Κορωνοϊός: Lockdowns έρχονται και σε άλλες περιοχές

Εντός της ημέρας από τον Νίκο Χαρδαλιά

Αρθρογράφος: Χριστιάνα Μπράμο
Χριστιάνα Μπράμο
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Lockdowns έρχονται και σε άλλες περιοχές

Το lockdown που εφαρμόστηκε στην περιοχή του Πόρου συγκλόνισε την Ελλάδα, ενώ η ιδέα ενός νέου εγκλεισμού εξαιτίας του κορωνοϊού αποτελεί ένα από τα χειρότερα σενάρια. Δυστυχώς, η κατάσταση βαίνει με έναν μη ευχάριστο τρόπο και τα τοπικά lockdown επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές. Χαρακτηριστικά, lockdowns πρόκειται να υιοθετηθούν άμεσα και από άλλα μέρη, ενώ ανακοίνωση αναμένεται σύντομα από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Ειδικότερα, αποφασισμένη να πάρει αυστηρά μέτρα για να αναχαιτίσει την επέλαση του κορονοϊού στη χώρα είναι η κυβέρνηση. Στην πρωινή τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε σειρά μέτρων, που θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας από τον Νίκο Χαρδαλιά κι αφορούν σε τοπικά lockdown, στο μοντέλο του Πόρου, ενώ σε αρκετές περιοχές μπαίνει πλαφόν στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης.

Το μοντέλο Πόρου επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές

Ακόμη, θα ενεργοποιηθεί για αυτές τις περιοχές το 112 έτσι ώστε να αποστέλλονται μηνύματα με συστάσεις για αυτοπροστασία και αποφυγή συνωστισμού.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στο Open TV ο Σπύρος Μουρελάτος, από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται η λήψη νέων οριζόντιων μέτρων, καθώς ο Αύγουστος αποδεικνύεται ο χειρότερος μήνας από την έναρξη της πανδημίας, σε ό,τι αφορά στα κρούσματα του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται η επέκταση των μέτρων μοντέλου Πόρου που θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας, από τον Νίκο Χαρδαλιά, σε τουλάχιστον τρία ακόμα νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες σε Σπέτσες, Πάρο και Αντίπαρο, αλλά και στην Υδρα θα μπει πλαφόν 50 ατόμων στην κάθε είδους συγκέντρωση, πάρτι, συναυλία.

Κορωνοϊός Μοντέλο Πόρου

Την είδηση νέων μέτρων επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της πρωινής τηλεδιάσκεψης για τον κορονοϊό στο Μέγαρο Μαξίμου. «Θα ανακοινώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς μια σειρά μέτρων», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοστάκης κάνοντας τη δική του έκκληση στους νέους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προστατέψουν τόσο τους ίδιους όσο και τους οικείους τους.

«Θέλω να κάνω ειδική έκκληση στους νέους μας, στα νέα παιδιά. Έχω και εγώ παιδιά σε αυτή την ηλικία, 17, 23 και 22, γνωρίζω την ανεμελιά της ηλικίας. Αλλά, παρακαλώ, έκκληση: Προσοχή, προσέξτε τους εαυτούς σας, δεν είστε άτρωτοι, και κυρίως αυτοί που δεν είναι άτρωτοι είναι οι γονείς σας και οι παππούδες και οι γιαγιάδες σας».

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Στους 222 έφτασαν συνολικά οι νεκροί στη χώρα μας

Κορωνοϊός - Τούντας: Τουλάχιστον 60.000 οι μολυσμένοι στην Ελλάδα

Ο κορωνοϊός "καλπάζει" και οι τοποθετήσεις των ειδικών πληθαίνουν καθώς επιτακτική κρίνεται η ανάγκη να γνωρίζουμε για τα γεγονότα και να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να μην έρθουμε προ τετελεσμένων γεγονότων. Αναφορικά με την κατάσταση τοποθετήθηκε ο κ. Τούντας, ενώ η δήλωση του ότι τουλάχιστον 60.000 οι μολυσμένοι στην Ελλάδα προκαλεί τρόμο.

Αναλυτικότερα, για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και την ανησυχία που προκαλεί στους ειδικούς μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας.

Όσα δήλωσε ο Καθηγητής Γιάννης Τούντας για τον κορωνοϊό

Ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο τον ίδιο και γενικά τους ειδικούς, ανέφερε ο κ. Τούντας, ενώ επεσήμανε ότι πλέον έχουμε πολύ πιο περιορισμένες δυνατότητες να ελέγξουμε τη διασπορά της επιδημίας.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι τις επόμενες μέρες είναι πιθανό να δούμε μεγαλύτερη αύξηση.
Μετά τον 15αύγουστο θα έχουμε χειροτέρευση με την επιστροφή των εκδρομέων, είπε ο καθηγητής.
«Έχουμε μπει σε ένα δεύτερο κύμα, που μπορεί να εξελιχθεί χειρότερα από το πρώτο.»

κορωνοϊός μολυσμενοι Ελλάδα

Όπως είπε θα υπάρξει μια έξαρση κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο, γι’ αυτό πρέπει να τηρήσουμε τα ήδη ισχύοντα μέτρα και να ληφθούν και νέα μέτρα όπως τοπικά lockdown όπου χρειαστεί.
Ωστόσο, εκτίμησε ότι από Σεπτέμβριο είναι πιθανό να δούμε βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα.

Για τα σχολεία είπε ότι «αν χειροτερεύσουν οι δείκτες, δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία».
Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει «να εφαρμόσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα ισχύοντα μέτρα».
«Παντού είναι ο ιός. Πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα σα να κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να μολυνθούμε.»

Σχετικά με τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων, ο καθηγητής είπε ότι «έχουν μολυνθεί τουλάχιστον 60.000 συμπολίτες μας. Υπάρχουν περισσότερα από 10.000 ενεργά κρούσματα. Γύρω μας υπάρχουν 10.000 συμπολίτες μας μεταδίδουν τον ιό».

Το νούμερο αυτό προκύπτει από μια διεθνή εκτίμηση ότι τα κρούσματα τα πραγματικά είναι 10 φορές περισσότερα από αυτά που βρίσκουμε από τα τεστ, εξήγησε ο κ. Τούντας.
Τέλος, είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς.

ΠΗΓΗ: eleftherostypos.gr

Διαβάστε εδώ το νέο σενάριο για το άνοιγμα των σχολείων.