Επίδομα Χριστουγέννων - Πότε θα δοθεί;

Όλες οι πληροφορίες

Αρθρογράφος: Ιωάννα Πολυχρόνη
Ιωάννα Πολυχρόνη
Youweekly Editor
Επίδομα Χριστουγέννων - Πότε θα δοθεί;

Την καταβολή έκτακτου επιδόματος τα Χριστούγεννα στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν θα λάβουν αναδρομικά εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να συμπεριληφθεί και αυτή η ευάλωτη κοινωνική κατηγορία στο συνολικό πακέτο στήριξης του 2020.

Παράλληλα, δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες καταβολής όλων των Ταμείων για τις συντάξεις του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», αρμόδιες πηγές τονίζουν πως οι επόμενες κινήσεις θα κριθούν από την πορεία των δημοσιονομικών τον μήνα Οκτώβριο ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις περί τα μέσα Νοεμβρίου ενώ διευκρινίζουν πως το επίδομα εφόσον υλοποιηθεί θα καταβληθεί έως τον Δεκέμβριο και δεν θα είναι 13η σύνταξη, αλλά ένα εφάπαξ ποσό.

Το ύψος του επίσης δεν θα κυμαίνεται στα επίπεδα της σύνταξης αλλά θα είναι χαμηλότερο και όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα διαπιστωθεί ότι υπάρχουν.

Άλλωστε φέτος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών δημοσιονομικός ευελιξίας η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος εφόσον δεν ανατραπεί η σημερινή κατάσταση τους επόμενους μήνες από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Πότε καταβάλλεται το επίδομα των 534 ευρώ;

Σύμφωνα με πληροφορίες αναλόγως της πορείας των εσόδων το επόμενο δίμηνο και παρά το θολό τοπίο στον φετινό προϋπολογισμό κυβερνητική επιδίωξη είναι να σχεδιαστεί όσο το δυνατόν γίνεται ομαλότερος ο δρόμος στο κομμάτι της οικονομίας για τα ελληνικά νοικοκυριά τα οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ανησυχούν ιδιαιτέρως για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Πηγη: AthensMagazine

Επίδομα Θέρμανσης: Ποιους αφορά;

Επίδομα θέρμανσης συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να χορηγήσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Πρόκειται για το επίδομα της χειμερινής περιόδου 2020 -2021 το οποίο αποφασίστηκε να καταβληθεί νωρίτερα προκειμένου να δοθεί μια πρόσθετη στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Το κονδύλι των 84 εκατ. ευρώ προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Το επίδομα θα χορηγηθεί προκαταβολικά, μέχρι το τέλος του έτους, στους δικαιούχους και στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα γίνει ο έλεγχος των παραστατικών και των στοιχείων που θα συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Γεωγραφική Ζώνη Α, 180 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 ευρώ στη ζώνη Γ και 80 ευρώ στη ζώνη Δ. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ. Το επίδομα μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες. Έτσι, το επίδομα ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φθάνει τα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη.