Είδηση σοκ για τα σούπερ μάρκετ - Έγινε γνωστό εδώ και λίγες ώρες!

Οι νέες αποφάσεις αναμένονται!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Είδηση σοκ για τα σούπερ μάρκετ - Έγινε γνωστό εδώ και λίγες ώρες!

Μία νέα έρευνα στην οποία συμμετείχε ο τεράστιος αριθμός των 128.808 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από κορωνοϊό στην Αγγλία έδειξε για πρώτη φορά, σε τόσο μεγάλη κλίμακα, ποιες είναι οι τοποθεσίες με τη συχνότερη έκθεση των πολιτών στον covid-19 και ποιες αυτές με τι μικρότερη. Σε ποια θέση βρίσκονται τα σούπερ μάρκετ; Θα σοκαριστείτε!

Η έρευνα ήταν αποκαλυπτική καθώς οι δύο πρώτες τοποθεσίες είναι μαζικής κινητικότητας ανθρώπων, στη μία μάλιστα κατά κύριο λόγο μεταξύ μικρών παιδιών και εφήβων.

Πρώτη και με μεγάλη διαφορά τοποθεσία έκθεσης, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε το Sky News, είναι το σούπερ μάρκετ me 18,3% των κρουσμάτων να έχει πιθανότατα μολυνθεί κατά την επίσκεψή του εκεί.. Η Αρχή Δημόσιας Υγείας της χώρας (PHE) δημοσίευσε στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα μεταξύ 9 Νοεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, στο δεύτερο κύμα δηλαδή του κορωνοϊού.

Από τη μία είναι λογικό κατά την περίοδο του δεύτερου lockdown ο περισσότερος κόσμος να κινδυνεύει να εκτεθεί στον ιό μέσα στα σούπερ μάρκετ, όμως η έρευνα έδειξε ότι ο δεύτερος πυρήνας μόλυνσης με 12,7% ήταν τα γυμνάσια και με 10,1% τα δημοτικά σχολεία την χώρας που παρέμεναν ανοιχτά.

Δείτε εδώ σε ποια πασίγνωστη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας έκρυβαν κρούσματα κορωνοϊού για να λειτουργούν κανονικά τα καταστήματά της!

  • Σούπερ μάρκετ – 18,3%,
  • Γυμνάσιο – 12,7%,
  • Δημοτικό σχολείο – 10,1%,
  • Νοσοκομείο – 3,6%,
  • Ξενοδοχείο – 1,5%,
  • Πανεπιστήμιο – 1,4%,
  • Γυμναστήριο – 1,1%,
  • Εστίαση (εστιατόρια, καφετέριες) – 1,0%.

Ψώνια από τα σούπερ μάρκετ μόνο με διανομείς

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να "χτυπάει" τη χώρα με το δεύτερο κύμα του με αποτέλεσμα να απομακρύνεται η ελπίδα να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα από τον Δεκέμβρη και να αρθεί το lockdown. Επίσης δείτε τι αλλάζει στο ωράριο των σούπερ μάρκετ λόγω του lockdown.

Συγκεκριμένα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μίλησε στο Open και χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολα τα πράγματα. «Πρέπει να προσπαθήσουμε πάρα πολύ για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους φίλους μας», είπε η κ. Λινού.

σούπερ μάρκετ κορωνοϊός

Σχολιάζοντας τα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά του ιού είπε ότι «επαρκούν αλλά η νόσος είχε διασπαρθεί σε όλα τα σπίτια, σε όλες τις οικογένειές μας. Και στους χώρους εργασίας δεν εφαρμόζεται η τηλεργασία επαρκώς. Καλούν τον κόσμο στα γραφεία στις δημόσιες υπηρεσίες». Σύμφωνα με την κ. Λινού είναι καθοριστικό να παραμένουν ανοιχτά τα παράθυρα, αφού τα περισσότερα κρούσματα διασπείρονται αυτή τη στιγμή σε κλειστούς χώρους.

Όπως ανέφερε η κ. Λινού, σύμφωνα με νέες μελέτες στην Αγγλία αυξάνονται τα κρούσματα και στα σούπερ μάρκετ και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι σε αυτά κινδυνεύουν.

Στο ερώτημα πότε θα βελτιωθεί η κατάσταση απάντησε: «Κανείς δεν ξέρει πότε θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Δεν έχουμε μελέτες για να ξέρουμε πού πρέπει να παρέμβουμε. Υπάρχει πρόβλημα. Ανησυχώ για το ηθικό των λειτουργών υγείας, μην μπούμε σε κατάσταση burn out».

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνονται δωρεάν τα τεστ και τα ψώνια να τα κάνουμε με διανομείς, ενώ όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων σημείωσε ότι «ίσως να ανοίξουμε τα δημοτικά, όχι τα γυμνάσια και τα λύκεια».

Σχολιάζοντας το πολυαναμενόμενο εμβόλιο η κ. Λινού σημειώνει ότι πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να πείσουμε όσους είναι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, καθώς αυτό είναι παγκόσμιο και δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. «Να μελετήσουμε τι είναι αυτό που θα τους πείσει» είπε χαρακτηριστικά.