Lockdown: Σχέδιο για άνοιγμα της εστίασης την παραμονή Χριστουγέννων - Προηγούνται λιανεμπόριο και δημοτικά

Όλες οι πληροφορίες

Αρθρογράφος: Ιωάννα Πολυχρόνη
Ιωάννα Πολυχρόνη
Youweekly Editor
Lockdown: Σχέδιο για άνοιγμα της εστίασης την παραμονή Χριστουγέννων - Προηγούνται λιανεμπόριο και δημοτικά

Οι σκέψεις για άρση του lockdown την 1η Δεκεμβρίου έχουν εγκαταλειφθεί οριστικά και πλέον η κυβέρνηση παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα προσανατολίζεται για το σταδιακό άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, του λιανεμπορίου και της εστίασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα εστιατόρια και τα καφέ 19 με 21 Δεκεμβρίου, δηλαδή παραμονές Χριστουγέννων.

Τη δεδομένη στιγμή το σύστημα υγείας δέχεται ισχυρότατη πίεση και γι' αυτό από την κυβέρνηση έχει πέσει όλο το βάρος εκεί, με τις συζητήσεις και τις αποφάσεις για την άρση των μέτρων να έχουν μετατεθεί για το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι εκτιμήσεις που έχουν στην κυβέρνηση, από την επιτροπή των ειδικών, για πιθανή επιπέδωση της καμπύλης στα κρούσματα θα οδηγήσει σε πρόταση και σταδιακή άρση των μέτρων. Ωστόσο σημειώνεται πως για να ξεκινήσει η συζήτηση για το σταδιακό άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, του λιανεμπορίου και της εστίασης, θα πρέπει να τηρηθούν αυτές τις ημέρες με αυστηρότατη ευλάβεια τα μέτρα. Μόνο έτσι θα περιοριστούν τα κρούσματα και το σύστημα υγείας θα μπορέσει να «ανασάνει».

Σε τρεις φάσεις η άρση των μέτρων

Εφόσον ο σχεδιασμός της κυβέρνησης λειτουργήσει σωστά, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός θα έχει σύσκεψη με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και τότε θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, τα οποία θα είναι σε τρεις φάσεις. Βάσει του σχεδιασμού, προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων (για την ώρα δεν υπάρχουν δεδομένα για τα γυμνάσια και τα λύκεια), στη συνέχεια θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο και αμέσως μετά η εστίαση.
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στην άρση των μέτρων, είχε πει πως «ο σχεδιασμός αναμένεται να μοιάζει με το άνοιγμα του Μαΐου, δηλαδή σε τρεις φάσεις. Πρώτα τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και στη συνέχεια η εστίαση».

Ανοιγμα εστιατορίων και καφέ παραμονές Χριστουγέννων

Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου ή τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου -και εφόσον τα κρούσματα κορωνοϊού μειώνονται και το σύστημα υγείας λειτουργεί χωρίς πίεση- η εστίαση αναμένεται να λάβει το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσει και πάλι να λειτουργεί ενόψει τον εορτών των Χριστουγέννων.
Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως θα ανοίξουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μόνο με καθήμενους. Δηλαδή εστιατόρια και καφέ, και όχι μπαρ και κέντρα διασκέδασης, καθώς εκεί συγκεντρώνονται όρθιοι και δημιουργείται συγχρωτισμός. Βρέθηκε θετικό βρέφος 10 μηνών στη Λέσβο!

Τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά

Πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι οι εορτές των Χριστουγέννων θα είναι διαφορετικές από αυτές που έχουν συνηθίσει οι πολίτες, κάτι που ανέφερε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνομιλία που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Έχω πει πολλές φορές ότι το να κάνουμε Χριστούγεννα με τους δικούς μας, σε ένα πλαίσιο το οποίο σίγουρα θα είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα Χριστούγεννα, αλλά δεν θα είναι και ένα πλαίσιο καθολικής απαγόρευσης, εξαρτάται πρώτα απ’ όλα από εμάς τους ίδιους. Εφόσον εμείς τηρούμε και εξακολουθούμε να τηρούμε τα βασικά μέτρα προστασίας, είναι απολύτως βέβαιο ότι και τα κρούσματα θα μειωθούν και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα είναι τέτοια που να μας αναγκάζει να λειτουργούμε μονίμως στο κόκκινο, όπως ουσιαστικά συμβαίνει τώρα».

πηγή: iefimerida

Κορωνοϊός: Έφτασαν τις 8 οι κενές κλίνες ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη - 45 στην Αττική

Ασφυκτική είναι η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τις κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας να γεμίζουν η μία μετά την άλλη με περιστατικά κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.220 κλίνες ΜΕΘ.

Από αυτές, 1.000 είναι κατειλημμένες και 220 κενές (ποσοστό 18%).

Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 569, οι 445 είναι κατειλημμένες και οι 124 κενές (ποσοστό 22%).

Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 651. Από αυτές, 555 είναι κατειλημμένες και 96 κενές (ποσοστό 15%).

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 218.

Από αυτές, 210 είναι κατειλημμένες και 8 κενές (ποσοστό 4%).

Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 218.

Από αυτές, 173 είναι κατειλημμένες και 45 κενές (ποσοστό 20,5%).

ΜΕΘ-COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια

1η ΥΠΕ (Αττικής): 167 κλίνες, εκ των οποίων 128 κατειλημμένες και 39 κενές (ποσοστό 23%)

2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 53 κλίνες, εκ των οποίων 39 κατειλημμένες και 14 κενές (ποσοστό 26,5%)

3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 138 κλίνες, εκ των οποίων 137 κατειλημμένες και 1 κενή

4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 137 κλίνες, εκ των οποίων 125 κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 9%)

5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 73 κλίνες, εκ των οποίων 71 κατειλημμένες και 2 κενές (ποσοστό 3%)

6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 47 κλίνες, εκ των οποίων 24 κατειλημμένες και 23 κενές (ποσοστό 49%)

7η ΥΠΕ (Κρήτης): 18 κλίνες, εκ των οποίων 14 κατειλημμένες και 4 κενές (ποσοστό 22%)

Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 18 κλίνες, εκ των οποίων 17 κατειλημμένες και 1 κενή (ποσοστό 5.5%)

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 6.362.

Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 4.079 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια

1η ΥΠΕ (Αττικής): 621 (από τις 1.201 διαθέσιμες κλίνες)

2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 267 (από τις 481 διαθέσιμες κλίνες)

3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 984 (από τις 1.309 διαθέσιμες κλίνες)

4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 1.250 (από τις 1.670 διαθέσιμες κλίνες)

5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 498 (από τις 618 διαθέσιμες κλίνες)

6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 248 (από τις 637 διαθέσιμες κλίνες)

7η ΥΠΕ (Κρήτης): 65 (από τις 241 διαθέσιμες κλίνες)

Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 146 (από τις 205 διαθέσιμες κλίνες).

πηγή: protothema