Θρήνος! Πέθανε η Ζιλιέτ Γκρεκό

Απέραντη θλίψη

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Θρήνος! Πέθανε η Ζιλιέτ Γκρεκό

Θρήνος έχει ξεσπάσει στον καλλιτεχνικό χώρο με την είδηση πως πέθανε σε ηλικία 93 ετών η Ζιλιέτ Γκρεκό, μία από τις κορυφαίες τραγουδίστριες της γαλλικής μουσικής σκηνής. Μοναδική τραγουδίστρια αλλά και ηθοποιός, η Ζιλιέτ Γκρεκό ήταν η μούσα του Saint-Germain-des-Près μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η αξέχαστη ερμηνεύτρια των Brel, Gainsbourg, Vian, Roda-Gil, Miossec ή Biolay.

Η συνεισφορά της Ζιλιέτ Γκρεκό στο γαλλικό τραγούδι είναι κάτι περισσότερο από σημαντική. Λάτρεψε το στυλ των μποέμ και την κουλτούρα της μεταπολεμικής εποχής στη Γαλλία και σύντομα η αισθησιακή φωνή της ταυτίστηκε όχι μόνο με τη μουσική και τα τραγούδια τους, αλλά και για την σκέψη και τον τρόπο ζωής τους.

Ταυτίστηκε με το κίνημα των υπαρξιστών και αναδείχθηκε δίκαια η ιέρεια – σύμβολο για την μεταπολεμική γαλλική τέχνη και διανόηση, ενώ θρήνος έχει ξεσπάσει και με τον θάνατο του Νικόλα Μοσχολιού.

Η σπάνια καλλιτέχνιδα, Ζιλιέτ Γκρεκό ενσαρκώνει την ελευθερία, τον επαναστατικό αισθησιασμό, την απελευθέρωση της γυναίκας και του πνεύματος, το άνοιγμα στον κόσμο και το τέλος των ταμπού και των στερεοτύπων.

Μεγάλος της έρωτας ο Μάιλς Ντέιβις, ο κορυφαίος βιρτουόζος τρομπετίστας της τζαζ, που πέθανε το 1991. Ερωμένη του Ντέιβις, υπήρξε σύζυγος του Μισέλ Πικολί, αγαπημένη του κορυφαίου υπαρξιστή φιλόσοφου, Ζαν Πολ Σαρτρ. Ήταν φίλη του Μπόρις Βιάν και του Ζαν Κοκτό, αλλά και “αμόρε” του Σερζ Γκενσμπούργκ. Ο Σαρτρ είπε κάποτε πως “η Γκρεκό (Gréco) είχε εκατομμύρια ποιήματα στη φωνή της”.

Θρήνος! Πέθανε ο Τόλης Παπαγεωργίου

Θρήνος έχει ξεσπάσει από εχθές το απόγευμα με την είδηση πως πέθανε ο δημοτικός σύμβουλος Αριστοτέλη και Πρόεδρος του ελληνικού «Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων», Τόλης Παπαγεωργίου, σκορπώντας τη θλίψη σε συγγενείς και φίλους του.

Ο Τόλης Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Ιερισσό Χαλκιδικής και υπήρξε η ηγετική φυσιογνωμία των αγώνων κατά των μεταλλείων χρυσού σε Χαλκιδική και Θράκη.

Το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης πρόσφατα και ομόφωνα αποφάσισε να τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη, αναγνωρίζοντας την τεράστια συμβολή του στη δημιουργία και εξέλιξη του κινήματος κατά των χρυσωρυχείων σε Έβρο και Ροδόπη. Ο Τόλης Παπαγεωργίου ήταν παρών σε όλους τους αγώνες της περιοχής μας, όλα αυτά τα χρόνια, εμπνέοντας και δίνοντας δύναμη και ελπίδα στην τοπική κοινωνία για να συνεχίσει να παλεύει κατά της περιβαλλοντικής καταστροφής του τόπου, ενώ θρήνος έχει ξεσπάσει και με τον θάνατο του Σάββα Παπαδόπουλου.

Τόλης Παπαγεωργίου θάνατος

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος αναφέρει σε δήλωσή του πως «με θλίψη ενημερώθηκα για την απώλεια του Τόλη Παπαγεωργίου, που τον τελευταίο καιρό έδινε μια προσωπική άνιση μάχη, με την ίδια γενναιότητα και την υπερηφάνεια που χαρακτήριζαν όλους τους αγώνες του, γεγονός που του αναγνωρίζεται από όλους, είτε συμφωνούσαν, είτε διαφωνούσαν με τις απόψεις και τις επιλογές του.

Ως Δήμαρχος, στο πρόσωπό του δεν αντιμετώπισα έναν αδιάλλακτο πολιτικό αντίπαλο, αλλά έναν συμπολίτη, συνεργάτη στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τον οποίο μπορούσα να συζητώ, αντλώντας χρήσιμα στοιχεία ακόμα και μέσα από τις διαφωνίες μας. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους αγαπημένους του».

Πηγή: athensmagazine.gr