Κορωνοϊός: Κατηγορία για παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων - Τι απαντούν ΕΟΔΥ και Χαρδαλιάς

Ξέσπασε οργή από μέρους τους

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: Κατηγορία για παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων - Τι απαντούν ΕΟΔΥ και Χαρδαλιάς

Διάφορα δημοσιεύματα του Τύπου κάνουν αναφορά και κατηγορούν τον ΕΟΔΥ για παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων κορωνοϊού λόγω των αποπροσανατολιστικών στοιχείων που παραδίδουν οι επιστήμονες. Ο ΕΟΔΥ καθώς και ο Νίκος Χαρδαλιάς διέψευσαν αυτές τις κατηγορίες παντελώς.

«Αποκυήματα νοσηρής φαντασίας» αποτελούν δημοσιεύματα για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας που «φιλοξενούνται» σε κυριακάτικα έντυπα, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

«Όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές».

Τονίζει ότι «υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων».

Προσθέτει ότι περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.

«Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερνά η "Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)" του ΕΟΔΥ», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Καταλήγει ότι «οι κρίσεις πουλάνε καλά που έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά το ελάχιστο που απαιτούν οι καιροί είναι να σταθούμε, ατομικά και συλλογικά, στο ύψος των περιστάσεων».

Φυσικά, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς διέψευσε τα εν λόγω δημοσιεύματα, με μια ανάρτηση στο Facebook. Χαρακτήρισε, μάλιστα, τους ανθρώπους που τον απαρτίζουν “ήρωες”. Ταυτόχρονα, οι ειδικοί προειδοποίησαν για Lockdown μέχρι.. τα κάλαντα!

Το μακροσκελές κείμενου το Νίκου Χαρδαλιά

«Πολιτική Προστασία και ΕΟΔΥ μαζί στην μάχη κατά της πανδημίας! (Η απάντησή μου στα περί ΕΟΔΥ σημερινά δημοσιεύματα…)

Από την αρχή αυτής της πανδημίας άνθρωποι με διαφορετικές ενασχολήσεις, εμπειρίες και βιώματα, διαφορετικά background και διαδρομές βρεθήκαμε μαζί, δίπλα δίπλα, ενώσαμε δυνάμεις, αφήσαμε πίσω μας διαφορετικούς σχεδιασμούς και προτεραιότητες και συντεταγμένα και οργανωμένα στρατευθήκαμε στη μάχη για την ανθρώπινη ζωή, στον πόλεμο απέναντι σε έναν αόρατο αλλά τόσο επικίνδυνο παγκόσμιο εχθρό.

Στην Πολιτική Προστασία σε όλη αυτή την διαδρομή οι συνοδοιπόροι μας, οι άμεσοι καθημερινοί μας συνεργάτες, σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, σε κάθε γωνιά της πατρίδας ήταν, είναι και παραμένουν τα στελέχη, οι επιστήμονες, οι συνεργάτες και η εξαιρετική και έμπειρη ομάδα του ΕΟΔΥ!

Μαζί και δίπλα δίπλα, όλους αυτούς τους μήνες καθημερινά, ακούραστα, παλεύουμε για χιλιάδες συνανθρώπους μας, μοιραζόμαστε επιχειρησιακά δεδομένα, επικαιροποιούμε προσεγγίσεις, πρωτόκολλα και στρατηγικές, αναλύουμε δεδομένα και επιχειρούμε συντονισμένα όπου χρειαστεί χωρίς ωράρια, χωρίς δικαιολογίες, χωρίς εκπτώσεις. Όπου πρέπει, όποτε πρέπει και για ό,τι πρέπει…

Τα σημερινά δημοσιεύματα για όλους εμάς στην οικογένεια της Πολιτικής Προστασίας, όσους δηλ καθημερινά ζούμε αυτή τη συνεργασία είναι παντελώς άδικα και αβάσιμα. Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξύ μας σχέσεις.

Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία για την καθημερινή προάσπιση της δημόσιας υγείας, υπάρχει το κοινό μας άγχος για να προλάβουμε τα πάντα και παντού και υπάρχουν και οι δημιουργικές εντάσεις κάποιων στιγμών που συνοδεύουν κάθε ομάδα, κάθε οικογένεια, κάθε παρέα ανθρώπων που συναντιούνται στο πεδίο της κοινής τους μάχης. Όποιος έχει εργαστεί σε τέτοιες ομάδες για έναν κοινό στόχο, αυτό μπορεί να το καταλάβει καλά.

Οι στιγμές είναι δύσκολες και απαιτούν από όλους σοβαρότητα, προσήλωση στο στόχο και αποτελέσματα. Ο ΕΟΔΥ, οι επιστήμονες του, οι συνεργάτες και εργαζόμενοι του είναι ήρωες της πρώτης γραμμής αυτής της πανδημίας.

Όλοι εμείς της Πολιτικής Προστασίας το ξέρουμε και συνεχίζουμε μαζί τους τον αγώνα αδιαφορώντας για δημοσιεύματα και αναφορές που απλά επιχειρούν να προκαλέσουν εσωστρέφεια και ψήγματα δυσπιστίας και να αποπροσανατολίσουν τους Έλληνες πολίτες από τα πραγματικά δεδομένα αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης.

Είναι ώρα ευθύνης για όλους, είναι ώρα μάχης…
#civilprotection
#semperparati
#eody”.

Θέση πήρε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Πέτσας

«H διακίνηση ψευδών ειδήσεων και η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων τη στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δίνει μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας βλάπτουν την κοινή προσπάθεια. Υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19 και βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των επιστημόνων. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων».

«Ο ΕΟΔΥ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της. Τα στελέχη και το επιστημονικό προσωπικό του εργάζονται συστηματικά και ακούραστα κι αυτό το βλέπουν όλοι οι Ελληνες. Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται από τον ΕΟΔΥ και δημοσιεύεται καθημερνά η "Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)" και με βάση αυτά τα στοιχεία οι ειδικοί συζητούν και λαμβάνουν τις αποφάσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οτιδήποτε άλλο υπονομεύει την κοινή προσπάθεια όλων μας», καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: iefimerida.gr

Κορωνοϊός: «Επικρατέστερο σενάριο είναι το απαγορευτικό να παραμείνει μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου»

Προς νέα παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου προσανατολίζεται η κυβέρνηση καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Οριστικές αποφάσεις αναμένονται προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας και θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των κρουσμάτων και την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.

Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού συνεχίζεται με ένταση, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, προκαλώντας ανησυχία στους επιδημιολόγους και την κυβέρνηση. Υπάρχει ο φόβος ότι μια χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε νέα αναζωπύρωση και να δημιουργηθούν νέες εστίες ακόμα και σε περιοχές που αυτή την στιγμή παρουσιάζουν καλή εικόνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη αυτή τη στιγμή όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι και η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην προσπάθεια για περιορισμό της πανδημίας. «Επικρατέστερο σενάριο είναι το απαγορευτικό να παραμείνει μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου με μοναδική εξαίρεση, ίσως, τα σχολεία» αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των συζητήσεων που γίνονται. Διαυγέστερη εικόνα αναμένεται στα μέσα της εβδομάδας και με βάση αυτά θα κάνουν τις εισηγήσεις τους στον πρωθυπουργό οι λοιμωξιολόγοι. Αν υπάρχει κάθετη πτώση των κρουσμάτων θα ανάψει το πράσινο φως για άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων στις 7 Δεκεμβρίου, διαφορετικά είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν και αυτά κλειστά έως τις 14 Δεκεμβρίου, την στιγμή που στη Φλώρινα βρέθηκαν πολλαπλά κρούσματα.

Κορωνοϊός παράσταση lockdown 14 Δεκέμβρη

Έχοντας ως νέο ορόσημο τα μέσα Δεκεμβρίου το διάστημα των 16 ημερών που μεσολαβεί θεωρείται μεγάλο ώστε να υπάρχουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία άρσης των περιοριστικών μέτρων. «Τώρα δίνουμε την μάχη με την πανδημία για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, μόλις υπάρχουν αξιόπιστες προβλέψεις θα ανακοινώσουμε τις επόμενες κινήσεις», σημειώνουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, θέλοντας να βάλουν τέλος στα σενάρια για το άνοιγμα που κυκλοφορούν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η στόχος της κυβέρνησης είναι η άρση του lockdown να γίνει ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα. Όπως είναι λογικό αν μια περιοχή βρεθεί εκείνη την χρονική στιγμή στο «κόκκινο» να υπάρχουν αυξημένα μέτρα. «Η προσπάθεια που γίνεται έχει σκοπό να υπάρξει ταχεία αποκλιμάκωση των κρουσμάτων ώστε να μην χρειαστεί κάτι τέτοιο», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: iefimerida.gr