Δίκη Χρυσής Αυγής: Αύριο ανακοινώνονται οι ποινές!

Μάθετε περισσότερα!

Αρθρογράφος: Ιωάννα Πολυχρόνη
Ιωάννα Πολυχρόνη
Youweekly Editor
Δίκη Χρυσής Αυγής: Αύριο ανακοινώνονται οι ποινές!

Αύριο Πέμπτη 8/10 αναμένεται να ανακοινωθούν οι ποινές των μελών της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, οπότε και θα διαφανεί ποιοι από τους καταδικασθέντες θα προφυλακιστούν.

Οπως μετέδωσε στον ΣΚΑΪ η Ιωάννα Μάνδρου, η σημερινή καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή φαίνεται πως «φωτογραφίζει» την προοπτική να ανοίξει ο δρόμος για τις φυλακές Κορυδαλλού για ορισμένα τουλάχιστον εκ των κορυφαίων στελεχών του νεοναζιστικού μορφώματος.

Η πιθανότητα να οδηγηθούν στη φυλακή τα καταδικασθέντα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής είναι μεγάλη, καθώς η ιστορική πλέον δικαστική απόφαση τους καθιστά υπεύθυνους για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.
Η ποινή για το συγκεκριμένο αδίκημα προβλέπει από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξης (με ελαφρυντικό 2 έως 8) και αφορά τους 7 χρυσαυγίτες που κατά το δικαστήριο αποτελούν το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής. Δείτε εδώ και το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την δίκη της Χρυσής Αυγής.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, επτά πρώην βουλευτές της ΧΑ κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.


Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες, Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής. Για την κατηγορία αυτή η ποινή που προβλέπεται είναι 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 1-5).

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο οποίος και έχει σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις δεδομένη την ποινή των ισοβίων. Ο Ρουπακιάς, που κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Παύλου Φυσσά, ζητά να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Συγκλόνισε η Μάγδα Φύσσα - «Τίποτα δεν τελείωσε»

Λίγο μετά την απόφαση του δικαστηρίου για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, η Μάγδα Φύσσα έκανε τις δικές της δηλώσεις και συγκλόνισε για ακόμα μία φορά, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος που βρέθηκε έξω από το Εφετείο.

«Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Κερδίσαμε ένα κομμάτι της μάχης», είπε χαρακτηστικά.

Η γυναίκα-σύμβολο στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του Παύλου Φύσσα που δολοφονήθηκε στο Πέραμα, συγκλόνισε για ακόμη μια φορά αμέσως μετά την ανακοίνωση της ενοχή της (και επίσημα) εγκληματικής οργάνωσης.

Με μια έκφραση στο πρόσωπό της που δεν περιγράφεται και με τα χέρια υψωμένα στον ουρανό η Μάγδα Φύσσα φώναξε: “Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου”, Και το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί έξω από το Εφετειο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.