στα στοιχεία του ΕΟΔΥ εντοπίζεται πάντως εκτός από την μείωση και ακόμη ένα ενθαρρυντικό στοιχείο. Για πρώτη φορά την τελευταία εβδομάδα Καταγράφηκαν λιγότερα από 100 εγχώρια κρούσματα.

κορωνοιος δεκαπενταυγουστος νεα μετρα

Έπειτα από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με συναρμόδιους Υπουργούς, κυβερνητικά στελέχη και τον επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα και σε συνέχεια εισήγησης της Επιτροπής, αποφασίστηκαν τα εξής:

1ον: Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο Πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου, σε περιορισμένο ακροατήριο.

2ον: Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.

3ον: Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.

4ον: Από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.

5ον: Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων.

6ον: Με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11 μέχρι τις 23/8 η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές:

- Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
- Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
- Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.

Η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

ΠΗΓΗ: protothema.gr