"Καμπανάκι" από καθηγητή Αιματολογίας - «Όσο γρηγορότερα το lockdown, τόσο καλύτερα»

Προειδοποίησε την Ελλάδα

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor

Καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV βρέθηκε ο καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο οποίος σχολίασε τις τρέχουσες εξελίξεις του κορωνοϊού λέγοντας πως «όσο γρηγορότερα γίνει το lockdown στην Ελλάδα, τόσο καλύτερα».

Παράλληλα, ο καθηγητής δήλωσε πως έχει καταρρεύσει το σύστημα ιχνηλάτησης καθώς τα κρούσματα πλέον είναι πάρα πολλά, γεγονός που καθιστά ακόμη δυσκολότερο τον έλεγχο του κορωνοϊού και τόνισε, χαρακτηριστικά: «Η πίεση στην Ελλάδα είναι μεγάλη. Θα έχουμε πρόβλημα».

Όσον αφορά στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Γεροτζιάφας τόνισε πως «πρέπει να κινητοποιηθεί όλο το υγειονομικό προσωπικό στην Ευρώπη. Να περιθάλπονται νωρίς οι άνθρωποι, ώστε να μην καταλήγουν στην εντατική... Δεν έχουμε χρόνια για να το μαζέψουμε. Πρέπει να κινηθούμε άμεσα». Επίσης, σχετικά με το πότε θα καταστεί εφικτός ο εμβολιασμός του πληθυσμού, απάντησε πως αυτό θα γίνει μετά το καλοκαίρι του 2021.

Τέλος, αναφορικά με την ανοσία της αγέλης σημείωσε πως εάν επιλεγεί αυτή η διαδικασία, «θα καταδικάσουμε σε θάνατο χιλιάδων ανθρώπων», ενώ σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, είπε: «Μεγάλο θέμα τα σχολεία, δεν μπορείς να τα κλείσεις, τα παιδιά θα μείνουν αμόρφωτα». Θετικός στον ιό ο γιος της Φώφης Γεννηματά!

Πηγή: Athensmagazine.gr

Κορωνοϊός: Αποφάσεις σήμερα για νέα μέτρα - Λίγο πριν το lockdown η Θεσσαλονίκη

Με τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού να έχει φτάσει τα 1.547 την Τετάρτη, σήμερα 29/10 όπως φαίνεται θα παρθούν 6 νέα μέτρα, την ώρα που η Θεσσαλονίκη είναι ένα βήμα πριν το lockdown.

Η έκδηλη αγωνία για τις αντοχές του εθνικού συστήματος υγείας, αλλά και η προσπάθεια ανάσχεσης της περαιτέρω επέκτασης του ιού πανελλαδικά συζητήθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής αργά χθες το βράδυ (με τηλεδιάσκεψη), εκπέμποντας -με την κίνηση αυτή- σήμα κινδύνου προς την ελληνική κοινή γνώμη.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας των στιγμών αποτέλεσε το γεγονός ότι αντικείμενο της έκτακτης συνεδρίασης αποτέλεσε η εισήγηση νέων μέτρων από πλευράς των επιστημόνων προς την κυβέρνηση, με τους συμμετέχοντες στη συζήτηση να μην απορρίπτουν ακόμη και το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown. Ρεκόρ ωστόσο είχαμε και στους θανάτους.

Λίγο πριν το lockdown λόγω κορωνοϊού η Θεσσαλονίκη

Ταυτόχρονα, σχεδόν συντριπτική είναι μεταξύ των μελών της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων η εκτίμηση για την μετάβαση της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης από το επίπεδο 3 στο 4, αφού εντοπίστηκαν χθες 384 νέα κρούσματα.

Η ανησυχία των ειδικών εντείνεται, μάλιστα, από το γεγονός ότι στην πόλη διενεργούνται πολύ λίγα τεστ, ενώ ο αριθμός των εξετάσεων μειώθηκε λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων, αφήνοντας να αιωρείται η αίσθηση ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη και από αυτήν που κατέγραψαν χθες οι ειδικοί. Ανεβάζοντας το επίπεδο συναγερμού και ως προς την πρόληψη, rapid τεστ θα πραγματοποιούν σήμερα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στην πόλη από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ώστε να αποτυπώσουν την έκταση της μόλυνσης της πόλης από τον ιό, αλλά και τον ακριβή βαθμό έκθεσής της σε αυτόν.

Ποια τα νέα μέτρα που εξετάζονται;

  • η μετάβαση της Θεσσαλονίκης στο επίπεδο 4 («κόκκινο», επίπεδο αυξημένου κινδύνου), με δεδομένο ότι χθες καταγράφηκαν στην περιοχή 384 νέα κρούσματα,
  • η εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων στις περιοχές επιπέδου 3 («πορτοκαλί», αυξημένης επιτήρησης), όπως η Αττική,
  • η περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης (ίσως μέχρι τις 9 το βράδυ)
  • ο περιορισμός των μετακινήσεων εκτός περιοχών επιπέδου 3 και 4
  • η επέκταση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και τις βραδινές -εκτός από τις μεταμεσονύκτιες- ώρες- η ενίσχυση της τηλεργασίας