Κορωνοϊός - Εμβόλιο: Αρχές Ιανουαρίου στην Ελλάδα

Όλες οι πληροφορίες

Αρθρογράφος: Ιωάννα Πολυχρόνη
Ιωάννα Πολυχρόνη
Youweekly Editor
Κορωνοϊός - Εμβόλιο: Αρχές Ιανουαρίου στην Ελλάδα

Στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αντικείμενο την υλοποίηση του σχεδίου για την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η προετοιμασία για την παραλαβή, αποθήκευση και διανομή των εμβολίων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες για τον εμβολιασμό τους στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργούν στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο προγραμματισμός αυτός πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης». Τόνισε, επίσης, ότι στο διάστημα αυτό το υπουργείο Υγείας πρέπει παράλληλα να εξακολουθήσει να είναι επικεντρωμένο στη λειτουργία του Συστήματος Υγείας, αφού η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά απολύτως χαλάρωση. Επίσης, τονίστηκε ότι είναι απαραίτητη η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και να πειστούν όσοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ασφάλεια του εμβολίου. Επισημάνθηκε δε ότι κρίσιμη σε αυτό τον τομέα θα είναι η συμβολή της ιατρικής κοινότητας. Η σύσκεψη προετοιμασίας θα πραγματοποιείται σε τακτική βάση προκειμένου όλα να είναι έτοιμα και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός αμέσως μετά την παραλαβή των εμβολίων που, με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται εντός του Ιανουαρίου.

Πώς και πότε θα γίνουν τα εμβόλια στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μετά τις 10 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα καθώς εκείνη την περίοδο θα έχουν ληφθεί χιλιάδες δόσεις εμβολίου της Pfizer.

Οπως ανέφερε ο ΑΝΤ1 στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου όπου θα προμηθευτούμε 500.000-600.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, ενώ δύο εβδομάδες μετά 200.000 δόσεις από το εμβολίου της Moderna. Μάλιστα έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για την ασφαλή αποθήκευση των εμβολιών για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός στα 14 ειδικά ψυγεία βαθιάς ψύξης από τα οποία τα 7 έχουν ήδη παραληφθεί.
Κορωνοϊός: 1.018 κέντρα εμβολιασμού

Στο Περιστέρι θα είναι ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα όπου θα υπάρχουν τρεις διαφορετικές αίθουσες που θα λειτουργούν ταυτόχρονα με την κάθε αίθουσα να υποδέχεται ένα άτομο κάθε 10 λεπτά. Θα μπορούν δηλαδή να γίνονται ταυτόχρονα εμβολιασμοί, όπως ανέφερε ο ΑΝΤ1. Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μετά οι ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι σε γηροκομεία, άτομα σε κέντρα ειδικής φροντίδας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Ο εμβολιασμός θα γίνει σε δυο δόσεις όπου αναμεσά τους θα μεσολαβούν 30 ημέρες, ενώ η Ελλάδα θα παραλάβει 25 εκατομμύρια δόσεις ενώ στόχος είναι να εμβολιάζονται κάθε μήνα δυο εκατομμύρια πολίτες. Στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2021 να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.

πηγή: iefimerida

Κορωνοϊός: Θλίψη στην Χαλκιδική - Ζευγάρι πέθανε με διαφορά λίγων ωρών

«Έφυγαν» με διαφορά λίγων ωρών... Ζευγάρι από την Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής «χτυπήθηκε» από τον κορωνοϊο και ξαφνικά κατέληξε.

Ο άνδρας 70 ετών και η γυναίκα του 65 ετών υποβλήθηκαν σε τεστ και βρέθηκαν θετικοί. Τα συμπτώματα που είχαν αρχικά ήταν ήπια. Ακολουθώντας τις οδηγίες έμειναν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, έμεναν σε χωριστά δωμάτια.

Η 65χρνη το βράδυ της Δευτέρας είχε συνομιλήσει με συγγενή από το χωριό.

Τις επόμενες δύο ημέρες το ζευγάρι δεν έδωσε σημεία ζωής. Γείτονες που δεν έβλεπαν πια τον ηλικιωμένο να φροντίζει τα λουλούδια του ειδοποίησαν τις Αρχές. Στο μεταξύ, σημειώθηκαν νέες εξελίξεις για την υγεία του Γιάννη Πλακιωτάκη!

Το ΕΚΑΒ ζήτησε τη συνδρομή της Αστυνομίας καθώς κανείς δεν ανταποκρινόταν στο χτύπημα της πόρτας.

Όταν οι διασώστες του ΕΚΑΒ μπήκαν στο σπίτι εντόπισαν την ηλικιωμένη νεκρή και τον σύζυγο της πεσμένο με χαμηλό οξυγόνο. Τον μετέφεραν αμέσως με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Ωστόσο την επομένη κατέληξε.

πηγή: protothema