Κορωνοϊός - Πέτσας: Παράταση του lockdown και μετά τις 7 Δεκεμβρίου

Αναλυτικά οι οδηγίες του κυβερνητικού εκπρόσωπου

Αρθρογράφος: Ιωάννα Πολυχρόνη
Ιωάννα Πολυχρόνη
Youweekly Editor
Κορωνοϊός - Πέτσας: Παράταση του lockdown και μετά τις 7 Δεκεμβρίου

Την παράταση του lockdown και μετά τις 7 Δεκεμβρίου προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στο Μega o κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι τα δεδομένα της πανδημίας, αυτή τη στιγμή μας δείχνουν μία σταθεροποίηση ή και μείωση ενώ υπάρχουν θετικά στοιχεία, όπως ότι τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές ασθενών, ενώ την ίδια στιγμή, σημείωσε, αυξάνει ο αριθμός των απλών κενών κλινών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί των πολιτών κατά του κορωνοϊού μέχρι το τέλος Ιουνίου, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπογράμμισε ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου και η κυβέρνηση θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να πειστούν οι πολίτες. Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν θα υπάρξει νυχτερινή διασκέδαση.

Ερωτηθείς για το αν θα ανοίξουν πρώτα τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι ακόμη δεν είναι σε θέση η κυβέρνηση να ανακοινώσει τη σειρά με την οποία θα ανοίξουν και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα γίνουν έως το τέλος της εβδομάδας, σχετικά με τον οδικό χάρτη για το άνοιγμα της χώρας.

Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται ότι ακόμη είναι υπό εξέταση η σειρά με την οποία θα ανοίξουν σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση.

Τέλος, είπε ότι τα κομμωτήρια θα ανοίξουν σύντομα.

Μέχρι αργά απόψε, εξάλλου, αναμένονται στο Μαξίμου οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της πορείας προς τα Χριστούγεννα, καθώς οι τοποθετήσεις των ειδικών θα αποτελέσουν την μήτρα των κυβερνητικών αποφάσεων, όπως εξήγησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ίδιος σημείωσε πως «τα δεδομένα θα δείξουν πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα τομέων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας» και ξεκαθάρισε ακόμη ότι «οι ημερομηνίες δεν βοηθούν» τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

πηγή: protothema

Πέτσας: Ανοιχτά καταστήματα τα Χριστούγεννα

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση του lockdown ανέπτυξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ο οποίος ανέφερε πως τα Χριστούγεννα θα γίνουν με ανοιχτά καταστήματα.

«Προσδοκούμε ότι κατά το τέλος της εβδομάδας η σταθεροποίηση θα αρχίσει να φαίνεται και σε μικρή κάμψη και μια ραγδαία υποχώρηση των κρουσμάτων από το τέλος αυτής της εβδομάδας αρχές της επομένης», τόνισε αρχικά στο Mega o κ. Πέτσας.

Πρώτα σχολεία, μετά λιανεμπόριο και εστίαση
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, αυτή η υποχώρηση θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κάνει έναν πρώτο σχεδιασμό για την άρση των περιοριστικών μέτρων. «Στις προθέσεις του Μαξίμου είναι στις 30 Νοεμβρίου να αρθούν κάποια μέτρα του lockdown, με τους μαθητές να είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα σχολεία», πρόσθεσε.
Ακολούθως θα ανοίξει το λιανεμπόριο, ενώ τελευταία στη λίστα είναι η εστίαση, τόνισε. Δείτε τα σημερινά κρούσματα

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι τα Φώτα. Το οριστικό πλάνο θα το παρουσιάσουμε στους πολίτες στις αρχές της άλλης εβδομάδας», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως τα καταστήματα αναμένεται, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, να ανοίξουν μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. «Σκοπός δεν είναι να μείνουμε πάντα κλεισμένοι αλλά να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή», κατέληξε.

πηγή: iefimerida