Τρόμος με τον σεισμό των 5 Ρίχτερ το πρωί της Τρίτης

Σε ποια περιοχή χτύπησε

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Τρόμος με τον σεισμό των 5 Ρίχτερ το πρωί της Τρίτης

Σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στο κεντρικό Ιράν. Το επίκεντρο του σεισμού είναι 42 χλμ., δυτικά - νοτιοδυτικά της πόλης Σεμίρομ.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 12 χλμ. σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο. Ενώ, τις τελευταίες μέρες έντονη σεισμική δραστηριότητα παρατηρείται στην Χαλκιδική με απανωτές σεισμικές δονήσεις.

Δείτε εδώ τι πρέπει να κάνετε πριν τον σεισμό για να είστε ασφαλής.

Οι καταστροφές του σεισμού στο περιβάλλον

Σεισμός 5 Ρίχτερ στο Ιράν

Ο σεισμός μπορεί να διαταράξει την καθημερινή ζωή δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα:

Σε δίκτυα όπως:

  • οδικό (καταστροφή δρόμων, γεφυρών κτλ.)
  • σιδηροδρομικό (καταστροφή γραμμών)
  • τηλεπικοινωνιακό
  • ηλεκτρικό
  • ύδρευσης
  • Σε κατοικίες, διάφορα κτίρια και άλλες κατασκευές
  • Στο φυσικό περιβάλλον – κατολισθήσεις, ρευστοποιήσεις, καθιζήσεις, διακλάσεις, τσουνάμι κ.α.

Η κατολίσθηση είναι γεωλογικό φαινόμενο κατά το οποίο γεώδεις ή βραχώδεις μάζες ξεκολλούν απότομα ή σιγά σιγά από τις πλαγιές των βουνών και γλιστρούν προς τα κάτω με μικρή ή μεγάλη ταχύτητα. Οι κατολισθήσεις στην Ελλάδα είναι δυστυχώς πολύ συχνές.

Η ρευστοποίηση είναι η μετάβαση ενός σώματος από τη στερεή κατάσταση στη ρευστή, δηλαδή σε υγρή ή αέρια.

Η καθίζηση είναι γεωλογικό φαινόμενο κατά το οποίο ορισμένα κομμάτια του στερεού φλοιού της γης καταβυθίζονται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι διακλάσεις είναι οι οριζόντιες και κατακόρυφες ρωγμές που σχηματίζονται κατά μήκος διάφορων πετρωμάτων τα οποία διασχίζονται από αυτές σε μεγάλες αποστάσεις.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, μπορεί ένα σεισμό να ακολουθήσει μια πυρκαγιά, προκαλώντας μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που έχει προκαλέσει ο ίδιος ο σεισμός! Επίσης, δεν είναι σπάνια η εμφάνιση πλημμύρας εξαιτίας βλαβών στα δίκτυα ύδρευσης, καταστροφής φραγμάτων ή αλλαγής της ροής ποταμών.

Ο σεισμός δημιουργεί στους ανθρώπους ένα αίσθημα πανικού και ανασφάλειας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδίως όταν το επίκεντρό του είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές προκαλεί σοβαρά προβλήματα και εκτεταμένες ζημιές σε διάφορες κατασκευές. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι καταστροφές αυτές γίνονται αιτία να τραυματιστούν ή ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους άνθρωποι. Αν και κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο γίνονται αντιληπτοί περισσότεροι από 3000 σεισμοί, συνήθως λιγότεροι από 10 είναι αυτοί που προκαλούν σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ είναι αυτός της Χιλής το Μάιο του 1960 και είχε μέγεθος 9,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Στην παγκόσμια ιστορία έχει καταγραφεί ένας τεράστιος αριθμός σεισμών. Πολλοί από αυτούς κατέστρεψαν πόλεις και χωριά. Όμως όσο μεγάλη κι αν ήταν η καταστροφή, κανένας σεισμός δε στάθηκε ικανός να σταματήσει την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Τα κτίρια ξαναχτίστηκαν, οι δρόμοι ξαναφτιάχτηκαν και όλοι απέκτησαν εμπειρίες για τη μελλοντική αντιμετώπιση των σεισμών.