Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Κορωνοϊός: Εξελίξεις με το άνοιγμα των σχολείων

Τι αποκάλυψε η Σοφία Ζαχαράκη;

Κορωνοϊός: Εξελίξεις με το άνοιγμα των σχολείων
Ενημέρωση 30.11.2020 23:15
Από Νεφέλη Ντατσοπούλου

Ραγδαίες φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων καθώς στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι αποφάσεις, όπως δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Αταίριαστοι.

«Εισερχόμαστε σε μια εβδομάδα που τα δεδομένα αναλύονται καθημερινά ώστε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί να είναι για το καλό των παιδιών. Αν και τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, προτεραιότητά μας είναι η ασφάλειά τους. Στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθεί η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη σύμπτυξη των διακοπών των Χριστουγέννων, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει τέτοια απόφαση κι εξήγησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επηρέαζε και την επανέναρξη των σχολείων.

Η κ. Ζαχαράκη πρόσθεσε ότι η τηλεκπαίδευση λειτουργεί, τα προβλήματα έχουν εξομαλυνθεί, ωστόσο η εκπαίδευση δια ζώσης είναι αναντικατάστατη. Δείτε εδώ αναλυτικά την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν εξετάζετε το άνοιγμα των σχολείων σε δύο ταχύτητες, επισήμανε ότι «μέχρι τώρα όλες οι αποφάσεις είναι οριζόντιες, δεν είχαν κάποια γεωγραφικά στοιχεία διάκρισης».

Πηγή: skai.gr

Κορωνοϊός: Στο 94% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna

Η αμερικανική εταιρεία υποβάλλει τα δεδομένα στις ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου για άδεια έκτακτης ανάγκης μιας και το εμβόλιό της για τον κορωνοϊό έχει φτάσει στο 94% της αποτελεσματικότητάς του. Αναμένει από τη Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ να το εξετάσει κατά τη συνεδρίασή της στις 17 Δεκεμβρίου, δήλωσε η Moderna.

Όπως ανακοίνωσε η Moderna, θα υποβάλει σήμερα αίτηση για έγκριση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη για το εμβόλιό της, με βάση τα πλήρη αποτελέσματα μιας μελέτης που δείχνει ότι το εμβόλιο ήταν 94,1% αποτελεσματικό, χωρίς σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια.

Ανέφερε επίσης ποσοστό επιτυχίας 100% στην πρόληψη σοβαρών περιπτώσεων. Η εν λόγω εξέλιξη θέτει το προϊόν της Moderna ως το δεύτερο εμβόλιο που ενδέχεται να λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ φέτος. «Πιστεύουμε ότι έχουμε ένα εμβόλιο που είναι πολύ αποτελεσματικό. Τώρα έχουμε τα δεδομένα για να το αποδείξουμε», δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Moderna, δρ Ταλ Ζακς. «Περιμένουμε να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στην ανατροπή αυτής της πανδημίας», πρόσθεσε.

Πάντως, παρόλο που η Moderna έχει κάνει συμφωνίες σε όλο τον κόσμο, οι ΗΠΑ αναμένεται να έχουν πρόσβαση πρώτα. Η Moderna δήλωσε ότι αναμένεται να έχει 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της έτοιμες για χρήση στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Επιπροσθέτως, αναφέρει ότι είναι σε καλό δρόμο για να κατασκευάσει 500 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο δόσεις παγκοσμίως το 2021.

Όπως η Pfizer/BioNTech, έτσι και η Moderna χρησιμοποιεί νέα τεχνολογία mRNA (messenger RNA) για την ανάπτυξη τους εμβολίου της, που περιλαμβάνει τον γενετικό κώδικα του ιού και όχι οποιοδήποτε θανάσιμο ή εξασθενημένο μέρος του. Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν αξιοσημείωτα και πολύ παρόμοια αποτελέσματα. Η τελική ανάλυση δεδομένων της Pfizer έδωσε στο εμβόλιό της 95% αποτελεσματικότητα.

Πηγή: iefimerida.gr

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Κορωνοϊός: Εντοπίστηκε κρούσμα στην Ορθοπεδική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

Κορωνοϊός: To πρώτο ελληνικό rapid test είναι γεγονός - Ποιοι το υλοποίησαν

Share