Ασύλληπτη κίνηση από τον ΟΑΕΔ - Τώρα παρέχει δωρεάν και...

Αναλυτικά η απόφαση

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ασύλληπτη κίνηση από τον ΟΑΕΔ - Τώρα παρέχει δωρεάν και...

Πολίτες με οικονομικές ανάγκες αναμένεται να έχουν δική τους κατοικία, καθώς ο ΟΑΕΔ πρόκειται να παραχωρήσει αδιάθετες και κενές κατοικίες σε όσους αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και στερούνται ένα σπίτι. Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση. Ποια σπίτια θα δοθούν και ποιοι οι δικαιούχοι.

Αναλυτικά η απόφαση του ΟΑΕΔ

Την διάθεση κενών κατοικιών του τ. ΟΕΚ. νυν ΟΑΕΔ σε πολίτες με έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες που στερούνται κατοικίας περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Εκείνο τέθηκε προς διαβούλευση.

Ειδικότερα οι κατοικίες που παραμένουν κενές και αδιάθετες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κλήρωσης κατοικιών σε οικισμούς του κατασκευαστικού προγράμματος του τ. Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών (τ. ΟΕΚ) δύναται να παραχωρούνται κατά κυριότητα. Δηλαδή, να δίνονται άνευ ανταλλάγματος.

Αυτό έγινε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Απασχόλησης του Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε πολίτες με έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες που δεν έχουν δικά τους σπίτια.

Διαβάστε εδώ και την ανακοίνωση του ΑΒ Βασιλόπουλος

Πώς ορίζονται οι ανάγκες

Ως έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες ορίζονται ενδεικτικά τα σοβαρά προβλήματα υγείας των ίδιων ή προστατευόμενων μελών των οικογενειών τους, το χαμηλό καθαρό οικογενειακό εισόδημα, και κάθε άλλη εξαιρετική και επιτακτική ανάγκη που προσδιορίζεται κατά περίπτωση με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Α.Ε.Δ..

Αφορά στις περιπτώσεις από σπίτια που αγοράστηκαν από τον τ. Ο.Ε.Κ. με τα Προγράμματα Αγοράς Κατοικιών και Διαμερισμάτων (ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ.) και εξακολουθούν να παραμένουν κενές και αδιάθετες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Ε.Δ., δυνάμει του άρθρου 8 του β.δ. 803/1970 (Α΄271), συστήνει και ορίζει έκτακτες επιτροπές. Σκοπός είναι η προετοιμασία της διαδικασίας διάθεσης των κατοικιών κατά τα οριζόμενα και για την υποβολή σχετικής γνωμοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Ε.Δ..

Από κει και πέρα με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται τα εισοδηματικά κριτήρια και οι προϋποθέσεις για την παραχώρηση και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Σημαντική ενημέρωση από τον ΟΑΕΔ - Σας αφορά

Ξεκινάει από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, στις 9 το πρωί, η λειτουργία νέας υπηρεσίας ηλεκτρονικής δήλωσης παρουσίας του ΟΑΕΔ για τους επιδοτούμενους ανέργους.

Στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού και την αποφυγή του συγχρωτισμού, καθώς και για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αυτή είναι η ενημέρωση του ΟΑΕΔ

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), όλοι οι επιδοτούμενοι άνεργοι θα υποβάλουν τη δήλωση της παρουσίας τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσα από τη νέα υπηρεσία από τη Δευτέρα και για όσο διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα, εξαιτίας της πανδημίας, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου gov.gr, με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση ΕΔΩ.

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Δήλωση παρουσίας (επίδομα ανεργίας).

Οι άνεργοι που λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας, επιδότηση μακροχρόνιας ανεργίας και βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, υποχρεούνται να δηλώνουν την παρουσία τους σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση ότι το διάστημα που προηγήθηκε πληρούσαν τις προϋποθέσεις επιδότησης. Με απόφαση της διοίκησης του ΟΕΑΔ, από τις 11 Μαρτίου 2020, οι άνεργοι υποχρεωτικά δήλωναν την παρουσία τους μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (email) προς το αντίστοιχο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

Με την ενεργοποίηση της νέας υπηρεσίας, η δήλωση της παρουσίας και η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, εξασφαλίζοντας την ομαλή καταβολή των επιδομάτων, χωρίς άλλη ενέργεια. Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική δήλωση παρουσίας δεν είναι δυνατή εκτός των προκαθορισμένων χρονικών διαστημάτων. Το πρώτο χρονικό διάστημα υποχρεωτικής παρουσίας καταγράφεται στην αίτηση, ενώ τα επόμενα αποτυπώνονται στην απόφαση ένταξης στην επιδότηση. Ο ΟΑΕΔ ανακοινώνει καινούργιο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.

Πηγή: iefimerida.gr

TAGS