Δημοσία δαπάνη η κηδεία του Ντίνου Χριστιανόπουλου

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Δημοσία δαπάνη η κηδεία του Ντίνου Χριστιανόπουλου

Ύστερα από ανακοίνωση που έκανε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, έκανε γνωστό, πως η κηδεία του κορυφαίου ποιητή, Ντίνου Χριστιανόπουλου ο οποίος έφυγε από τη ζωή σήμερα, πρόκειται να γίνει δημοσία δαπάνη.

Τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Εμβληματικός ποιητής της γενιάς του και χαρακτηριστική φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος αγάπησε την πόλη μας όσο λίγοι. Επέλεξε να περάσει σ' αυτήν όλη του τη ζωή, παρά τις κατά καιρούς σειρήνες, καθώς η φήμη του έφτασε σε όλη την Ελλάδα τόσο μέσα από το έργο του όσο και μέσα από τον συχνά τολμηρό δημόσιο λόγο του.

Ντίνος Χριστιανόπουλος κηδεία

Η Μικρή Πινακοθήκη 'Διαγώνιος', δημιούργημα δικό του, αποτέλεσε το βήμα για πολλούς νέους καλλιτέχνες της εποχής, οι οποίοι έγραψαν τη δική τους ιστορία στα εικαστικά και στη λογοτεχνία. Συνεπής μελετητής και βαθύς γνώστης της ιστορίας και της λογοτεχνίας της Θεσσαλονίκης, άφησε εποχή προσεγγίζοντας τα τραγούδια του Β. Τσιτσάνη με τον δικό του τρόπο. Θα τον θυμόμαστε πάντα μέσα από το έργο του», ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Θρήνος ξέσπασε και με το θάνατο του Βαγγέλη Καραβασάνη. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το χαμό του.

Ποιος ήταν ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

Ο Χριστιανόπουλος (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Κωνσταντίνου Δημητριάδη) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1931.

Φοίτησε στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 1958 ως το 1965 εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης.

Το 1958 ίδρυσε και ανέλαβε υπό τη διεύθυνσή του το περιοδικό «Διαγώνιος», που κυκλοφόρησε ως το 1983 με ολιγόχρονες παύσεις ενώ το 1962 δημιούργησε τις «Εκδόσεις της Διαγωνίου» και από το 1965 εργάστηκε ως διορθωτής και επιμελητής. Το 1974 ίδρυσε τη Μικρή Πινακοθήκη της Διαγωνίου που έχει ως στόχο την προβολή νέων καλλιτεχνών της συμπρωτεύουσας, με στενούς συνεργάτες του Κάρολο Τσίζεκ και Νίκο Νικολαΐδη.

Την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία πραγματοποίησε το 1949 με τη δημοσίευση του ποιήματος «Βιογραφία» στο περιοδικό της Θεσσαλονίκης «Μορφές».

Τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Εποχή των ισχνών αγελάδων».

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος τοποθετείται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της ομάδας που είναι γνωστή ως «Κύκλος της Διαγωνίου» και κινήθηκε στο πλαίσιο του ομώνυμου περιοδικού που ο ίδιος ίδρυσε (Νίκος-Αλέξης Ασλάνογλου, Γιώργος Ιωάννου, Τάσος Κόρφης, Βασίλης Καραβίτης, κ.α.). Η ποίησή του χαρακτηρίζεται από έντονα ερωτική διάθεση και επιρροές από το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη.