Τότε μπαίνει το δώρο Χριστουγέννων - Τι συμβαίνει με τους εργαζόμενους σε αναστολή;

"Έκλεισε" η ημερομηνία

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Τότε μπαίνει το δώρο Χριστουγέννων - Τι συμβαίνει με τους εργαζόμενους σε αναστολή;

Πυρετώδεις είναι εν τω μεταξύ οι προετοιμασίες για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, που φέτος έχει την ιδιαιτερότητα ότι συμμετέχει το Κράτος σε μεγάλο ποσοστό, λόγω των αλλεπάλληλων αναστολών σε πληττόμενους κλάδους.

Στις 21 Δεκεμβρίου το Δώρο Χριστουγέννων -Τι ισχύει για εργαζόμενους σε αναστολή

Αυτό που δεν αλλάζει από τον κανόνα, είναι ότι το Δώρο θα καταβληθεί στις 21 Δεκεμβρίου και όχι αργότερα, όπως συνέβη με το Δώρο Πάσχα. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Μαΐου μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι λοιπόν οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δικαιούνται ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Τι γίνεται, όμως, με τους μήνες που ήταν σε αναστολή σύμβασης; Σ’ αυτήν τη περίπτωση το Δώρο Χριστουγέννων θα το υπολογίσουν ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2ημερομίσθια ανάλογα με το πώς αμείβονται, για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, με βάση τον ονομαστικό τους μισθό. Οι υπόλοιπες ημέρες καλύπτονται από το Κράτος αλλά με βάση τον πραγματικό τους μισθό, δηλαδή την αναλογία της ειδικής αποζημίωσης.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας οι επιχειρήσεις θα αναλάβουν να καταβάλουν το τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων για το διάστημα εκείνο κατά το οποίο οι εργαζόμενοι εργάστηκαν κανονικά και στο ύψος του πραγματικού μισθού που κατέβαλαν.

Από την άλλη, ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα καταβάλει από τις 21 Δεκεμβρίου, το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στους επτά από τους οκτώ μήνες - από Μάιο έως και Νοέμβριο - και σε αντιστοιχία με το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ και 800 ευρώ για το μήνα Νοέμβριο, καθώς η «ΕΡΓΑΝΗ» διαθέτει τα στοιχεία για τους επτά αυτούς μήνες (Μάιος έως Νοέμβριος), ενώ το τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων που αφορά μόνο στις αναστολές του Δεκεμβρίου, θα καταβληθεί με εμβόλιμη πληρωμή μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου. Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, οι νεκροί στη χώρα μας έφτασαν τους 3.000.

Πηγή: iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού

Στο τραπέζι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, βρίσκεται το σχέδιο για έκτακτη οικονομική ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση μελετά βήμα-βήμα την διαδικασία προκειμένου να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παρόμοια με αυτή που δόθηκε το περασμένο Πάσχα. Το κυβερνητικό επιτελείο αναμένεται καταλήξει σε μία λύση εφάπαξ βοηθήματος το οποίο θα δοθεί κατά προτεραιότητα στο προσωπικό που εργάζεται στις ΜΕΘ.

Γρίφος, όμως παραμένει το ύψος του ποσού αυτού, αφού στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται δύο διαφορετικά σενάρια. Ένα από αυτά είναι η καταβολή ενός συγκεκριμένου ποσού το οποίο μπορεί να φτάσει έως και τα 700 ευρώ, κάτι που συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες, ενώ μία άλλη υπόθεση είναι να δοθεί στους δικαιούχους ένα ποσοστό του μισθού τους.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες μέρες, αν όχι ώρες. Στο θέμα άλλωστε αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας την Τρίτη στον ΣΚΑΪ 100,3 FM, όπου και τόνισε πως «τις όποιες εξαγγελίες θα τις κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «φαίνεται πως υπάρχει η σχετική δυνατότητα για αυτούς που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή». Ο πρωθυπουργός, στο μεταξύ, τόνισε πως μας περιμένουν δύσκολες μέρες!

Πηγή: protothema.gr