Ενημέρωση Χαρδαλιά για την κακοκαιρία Ιανός - Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Περιμένουμε έντονα φαινόμενα στην Αττική

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Ενημέρωση Χαρδαλιά για την κακοκαιρία Ιανός - Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Ήταν μια δύσκολη βραδιά για τα νησιά του Ιονίου, δήλωσε μετά την πρωινή σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς για την κακοκαιρία Ιανός που πλήττει την Ελλάδα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι υπάρχουν διακοπές ρεύματος στα τρία νησιά Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, ωστόσο συνεργεία του δήμου σε συνεργασία με την Πυροσβεστική έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την αποκατάσταση του δικτύου. Ο κυκλώνας παραμένει στα δυτικά για 6-9 ώρες και στη συνέχεια θα κινηθεί νότια, πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε ότι οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες, ενώ αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Όπως είπε ο κυκλώνας θα παραμείνει στα δυτικά της χώρας και ότι από το απόγευμα αναμένεται να κατευθυνθεί νότια, στη δυτική Πελοπόννησο, εξασθενημένος.

Προειδοποίησε όμως ότι ένα κομμάτι θερμικής αέριας μάζας του κυκλώνα αναμένεται να «συναντηθεί» με ένα μελτέμι, με αποτέλεσμα να σημειωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα από το μεσημέρι στην κεντρική Ελλάδα. Η νέα αυτή κακοκαιρία «θα προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις σε Θεσσαλία, μέχρι την Καρδίτσα και Στερεά Ελλάδα, που θα δεχθούν μεγάλο όγκο νερού», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι το νέο μέτωπο θα κινηθεί νότια και το Σάββατο μπορεί να επηρεάσει την Κόρινθο και την Αττική.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας διευκρίνισε ότι, η Αττική θα επηρεαστεί από το βράδυ και μετά, όχι με κυκλώνα, αλλά με έντονα καιρικά φαινόμενα.

«Παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή», τόνισε ο υφυπουργός, προειδοποιώντας πως «το επόμενο 9ωρο θα είναι πολύ κρίσιμο». Δείτε εικόνες από Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη. Μεγάλα τα προβλήματα.

Πηγή: protothema.gr

Κακοκαιρία Ιανός: Σήμανε καμπανάκι ο Χαρδαλιάς - Πτήση δεν κατάφερε να προσγειωθεί στην Κεφαλλονιά

Καμπανάκι σήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς για την κακοκαιρία που έχει ξεκινήσει να χτυπάει τμήματα της Ελλάδας. Ενώ, μια πτήση από Βρετανία, δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Κεφαλλονιάς λόγω του Ιανού.

Ολόκληρη η δήλωση Χαρδαλιά για την κακοκαιρία Ιανός

Ολοκληρώσαμε πριν από λίγο άλλη μία τεχνική σύσκεψη. Αυτές οι συσκέψεις γίνονται κάθε 6 ώρες, για να μπορούμε να αξιολογούμε και να σταθμίζουμε τα δεδομένα που μας παρουσιάζουν οι μετεωρολόγοι και οι αναλυτές μας. Αυτό το οποίο φαίνεται ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή, είναι ότι τα νησιά μας και ειδικά η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Ιθάκη και ένα κομμάτι της Λευκάδας, θα δεχτούν τις επόμενες ώρες και μέχρι τα μεσάνυχτα, το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας.

Αυτό που αλλάζει σε σχέση με τα μοντέλα που τρέχουν αυτή τη στιγμή, είναι ότι φαίνεται ότι το μέτωπο αυτό της κακοκαιρίας θα παραμείνει για αρκετές ώρες σταθερό πάνω από τις δυτικές μας ακτές. Δηλαδή η Αιτωλοακαρνανία, ειδικά οι περιοχές από το Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο, η Αχαΐα, η Ηλεία και η Μεσσηνία είναι ξεκάθαρο ότι θα δεχθούν μεγάλο όγκο νερού και το βασικότερό είναι ότι θα υπάρχουν σφοδροί άνεμοι που οι ριπές τους θα φτάνουν μέχρι και τα 11 μποφόρ. Ως εκ τούτου, ο αρχικός μας σχεδιασμός παραμένει ως έχει. Τα σχολεία αύριο θα παραμείνουν κλειστά στις περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη, πλην της Αρκαδίας, η οποία ναι μεν είναι σε έκτακτη ανάγκη για να προετοιμαστεί για τη δεύτερη φάση, αλλά δε φαίνεται να επηρεάζεται από τα καιρικά φαινόμενα αύριο το πρωί, οπότε τα παιδιά μπορούν να πάνε κανονικά στα σχολεία.

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι θεωρώ υπερβολικές τις αποφάσεις αγαπητών και εξαιρετικών κατά τα άλλα αυτοδιοικητικών να κλείνουν τα σχολεία, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση μαζί μας για τα πραγματικά καιρικά φαινόμενα. Δυστυχώς, υπάρχουν αποφάσεις αγαπημένων κατά τα άλλα Δημάρχων, οι οποίοι κλείνουν τις περιοχές τους χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα κακοκαιρίας αύριο. Αυτά είναι τα έκτακτα μέτρα του Δήμου Αθηναίων για την κακοκαιρία Ιανός.

Πτήση από τη Βρετανία δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς

Κακοκαιρία Ιανός

Το αεροπλάνο προσπάθησε αρκετές φορές να προσεγγίσει τον διάδρομο προσγείωσης δίχως όμως επιτυχία ενώ στην συνέχεια πέταξε ως την Λευκάδα.

Η ταλαιπωρία των επιβατών τελείωσε στις 20:45 όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος.

Υπενθυμίζεται ότι στις περιοχές που έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης συγκαταλέγεται και η Κεφαλλονιά.