Σάββατο, 05 Δεκεμβρίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Επίδομα Θέρμανσης: Ποιους αφορά;

Δείτε τα ποσά και την γεωγραφική ζώνη

Επίδομα Θέρμανσης: Ποιους αφορά;
Ενημέρωση 06.10.2020 09:56
Από Κωνσταντίνα Τσουκαλά

Επίδομα θέρμανσης συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να χορηγήσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Πρόκειται για το επίδομα της χειμερινής περιόδου 2020 -2021 το οποίο αποφασίστηκε να καταβληθεί νωρίτερα προκειμένου να δοθεί μια πρόσθετη στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Το κονδύλι των 84 εκατ. ευρώ προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Το επίδομα θα χορηγηθεί προκαταβολικά, μέχρι το τέλος του έτους, στους δικαιούχους και στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα γίνει ο έλεγχος των παραστατικών και των στοιχείων που θα συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Γεωγραφική Ζώνη Α, 180 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 ευρώ στη ζώνη Γ και 80 ευρώ στη ζώνη Δ. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ. Το επίδομα μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες. Έτσι, το επίδομα ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φθάνει τα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη.

Οι Γεωργαφικές ζώνες προσδιορίζονται ώς εξής:

ΖΩΝΗ Α: Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας

ΖΩΝΗ Β: Νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής

ΖΩΝΗ Γ: Νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου

ΖΩΝΗ Δ: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.

Οικονομική "βόμβα": Πετσοκόβουν δώρο Χριστουγέννων και επίδομα αδείας

Επίδομα 534 ευρώ: Καταβάλλεται την Τετάρτη σε 120.000 δικαιούχους

Την καταβολή του επιδόματος των 534 ευρώ σε 120.000 δικαιούχους, την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε μιλώντας στο OPEN TV και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Όπως διευκρίνησε ο κ. Βρούτσης, αύριο Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου θα εξοφληθούν 38.611 μισθωτοί που εντάχθηκαν στο μηχανισμό "Συν-Εργασία" τον Αύγουστο, καθώς και 98.100 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας τον Αύγουστο.

Οι μισθωτοί που ήταν σε αναστολή τον Αύγουστο θα λάβουν 534 ευρώ, εφόσον η αναστολή της σύμβασής τους διήρκεσε ολόκληρο το μήνα, δηλαδή 30 ημέρες. Διαφορετικά θα λάβουν αναλογία της ειδικής αποζημίωσης, δηλαδή 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Οι εργαζόμενοι που είχαν τεθεί στο "Συν - Εργασία" θα λάβουν το 60% του καθαρού μισθού τους για τον χρόνο εργασίας που χάθηκε, λόγω της μείωσης του ωραρίου.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρθηκε διεξοδικά και στο πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας, που ξεκινάει την ερχόμενη Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου.

"Είναι μια πρωτοβουλία που δεν έχει προηγούμενο", είπε ο κ. Βρούτσης, εξηγώντας πως οι 100.000 θέσεις εργασίας αφορούν όλες τις επιχειρήσεις οριζόντια, ανεξάρτητα από το αν έχουν πληγεί ή όχι από την πανδημία. "Καλύπτουμε πλήρως το μη μισθολογικό κόστος, τις ασφαλιστικές εισφορές για 6 μήνες. Οι προυποθέσεις που βάζουμε είναι οι ελάχιστες. Να είναι συνεπείς, να μην χρωστάνε φόρους και εισφορές κι αν χρωστάνε να τις έχουν ρυθμίσεις και να διατηρούν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων". Όπως διευκρίνησε ο κ. Βρούτσης, στη βάση του αριθμού των εργαζομένων που είχε η επιχείρηση στις 18 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία δημοσίευσης σε ΦΕΚ του σχετικού νόμου, προστίθενται οι νέοι επιδοτούμενοι εργαζόμενοι και αυτό το πλήθος των εργαζομένων πρέπει να μένει σταθερό για 6 μήνες.

Εκκρεμείς συντάξεις
Όσον αφορά στις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Βρούτσης είπε πως "το πρόβλημα έχει αρχίσει να λύνεται και βρισκόμαστε μπροστά στην αρχή του τέλους". Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφιακής έκδοσης της σύνταξης "Άτλας" κι έδωσε το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα σταδιακής επέκτασης τους επόμενους μήνες και έως το τέλος του 2021 της ηλεκτρονικής έκδοσης σύνταξης σε μισθωτούς, δημόσιους υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους. Υπενθυμίζεται πως σήμερα το σύστημα ήδη εφαρμόζεται σε αγροτικές συντάξεις και σε μεταβιβάσεις συντάξεων χηρείας λόγω θανάτου συνταξιούχου. "Την 1η Ιανουαρίου του 2022 όλες οι νέες συντάξεις θα βγαίνουν ψηφιακά για όλους".

Οι εκκρεμείς, από το παρελθόν, συντάξεις συνεχώς θα φθίνουν καθώς δεν θα δημιουργούνται νέες εκκρεμότητες, είπε ο κ. Βρούτσης και ανακοίνωσε πως το επόμενο 2μηνο "θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τις εκκρεμείς συντάξεις τόσων ετών". Σε ανακοινώσεις προέβη και ο Νίκος Χρδαλιάς!

Περισσότερες πληροφορίες σε λίγο!

Πηγή: protothema.gr

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Επίδομα 534 ευρώ: Αυτές είναι οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί

Επίδομα γέννας: Δείτε πότε μπαίνει η πρώτη δόση

Share