Κορωνοϊός: Μάσκες παντού από σήμερα - Τι πρέπει να προσέξετε στα μέτρα

Μεγάλη προσοχή!

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Μάσκες παντού από σήμερα - Τι πρέπει να προσέξετε στα μέτρα

Από σήμερα τίθενται σε ισχύ τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού και από εδώ και στο εξής, η μάσκα είναι υποχρεωτική παντού. Δείτε αναλυτικά ποια είναι τα σημεία στα μέτρα που πρέπει να προσέξετε!

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, σε 14 «πορτοκαλί» και 2 «κόκκινες» περιφερειακές ενότητες της χώρας εφαρμόζεται από σήμερα τα ξημερώματα, με το πρόστιμο σε όσους δεν τηρήσουν το μέτρο να διαμορφώνεται στα 150 ευρώ.

Επιπλέον, από σήμερα μετά τις 00.30 τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 5 το πρωί, η κυκλοφορία απαγορεύεται για τις 16 αυτές περιφερειακές ενότητες όπως αποτυπώνονται στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Φροντίδας.

κορωνοϊός μάσκα παντού

Ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Φροντίδας «σχεδιάστηκε» εκ νέου χθες αναβαθμίζοντας το επίπεδο συναγερμού για πέντε περιοχές: την Καστοριά που ανέβηκε από το επίπεδο 3 στο ανώτατο επίπεδο 4 και για τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τις Σέρρες και τη Βοιωτία που από το επίπεδο 2 ανέβηκαν στο επίπεδο 3.

Παράλληλα, από το επίπεδο 1, το «πράσινο» θα ανεβούν στο επίπεδο 2 από την προσεχή Δευτέρα, 26/10 οι εξής περιοχές: Αρτα, Έβρος, Ηλεία, Θεσπρωτία, Σκιάθος και Καβάλα. Δείτε εδώ και την προειδοποίηση του Μαγιορκίνη για τα άτομα που μολύνονται πιο εύκολα.

Η αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας την περασμένη Τετάρτη πάντως, επιφύλασσε και καλά νέα καθώς πολλές είναι οι περιοχές είχαν βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα οπότε «κατέβηκαν» επίπεδο. Ειδικότερα, από πορτοκαλί γίνονται... κίτρινες η Αχαΐα, το Ηράκλειο, η Καρδίτσα, η Λέσβος, η Μύκονος, η Πέλλα και η Σάμος.

Από το επίπεδο 3, δηλαδή το πορτοκαλί, στο επίπεδο 2 «κατεβαίνουν» και οι Νήσοι Αττικής, εκτός της Σαλαμίνας (παραμένει στο 3), λόγω σύνδεσής της με τον Πειραιά, ενώ στο χαμηλότερο επίπεδο, το πράσινο εισέρχονται από την προσεχή Δευτέρα τα Γρεβενά, η Λακωνία και η Πάρος (ήταν μέχρι σήμερα επίπεδο 2) καθώς και η Ζάκυνθος, η Κέα και η Κύθνος (ήταν επίπεδο 3).

Πηγή: protothema.gr

Κορωνοιός: Άδειες κυκλοφορίας - Μάθετε τα πάντα για τις νέες πλατφόρμες

Άνοιξε στην ΕΡΓΑΝΗ, το απόγευμα της Παρασκευής (23/10) η πλατφόρμα για τις αιτήσεις εργοδοτών που αφορούν τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναφορικά με τα νέα μέτρα για τη διασπορά του κορωνοϊού.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προχώρησε σε διευκρινίσεις αναφορικά με το πως θα γίνεται η μετακίνηση των πολιτών κατά την διάρκεια του περιορισμού κυκλοφορίας στις περιοχές 3 και 4 όπου ισχύει αλλά και για την εφαρμογή του μέτρου της καθολικής χρήσης μάσκας.

  • Οι δημοσιογράφοι μετακινούνται όπως μετακινούνταν και στο πρώτο Lockdown, δηλαδή με δημοσιογραφική ταυτότητα και βεβαίωση εργοδότη.
  • Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα θα πρέπει να προσκομίζουν ταυτότητα και βεβαίωση κίνησης που θα βρουν στο apografi.gov.gr. και κατ εξαίρεση με βεβαίωση από τον προϊστάμενο.
  • Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη -γνησιότητα επικυρώνεται με τον αριθμό πρωτοκόλλου-.
  • Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους όπως ελεύθερων επαγγελματιών επιτηδευματιών, απασχολούμενων, συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.

Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές εξαιρούνται από αυτή οι οδηγοί αυτοκινήτων είτε μόνοι τους είτε με συγγενικά πρόσωπα α’ βαθμού επιβάτες, οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά τη διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο. Έτσι έχει διαμορφωθεί τώρα ο χάρτης των κρουσμάτων!

Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο.

Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας, ενώ στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.