Κορωνοϊός: Ραγδαία μείωση των κλινών ΜΕΘ

Όλες οι πληροφορίες

Αρθρογράφος: Ιωάννα Πολυχρόνη
Ιωάννα Πολυχρόνη
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Ραγδαία μείωση των κλινών ΜΕΘ

Πίεση στο ΕΣΥ προκαλεί η έκρηξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας αλλά και όσων νοσηλεύονται ή είναι διασωληνωμένοι τις τελευταίες μέρες στη χώρας μας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο Star προειδοποίησε για την κατάσταση αναφέροντας: «Τα νοσοκομεία είναι οριακά. Αν συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός της αύξησης τα νοσοκομεία δε θα μπορούν να ανταπεξέλθουν». Η κ. Παγώνη συνέχισε πρόσθεσε ότι: «Οι πληρότητες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυτή τη στιγμή στην Αττική είναι στο 70- 75% και στην υπόλοιπη Ελλάδα γύρω στο 45%» ενώ τόνισε ότι όσο αυξάνονται τα κρούσματα τα δεδομένα θα συνεχίζουν να αλλάζουν.


Το ήδη δύσκολο έργο γιατρών και νοσηλευτών τους επόμενους μήνες θα γίνει ακόμα δυσκολότερο καθώς αναμένεται να εμφανιστούν και άλλες ιώσεις. Οι γιατροί χτυπούν καμπανάκι κινδύνου και ζητούν άμεσα ενίσχυσή του Εθνικού Συστήματος Υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

«Ξέφυγε ο δείκτης R0»
Ενδεικτικό της επιδείνωσης που παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας είναι η αύξηση του δείκτη R0 που καταγράφει τον ρυθμό μετάδοσης του κορωνοϊού.

«Ο δείκτης R0, που ελπίζαμε όλοι να είναι κοντά στο 1, έχει ξεφύγει. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πλέον τα πράγματα δυσκόλεψαν πάρα πολύ και ότι οι ασυμπτωματικοί, τους οποίους δε γνωρίζουμε, είναι πολλοί και μεταδίδουν τον ιό καθημερινά», σημείωσε η κ. Παγώνη. Θετικός υπάλληλος μεγάλου σούπερ μάρκετ στο Ηράκλειο!

Όπως πρόσθεσε, ο αριθμός των covid τεστ που διενεργούνται, rapid και μοριακού ελέγχου, έχει φτάσει πλέον τα 25.000 καθημερινά, καταγράφοντας έτσι εκτός από τα κρούσματα και τους ασυμπτωματικούς που είναι δύσκολο να εντοπιστούν διαφορετικά.

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Σε lockdown η Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου 4, «κόκκινο», ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Ροδόπη, ανακοίνωσε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή έκτακτη ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Όπως ανέφερε, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1.955 κρούσματα και 4.459 στενές επαφές που βρίσκονται σε καραντίνα. Αντίστοιχα, στη Λάρισα έχουμε 343 ενεργά κρούσματα και 721 στενές επαφές. Στη Ροδόπη καταγράφηκαν 217 ενεργά κρούσματα και 488 στενές επαφές που βρίσκονται σε καραντίνα.

Στο επίπεδο 3, «πορτοκαλί» ανεβαίνουν από αύριο οι ΠΕ Πέλλας, Έβρου, Δράμας, Ξάνθης, Κιλκίς, Καβάλας, Πιερίας, Ημαθίας, Χαλκιδικής.