Αναστολή εργασίας: Τότε θα πάρετε το δώρο Χριστουγέννων

Σας αφορά!

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Αναστολή εργασίας: Τότε θα πάρετε το δώρο Χριστουγέννων

Βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού θα υπολογιστεί το δώρο Χριστουγέννων σε όσους εργαζόμενους μπήκαν σε αναστολή εργασίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Το δώρο θα καταβληθεί στις 21 Δεκεμβρίου, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Η αναλογία του δώρου, που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή (με 534 ή 800 ευρώ) ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (όπου το Κράτος καλύπτει το 60% του μισθού για τις μερες που δεν εργάστηκαν), θα καταβληθεί από το Κράτος απευθείας στους εργαζόμενους μέσω του «Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ».

Αυτό σημαίνει πως χιλιάδες εργαζόμενοι θα λάβουν δώρο Χριστουγέννων μικρότερο, από αυτό που θα δικαιούνται υπό κανονικές συνθήκες. Έκτακτα επιδόματα πρόκειται να δοθούν και για τα Χριστούγεννα. Δείτε εδώ ποιοι είναι αυτοί που τα δικαιούνται.

Πηγή: star.gr

Δώρο Χριστουγέννων εν μέσω κορωνοϊού - Πώς και πότε θα καταβληθεί;

Πότε θα καταβληθεί και πως το δώρο των Χριστουγέννων εν μέσω κορωνοϊού; Θα επηρρεαστεί από την κατάσταση που διανύουμε;

Συγκεκριμένα, από τους εργοδότες θα καταβληθεί, κατ αρχήν, ολόκληρο το Δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται κάθε εργαζόμενος ενώ σε δεύτερο χρόνο οι εργοδότες θα λάβουν από το κράτος το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στην χρονική διάρκεια των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Το τμήμα του δώρου που θα καταβληθεί από το κράτος θα υπολογιστεί με βάση όχι τον ονομαστικό μισθό του κάθε εργαζόμενου, αλλά την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν μισθό άνω των 1000 ευρώ θα χάσουν έως 20% του δώρου Χριστουγέννων που ελάμβαναν τις χρονιές προ κορωνοϊού, ανάλογα βέβαια με τους μήνες που έχουν τεθεί σε αναστολή. Το δώρο πρέπει να καταβληθεί έως την 21η απώτατη ημερομηνία καταβολής του δώρου την 31η Δεκεμβρίου. Πόσα ήταν τα χθεσινά κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα;

Πηγή: athensmagazine.gr