Lockdown: Σενάριο για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00

Μεγάλη ανησυχία

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Lockdown: Σενάριο για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα καθώς και η αύξηση των νεκρών και των διασωληνωμένων, φέρνει στην επιφάνεια ένα εφιαλτικό σενάριο για το lockdown, σύμφωνα με το οποίο, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 18.00.

Μέχρι στιγμής, από τη μέρα που επιβλήθηκε το δεύτερο lockdown στη χώρα, έχει αποφασιστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9μμ μέχρι τις 5πμ, ενώ από σήμερα παραμένουν κλειστά τα δημοτικά και οι παιδικοί σταθμοί προκειμένου να περιοριστεί όσο γίνεται περισσότερο η διασπορά του ιού.

Εάν και εφόσον όμως, δεν πετύχει κανένα από τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, εξετάζονται κι άλλα. Εφιαλτικά μεν, εξετάζονται δε, με πιθανό το σενάριο εγκλεισμού κατά το μισό 24ωρο.

Δηλαδή, όλες οι δραστηριότητες να περιοριστούν μέχρι τις 18:00. Μετά τις 6 το απόγευμα, να κλείνουν τα πάντα και να επιτρέπεται μόνο η μετάβαση σε γιατρό ή φαρμακείο.

Κάτι τέτοιο θα είναι βεβαίως επίπονο ψυχολογικά, αφού μιλάμε για εγκλεισμό όλων, κατά τη διάρκεια της μισής ημέρας ωρολογιακά. Δείτε εδώ και τι συνέβη με τις μεταλλάξεις του ιού στα μινκ.

Lockdown: Σχέδιο για άνοιγμα της εστίασης και λιανεμπορίου από 1η Δεκεμβρίου

Από την 1η Δεκεμβρίου σχεδιάζεται το άνοιγμα της αγοράς, αρχικά με το λιανεμπόριο και την εστίαση μετά το lockdown, τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Εξήγησε ότι η κατάσταση φαίνεται ότι σταθεροποιείται και θα υπάρξει μια σοβαρή μείωση της διασποράς, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν και εναλλακτικά σχέδια. Κανείς δεν είπε ότι θα ανοίξουμε την αγορά χωρίς αυστηρά μέτρα ή πριν την 1η Δεκεμβρίου, εμείς ακούμε την επιστημονική γνώση, μας είπαν 3 εβδομάδες, 3 εβδομάδες εφαρμόζουμε, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε ότι το σχέδιο θα βασίζεται στην εμπειρία της άνοιξης, οπότε η επανεκκίνηση έγινε με το άνοιγμα αρχικά των μικρών καταστημάτων, μια εβδομάδα μετά το λιανικό εμπόριο, σε δύο εβδομάδες ξεκίνησε η εστίαση και στις τρεις εβδομάδες, άνοιξαν οι εσωτερικοί χώροι.

Lockdown 1η Δεκεμβρίου

Τόνισε ότι στην παρούσα φάση μπορεί να υπάρξει σύμπτυξη της επανεκκίνησης με αυστηρά μέτρα και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ξεχυθεί ο κόσμος στους δρόμους .

Στην ερώτηση εάν θα έχουμε ανοιχτά καταστήματα και υποχρέωση αποστολής SMS για την μετακίνηση των πολιτών, είπε ότι αυτό θα απαντηθεί την τελευταία εβδομάδα. Τόνισε ότι αυστηρότερα μέτρα μπορεί να εφαρμοστούν σχετικά με την πυκνότητα των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται μέσα στα καταστήματα, στην εστίαση ή στα εμπορικά κέντρα.

Για το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς θερμαστρών για εξωτερικούς χώρους, είπε ότι αναμένεται η έγκρισή του από την επιτροπή έως το τέλος της εβδομάδος. Δείτε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το lockdown.

Πηγή: protothema.gr