Θεσσαλονίκη: Μουσικοί έπαιξαν για τους ασθενείς έξω από το «Παπανικολάου»

Υπέροχη πρωτοβουλία

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Θεσσαλονίκη: Μουσικοί έπαιξαν για τους ασθενείς έξω από το «Παπανικολάου»

Σε μια περίοδο που η Θεσσαλονίκη υφίσταται σφοδρό πλήγμα από την επέλαση του κορωνοϊού και τα νοσοκομεία πιέζονται ασφυκτικά, με τις κλίνες στις ΜΕΘ να είναι κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό κατειλημμένες, συγκίνηση προκάλεσε η κίνηση μουσικών που χάρισαν για λίγη ώρα το χαμόγελο στους ασθενείς του «Παπανικολάου».

Το μουσικό συγκρότημα «Ρόμβος» έπαιξε μουσική έξω από το πέτρινο κτήριο του νοσοκομείου όπου νοσηλεύονται ασθενείς με κορωνοϊό.

Σε όσους το επέτρεπε η κατάσταση της υγείας τους, πήγαν μέχρι το παράθυρο για να ακούσουν τους μουσικούς που έπαιζαν μονάχα για αυτούς. Ψυχή της παρέας των μουσικών ο πνευμονολόγος του νοσοκομείου Παπανικολάου, Μάξιμος Αγγελίδης.

Το μουσικό event ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 και ολοκληρώθηκε στις 17:30. Την ίδια στιγμή, δείτε εδώ και το μήνυμα που έστειλε ο ΠΟΥ στην Ελλάδα.

Παπανικολάου Μουσικοί

Πηγή: protothema.gr

Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε τεστ που υπολογίζει το επίπεδο αντισωμάτων στις ΗΠΑ

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν το τεστ του εργαστηρίου Roche που επιτρέπει να υπολογίζεται το επίπεδο των αντισωμάτων που φέρουν άνθρωποι που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί την COVID-19, ανακοίνωσε σήμερα ο ελβετικός φαρμακευτικός όμιλος.

Το ορολογικό αυτό τεστ, που ονομάζεται Elecsys Anti-SARS-CoV-2, εγκρίθηκε στο πλαίσιο μιας επείγουσας διαδικασίας χορήγησης άδειας από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, διευκρινίζει η Roche σε ανακοίνωσή της.

Η εξέταση αυτή, που γίνεται σε δείγμα αίματος, έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται από τον Σεπτέμβριο στις χώρες που αποδέχονται τη σήμανση για τη συμμόρφωση προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα (CE).

κορωνοϊός τεστ

Το τεστ αυτό επιτρέπει τον υπολογισμό των αντισωμάτων κατά της πρωτεΐνης ακίδας (πρωτεΐνη S) του SARS-CoV-2, η οποία επιτρέπει στον νέο κορωνοϊό να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Πολλά εμβόλια που μελετώνται αυτήν την περίοδο επιδιώκουν να προκαλέσουν μια αντίδραση σε επίπεδο αντισωμάτων κατά της πρωτεΐνης αυτής, υπενθυμίζει ο ελβετικός φαρμακευτικός όμιλος στην ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι το τεστ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μετρηθεί η ανοσολογική απόκριση ασθενών και να παρακολουθηθεί η εξέλιξή της με την πάροδο του χρόνου.

Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τις δωρεές πλάσματος, που αποτελούν αντικείμενο μελέτης στο πλαίσιο των επιλογών για μια θεραπεία κατά του νέου κορωνοϊού και είναι ακόμη πολύ περιορισμένες.

Το τεστ αυτό γίνεται σε μηχανές αναλύσεων του ελβετικού ομίλου, οι οποίες είναι διαθέσιμες σε πολλά νοσοκομεία και εργαστήρια αναλύσεων. Αυτές επιτρέπουν την εξασφάλιση ενός αποτελέσματος για το τεστ αυτό σε περίπου 18 λεπτά, διευκρίνισε η Roche.

Πηγή: protothema.gr