Lockdown: "Ζητώ πιο αυστηρά μέτρα" - Τι λέει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Μάριος Λαζανάς

Όλες οι πληροφορίες

Αρθρογράφος: Ιωάννα Πολυχρόνη
Ιωάννα Πολυχρόνη
Youweekly Editor
Lockdown:

Το lockdown θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρό όπως τον Μάρτιο υποστήριξε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Μάριος Λαζανάς.

Όπως είπε, μάλιστα, στην Επιτροπή δεν έχει συζητηθεί καθόλου ακόμα αν και πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο.

Χαρακτήρισε «πολύ, πολύ δύσκολη» την κατάσταση με τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων κάνοντας τον παραλληλισμό με τα αεροπορικά δυστυχήματα.

«Κάθε μέρα είναι σαν να πέφτει ένα αεροπλάνο στην Ελλάδα και όλοι οι επιβάτες να σκοτώνονται. Είναι τραγικό να ξυπνάμε κάθε πρωί με αυτά τα νούμερα» είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ. Δείτε εδώ το ιδιαίτερο μήνυμα που έστειλε ο ΠΟΥ!

«Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί πολύ ψυχολογικά, καταλαβαίνω ότι οικονομικά υποφέρει, αλλά υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα πώς μπορεί να γίνει ο συγκερασμός όλων αυτών ώστε να ανοίξει και το λιανεμπόριο και να μην αυξηθεί η μετάδοση. Φοβάμαι ότι η εξίσωση είναι πάρα πολύ δύσκολη» συμπλήρωσε.

Άρση του Lockdown: Αποφασίστηκε! Την Δευτέρα ανοίγουν εποχικά καταστήματα

Η πρώτη κατηγορία καταστημάτων που «δραπετεύει» από το lockdown θα είναι τα μαγαζιά με χριστουγεννιάτικα είδη.

Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σημειώνοντας ότι το άνοιγμά τους θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το υπ. Ανάπτυξης, από τη Δευτέρα «θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών καθώς και η πώλησή τους από τα super markets». Δείτε εδώ και τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το άνοιγμα των μπαρ.

Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή, από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

πηγή: iefimerida

Lockdown - Συψάς: Δήλωση "φωτιά" - "Αρχές καλοκαιριού θα χαλαρώσουμε"

«Τέλος άνοιξης με αρχές καλοκαιριού θα χαλαρώσουμε λόγω εμβολιασμών» δήλωσε ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας

Προειδοποιεί δε, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», πως όταν ανοίξει η κοινωνία, όσο ανοίξει, την ίδια μέρα θα αρχίσει ξανά η μετάδοση του ιού και η διασπορά του και μετά από δύο εβδομάδες θα δούμε πάλι αύξηση των κρουσμάτων.

Συνεπώς δεν είναι τόσο εύκολο κι απλό να ανοίξουν τα πάντα. Πρέπει να ανοίγει μόνο ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο και εφ΄οσον το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες και κυρίως το σύστημα υγείας.

«Όσο και να θέλουμε υπάρχουν σκληρά νούμερα και κάποιες αντικειμενικές αλήθειες που δεν μπορούμε να παρακάμψουμε» είπε αναφερόμενος στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και οι ΜΕΘ από ασθενείς με κορωνοϊο.

«Δεν έχουμε διαστροφή να κλείσουμε τα πάντα, προσπαθούμε να περισώσουμε ανθρώπινες ζωές» είπε με έμφαση.

Αναφέρθηκε εξάλλου στους λόγους για τους οποίους δεν βλέπουμε να πέφτουν τα κρούσματα: Στη μεγάλη διασπορά που έγινε από τον Οκτώβριο, στο γεγονός ότι το «lockdown» που κάνουμε δεν είναι πολύ βαρύ αλλά light και στον καιρό που ψυχραίνει και τα παράθυρα κλείνουν. «Μπήκαμε στα σπίτια μας με τον κορωνοϊό στο δεύτερο κύμα, κουβαλώντας τον ιό και διασπείροντας τον στις οικογένειές μας», τονίζει ο κ. Σύψας.

Το δεύτερο κύμα ήταν αναμενόμενο ότι θα ήταν πολύ σκληρό και πρέπει να το διαχειριστούμε με προσοχή. Ειδικότερα για το lockdown μετά τον Οκτώβριο τονίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με του Μαρτίου, αναφερόμενος για παράδειγμα στο μποτιλιάρισμα που υπάρχει στους δρόμους και στην μεγάλη κινητικότητα του κόσμου. «Η κινητικότητα σημαίνει διασπορά» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δίνονται πολλές επιλογές στους πολίτες αναφορικά με τα sms.

Το μόνο μέσο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τον ιό μέχρι την Άνοιξη είναι το lockdown, το οποίο είναι αποτελεσματικό όταν είναι πολύ ισχυρό. Από την άλλη πλευρά ο κόσμος έχει κουραστεί κι αγανακτήσει, συνεπώς δεν θα πρέπει να πάμε σε πιο αυστηρά μέτρα αλλά να τηρήσουμε αυτά που ισχύουν, υπογράμμισε ο κ. Σύψας. Οι πολίτες θα πρέπει να πουν «όχι» στην κατάχρηση των sms και στις συγκεντρώσεις στα σπίτια.