Lockdown - Πέτσας: Παράταση μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου

Όλες οι πληροφορίες

Αρθρογράφος: Ιωάννα Πολυχρόνη
Ιωάννα Πολυχρόνη
Youweekly Editor
Lockdown - Πέτσας: Παράταση μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου

Σε εξέλιξη είναι η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε επιβεβλημένη την απόφαση καθώς το επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές είναι υψηλό.

«Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την εξ' αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα. Προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό μέχρι και τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06.00 το πρωί».

Πηγή ανησυχίας όπως είπε αποτελούν περιοχές που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Αυτές είναι Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πάτρα, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Λέσβος. Ειδικά για την Πάτρα και ενόψει του εορτασμού του Αγίου Ανδρέα ο κ. Πέτσας κάλεσε το κόσμο να τηρήσει τα μέτρα. Παράλληλα, την μάχη έχασε και ένας 37χρονος.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα όταν έχει περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας», συνέχισε ο κ. Πέτσας. «Ο στόχος παραμένει ένας οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και από την άνοιξη του 2021 με το καλό να ανοίξει και πάλι μία νέα εποχή για την χώρα μας», τόνισε.

Κορωνοϊός: Ασφυκτική κατάσταση στην Θεσσαλία - 1 στους 5 βρίσκεται σε ΜΕΘ

υνεχίζεται η δραματικά αργή υποχώρηση του επιδημικού κύματος κορωνοιού στη χώρα μας, με τους "σκληρούς δείκτες" των νοσηλειών, των διασωληνώσεων και των θανάτων να μαρτυρούν την τεράστια πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας. Ενδεικτικά, χθες 455 άνθρωποι με λοίμωξη Covid-19 εισήχθησαν σε νοσοκομεία, 35 νοσηλευόμενοι διασωληνώθηκαν και 87 ασθενείς κατέληξαν.

«Το σύστημα Υγείας παντού πιέζεται, όμως αντέχει ακόμη», τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, κατά την παρουσίαση των δράσεων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και της συμβολής του στην πανδημία.

Ο υπουργός επισήμανε ότι κάποιες περιοχές παραμένουν στο "κόκκινο" παρά το lockdown και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Θεσσαλονίκη που και χθες είχε υψηλό αριθμό κρουσμάτων (633), ενώ προανήγγειλε τα... διαφορετικά εφετινά Χριστούγεννα που θα συνοδεύονται από αυστηρούς περιορισμούς.

Η εκτίναξη, στους σχεδόν 600, ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 που ήταν διασωληνωμένοι χθες το απόγευμα στα νοσοκομεία της χώρας, αποτυπώνει τη δραματική κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοϊού - που πλέον δείχνει να σταθεροποιείται- έχει δημιουργήσει ένα δυνατό ρεύμα ασθενών προς τα νοσοκομεία, καθώς το περίπου 15% των ατόμων που μολύνονται και νοσούν, θα χρειαστεί νοσηλεία και από αυτούς το 5% θα χρειαστεί διασωλήνωση.

1 στους 5 νοσηλευόμενους είναι σε Μονάδες

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για τις κλίνες Covid-19, πλέον 1 στους 5 νοσηλευόμενους είναι σε σοβαρή κατατάσταση και βρίσκεται στις Μονάδες.

Από τους 4.440 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ, σε απλές κλινικές βρίσκονται οι 3.540 και σε Μονάδες Εντατικής Φροντίδας (ΜΕΘ, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης άλλοι 900!

Από αυτούς, οι 607 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι οι συνολικές κλίνες ΜΕΘ του συστήματος δημόσιας υγείας είναι περί τις 1.150, αντιλαμβάνεται την πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ αλλά και στις συνεργαζόμενες κλίνες του ιδιωτικού τομέα. Ουσιαστικά 1 στα 2 κρεβάτια Εντατικής έχει διατεθεί για την κάλυψη ασθενών με κορωνοιό.

Προφανώς οι επείγουσες και ασφυκτικές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η επιδημία δικαιολογούν πρόσκαιρα αυτήν την κατάσταση, ωστόσο γίνεται αμέσως αντιληπτό πως εξίσου πιεστικές είναι -και συσσωρεύονται- οι ανάγκες νοσηλείας του πληθυσμού και για άλλα προβλήματα υγείας. Είναι ενδεικτικό πως έχουν διακοπεί τα τακτικά χειρουργεία στα νοσοκομεία της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας και αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε χθες 106 νέα περιστατικά στην Πέλλα, άλλα 61 στην Ημαθία, στη Δράμα 59 και στις Σέρρες 55 κρούσματα.

Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας καταγράφηκε χθες το 70% των θανάτων - από τους 87 νεκρούς, οι 61 προέρχονταν από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Μακεδονίας και της Θράκης. Είναι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες τα νοσοκομεία που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της επιδημίας, νοσηλεύοντας περίπου το 60% των ασθενών με κορωνοιό όλης της χώρας. Χθες οι νοσηλευόμενοι στη Μακεδονία και τη Θράκη ήταν 2.190 σε απλές κλινικές και άλλοι 298 σε ΜΕΘ, με 15 εισαγωγές σε ένα 24ωρο. Οι διασωληνωμένοι ήταν 304.

Σταθερά ανοδική η επιδημία στη Θεσσαλία

Η Θεσσαλία δέχεται έντονη πίεση από την κυκλοφορία του κορωνοιού και την νοσηλεία ασθενών. Για παράδειγμα η Λάρισα έχει σταθερά πολύ μεγάλο αριθμό νέων διαγνώσεων καθημερινά, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε “κλοιό” περιοριστικών μέτρων αρκετά νωρίτερα σε σχέση με την ημερομηνία επιβολής του δεύτερου lockdown. Στην περιοχή της Λάρισας εντοπίστηκαν χθες 160 νέα κρούσματα, στη Μαγνησία 69, στην Καρδίτσα 39, στα Τρίκαλα 16.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας νοσηλεύονται 507 ασθενείς. Ειδικότερα, νοσηλεύονται 116 στο νοσοκομείο Βόλου, 240 στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, 66 στο νοσοκομείο Καρδίτσας και 65 σε εκείνο των Τρικάλων.

Στην Αττική η κατάσταση που διαμορφώνεται αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας, για την πορεία της επιδημίας αλλά και την αντοχή του συστήματος υγείας. Οι ασθενείς στις απλές κλινικές μειώνονται αργά αλλά σταθερά καθώς μειώνονται οι εισαγωγές νέων ασθενών. Στις ΜΕΘ βρίσκονται 172 ασθενεις - οι κενές κλίνες ΜΕΘ Covid είναι περίπου 40. Οι διασωληνωμένοι χθες βράδυ ήταν 163.

πηγή: protothema