Στο χέρι των καθηγητών η τελική απόφαση της τηλεκπαίδευσης - Τι θα γίνει με τις καταλήψεις;

Σε αυτούς έπεσε το μπαλάκι...

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Στο χέρι των καθηγητών η τελική απόφαση της τηλεκπαίδευσης - Τι θα γίνει με τις καταλήψεις;

Αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων δείχνει αυτή η εβδομάδα ενώ η «καυτή πατάτα» της εφαρμογής των μέτρων του υπουργείου Παιδείας για το σχέδιο με τις απουσίες και την εξ αποστάσεως διδασκαλία βρίσκεται στα χέρια των καθηγητών.

Το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι με την πειθώ και το διάλογο, ακόμα και με την ενεργοποίηση του «όπλου» της απουσίας, αντιμετώπισε με παιδαγωγικό τρόπο το ζήτημα, ζητώντας από τους καθηγητές να εξηγήσουν στους μαθητές ότι πρέπει να επιστρέψουν στις αίθουσες. Οι καθηγητές προσπαθούν να «μπλοκάρουν» το σχέδιο της τηλεκπαίδευσης και έχουν κηρύξει σήμερα τρίωρη στάση εργασίας 8-11 για τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη.

Από το υπουργείο δημοσιοποιήθηκε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί και η Τρίτη φάση των προσλήψεων αναπληρωτών, οι οποίοι θα ενισχύσουν και τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης.

Διαδήλωση στο υπουργείο Παιδείας ετοιμάζουν οι μαθητές για την Παρασκευή

Διαδήλωση έξω από το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζουν οι μαθητές για την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι. Η απόφαση αυτή ελήφθη στην ανοιχτή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο συγκρότημα της Γκράβας με τη συμμετοχή μαθητών από 180 σχολεία. Παράλληλα οι μαθητές της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας καλούν τους καθηγητές “να μην εφαρμόσουν τις τηλεαπουσίες και την τηλεκπαίδευση στα αγωνιζόμενα σχολεία”. Οι μαθητές χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους ως νικητές τονίζοντας: "Είμαστε νικητές γιατί αναγκάσαμε το υπουργείο και την Κυβέρνηση να μας ακούσουν!"

Η ΟΛΜΕ

Αντιδράσεις υπάρχουν ωστόσο εντός των κύκλων της ΟΛΜΕ καθώς οι καθηγητές αρνούνται να «παίξουν τον ρόλο του φύλακα και του απουσιολόγου», όπως λένε χαρακτηριστικά και με την πλειοψηφία της αντιπολίτευσης έχουν κηρύξει στάσεις εργασίας τις ώρες της τηλεκπαίδευσης. Η ΟΛΜΕ θα συναντηθεί με την υπουργό Παίδείας Νίκη Κεραμέως την Πέμπτη, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των καταλήψεων. Το μέτρο με τις απουσίες στην τηλεκπαίδευση για τους μαθητές που κάνουν κατάληψη δεν είναι «καθόλου παιδαγωγικό» είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσούχλος. «Δεν μπορούμε να παίξουμε το ρόλο του δεσμοφύλακα και του καταδότη των μαθητών. Εμείς θα ξαναδούμε τα παιδιά, αν χαθεί η σχέση που έχουμε η προσπάθεια θα πάει χαμένη» είπε ο κ. Τσούχλος. Όπως είπε «διαφωνούμε με την τηλεκπαίδευση αυτού του είδους, διαφωνούμε κάθετα με τις απουσίες».

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας:

1. Σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, τα σχολεία υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές.

2. Μαθητές που παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσίες για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας.

3. Η απουσία μαθητή από κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καταγράφεται από τον εκπαιδευτικό, προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών και λαμβάνεται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης.

4. Κάθε εκπαιδευτικός υποχρεούται να καταγράφει με κάθε πρόσφορο τρόπο τους τίτλους της ενότητας που δίδαξε καθημερινά.

Κατάληψη σε σχολεία

Μαθητής έπεσε από την ταράτσα του σχολείου κατά τη διάρκεια κατάληψης

Σχολεία: Συνεχίζονται οι καταλήψεις - Συλλαλητήριο σήμερα στην Αθήνα

Συνεχίζονται σε όλη την χώρα οι καταλήψεις στα σχολεία με αίτημα την κατάργηση της μάσκας και όχι μόνο. Στις 10 το συλλαλητήριο στα Προπύλαια - Περίπου 200 σχολεία τελούν υπο κατάληψη - Λήψη μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση

Περίπου 200 σχολεία παραμένουν κλειστά από καταλήψεις και αρνητών της μάσκας που για τα προσχήματα έχουν προσθέσει και μερικά αιτήματα ακόμα, όπως η κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών, η δημιουργία μικρότερων τμημάτων και η καθαριότητα στα σχολεία. Την ίδια ώρα η λίστα του υπουργείου Παιδείας για σχολεία και τμήματα που είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού αριθμεί 96 καταχωρήσεις σύμφωνα με τα στοιχεία το πρωί της Πέμπτης.(Δείτε ΕΔΩ τη λίστα)

Για σήμερα Πέμπτη η συντονιστική επιτροπή των μαθητών έχει εξαγγείλει πορεία για τις 10 το πρωί στο κέντρο της Αθήνας με αιτήματα που αφορούν στη μη χρήση μάσκας αλλά και προσλήψεις καθηγητών, και επαρκές προσωπικό καθαριότητας, κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων αλλά και... Rafale. Κρούσμα σε μαθητή στο Μαρκόπουλο!

Συγκεκριμένα στο κείμενο πρόσκληση για το σημερινο συλλαλητήριο αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Δε δεχόμαστε πως ότι διεκδικούμε δεν μπορεί να γίνει. Ξέρουμε να κάνουμε μαθηματικούς υπολογισμούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ λέει πως θα αγοράσει ΦΕΤΟΣ από τη Γαλλία 16 μαχητικά αεροσκάφη Rafale με κόστος που προσεγγίζει τα 4 δισ. Ευρώ… Σε εμάς λένε πως δεν έχουν χρήματα για να προσλάβουν όσους καθηγητές λείπουν ή χρειάζονται για να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη. Τους πληροφορούμε πως αυτά τα χρήματα αρκούν για να προσληφθούν πάνω από 300.000 καθηγητές για έναν χρόνο!».

Μαζί με τους μαθητές θα είναι και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων (ΑΣΓΜΕ) η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει οτι «Τα αιτήματα των μαθητών είναι τα αιτήματα με τα οποία γονείς και εκπαιδευτικοί έχουμε κινητοποιηθεί από την αρχή της πανδημίας και σήμερα παραμένουν ακόμα άλυτα. Γιατί ζούμε την τραγική καθημερινότητα του ελληνικού σχολείου που δεν εξασφαλίζει ισότιμα τη μόρφωση, την υγιεινή και την ασφάλεια των παιδιών μας» .Οι γονείς, λέει η ΑΣΓΜΕ, μέσα από τους Συλλόγους Γονέων στεκόμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης να ποινικοποιήσει, με Εισαγγελικές παραγγελίες και συλλήψεις μαθητών, τους αγώνες και τις αγωνίες των παιδιών μας για να μορφωθούν με ασφάλεια.

Πέτσας: Μέτρα για τις μαθητικές καταλήψεις

Στη λήψη μέτρων κατά των μαθητικών καταλήψεων πέραν της πειθούς και της συνεχούς έκκλησης προς τους καταληψίες, προσανατολίζεται η κυβέρνηση οπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί πολύ. Θα δούμε τι μέτρα περαιτέρω μπορούμε να πάρουμε, πέραν της πειθούς και της συνεχούς έκκλησης να μην γίνονται τέτοιες ενέργειες οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα και στη σχολική χρονιά, αλλά και στην υγεία των ανθρώπων που προχωρούν σε καταλήψεις.Και αυτό γιατί θα πρέπει να εφαρμόζουμε όλοι τα μέτρα για τον κορωνοϊό χωρίς εξαιρέσεις».

Ζαχαράκη στον ΘΕΜΑ 104,6: Βλέπω να φθίνει το κίνημα

Από την πλευρά της η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη που μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 εκτίμησε «βλέπω να φθίνει το κίνημα αυτό. Πιστεύω ότι θα ατονήσει αυτό το πράγμα. Πιστεύω ότι η θέση των παιδιών είναι μέσα στην τάξη και οι μεγαλύτερες μάχες δίνονται με ανοιχτά τα σχολεία».

Όσον αφορά τα αιτήματα σημείωσε ότι «αυτό που συμβαίνει μέσα στις σχολικές μονάδες υπό κατάληψη έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό με αιτήματα που έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα και κάποια που έχουν τοπικά χαρακτηριστικά. Αυτό που έχει δοθεί ως κατεύθυνση σε διευθυντές σχολείων και διευθυντές εκπαίδευσης είναι να εξηγήσουν στα παιδιά τις νέες συνθήκες και γιατί έχουν επιβληθεί αυτά τα μέτρα».

Όσον αφορά την εικόνα με τους αναπληρωτές η κ. Ζαχαράκη είπε ότι «στις 25 Αυγούστου διορίστηκαν πάνω από 24.900 αναπληρωτές και την Παρασκευή άλλοι 7368. Χθες βγήκε πρόσκληση για ολιγόμηνες κατ' ελάχιστον τριμηνιαίες συμβάσεις για αναπλήρωση εκπαιδευτικών που είναι σε άδεια γιατί ανήκουν σε ευπαθεις ομάδες».
Αυτή η διαδικασία, διευκρίνισε, «θα τρέξει την επόμενη εβδομάδα» και «το κονδύλι θα φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ».Η υφυπουργός Παιδείας διευκρίνισε, τέλος, ότι από το υπουργείο εστάλη επιστολή σε γονείς για ανάκτηση κωδικών στην τηλεκπαίδευση μόνο «ώστε να είμαστε έτοιμοι». Έδωσε, μάλιστα, το παράδειγμα της Πέλλας στην οποία «τα παιδιά δεν έχουν πάει στο σχολείο ακόμα αλλά εμείς έπρεπε να είμαστε έτοιμοι».

Επταπλάσια τα κατειλημμένα σχολεία από αυτά που έκλεισαν λόγω κορωνοϊού

Σχετικά με τον αριθμό των κατειλημμένων σχολείων ο Στέλιος Πέτσας τόνισε «στην αρχή φοβόμασταν όλοι μην κλείσουν τα σχολεία από τον Κορονοϊό και τελικά έχουμε 6-7 φορές περισσότερα κλειστά σχολεία λόγω των καταλήψεων». Ο κ.Πέτσας το ξεκαθάρισε: «Δεν είναι δυνατόν αυτό να συνεχιστεί. Χρειάζεται λίγο να συνετιστούν όλοι. Από τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους τοπικούς άρχοντες, που πολλές φορές δίνουν πολιτική κάλυψη σε τέτοιου είδους φαινόμενα, και όλοι μαζί να ξεπεράσουμε και αυτό το πρόβλημα».

ΠΗΓΗ protothema.gr