Ανακοίνωση ΠΟΥ: Προσοχή! Τα εμβόλια δεν σημαίνουν μηδενική covid

Συναγερμός!

Αρθρογράφος: Ιωάννα Πολυχρόνη
Ιωάννα Πολυχρόνη
Youweekly Editor
Ανακοίνωση ΠΟΥ: Προσοχή! Τα εμβόλια δεν σημαίνουν μηδενική covid

Η άφιξη διαφόρων αποτελεσματικών εμβολίων κατά της Covid-19 και η αισιοδοξία που τη συνοδεύει δεν πρέπει να μειώσουν την προσοχή, διότι δεν θα εξαλείψουν τον ιό, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Τα εμβόλια δεν σημαίνουν μηδενική Covid» δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, αρμόδιος για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, εξηγώντας πως από μόνα τους τα εμβόλια δεν «θα μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά».

«Φθάσαμε (…) σε ένα σημείο κάμψης της πανδημίας. Ζητούμε από τον κόσμο να συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες» μπροστά στην Covid-19, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη για τη διαχείριση της πανδημίας στον ΠΟΥ, η Αμερικανίδα Μαρία βαν Κέρκοβ, κάλεσε τους πολίτες να «αναλογιστούν πραγματικά τι θα κάνουν» κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, προκειμένου να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού.

«Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε τώρα (…) μπορεί να σηματοδοτήσουν τη ζωή ή τον θάνατο για εμάς, για την οικογένειά μας», επισήμανε. Μάθετε αναλυτικά για τα σημερινά κρούσματα.

«Οι πρόοδοι που καταγράφονται στον τομέα των εμβολίων μας ανεβάζουν το ηθικό και μπορούμε τώρα να αρχίσουμε να βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ωστόσο, έσπευσε να προειδοποιήσει έναντι της «αυξανόμενης αίσθησης ότι η πανδημία έχει τελειώσει».

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποίησαν επίσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, για την ψευδή αίσθηση ασφαλείας που μπορεί να προκαλέσουν τα εμβόλια.

«Την ώρα που τα εμβόλια αναπτύσσονται, οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα δημόσιας υγείας προκειμένου όλος ο κόσμος να είναι προστατευμένος», υπογράμμισε ο Τέντρος.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαιρέτισε, εξάλλου, την ανακοίνωση που έκαναν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Ου. Μπους και Μπιλ Κλίντον, που δήλωσαν έτοιμοι να εμβολιαστούν δημοσίως για την Covid-19, προκειμένου να ενθαρρύνουν τους συμπολίτες τους να κάνουν το ίδιο.

«Είναι μια καλή ιδέα. Θα ήμουν χαρούμενος να κάνω το ίδιο. Όμως, την ίδια στιγμή, πρέπει να είμαι σίγουρος ότι είναι η σειρά μου.

πηγή: protothema

Κορωνοϊός - Χαρδαλίας: Ανακοινώθηκαν δυο νέα μέτρα

«Καμπανάκι» κινδύνου έκρουσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος τόνισε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ότι τα μέτρα δεν τηρούνται σε ορισμένες περιοχές και γι' αυτό ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν υποχωρεί

Σύμφωνα με τον κ Χαρδαλιά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη την επικράτεια που δε έχουν ολοκληρώσει την καραντίνα τους ανέρχονται σε 16.617, τονίζοντας το επιβαρυμένο φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα αποτελεί το 66,4% αυτών ενώ η Αττική αποτελεί το 19.7%.


Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι οι διακυμάνσεις των κρουσμάτων οφείλονται στο γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές υπάρχει χαλάρωση αναφορικά με την τήρηση των μέτρων, αυτές οι περιοχές είναι:

Πιερία 587 κρούσματα
Πέλλα 548 κρούσματα
Ημαθία 486 κρούσματα
Δράμα 454 κρούσματα
Ξάνθη 376 κρούσματα
Φλώρινα 172 κρούσματα

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον κ Χαρδαλιά, Ιδιαίτερα σε αυτές τις περιοχές παρατηρείται διασπορά του ιού προς τα χωριά, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να εφιστά την προσοχή καθώς τα επόμενα 24ωρα θα είναι καθοριστικά.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση δυο νέα μέτρα. Όσοι ανιχνεύονται θετικοί στα χερσαία σύνορα δεν θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα. Επιπλέον, τόνισε ότι δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις στο Άγιο Όρος. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι τα νέα αυτά μέτρα θα ισχύουν από τη Δευτέρα.