Κορωνοϊός: 8 νεκροί από έκρηξη αναπνευστήρα σε ΜΕΘ

Τραγωδία στην Τουρκία

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: 8 νεκροί από έκρηξη αναπνευστήρα σε ΜΕΘ

Μία αληθινή τραγωδία σημειώθηκε σε ένα νοσοκομείο της Τουρκίας και συγκεκριμένα σε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς που νοσούν με κορωνοϊό. Ένας αναπνευστήρας εξερράγη και προκάλεσε τον θάνατο 8 ανθρώπων.

Ο κυβερνήτης της νοτιοανατολικής επαρχίας Γκαζιαντέπ της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα, πριν από λίγες ώρες το συμβάν που έλαβε χώρα στο ιδιωτικό νοσοκομείο της χώρας.

κορωνοϊός ΜΕΘ

Η φωτιά προκλήθηκε από την έκρηξη αναπνευστήρα, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του κυβερνήτη. Άλλοι 11 ασθενείς που νοσηλεύονταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας διακομίστηκαν σε κοντινά νοσοκομεία, προστίθεται στην ανακοίνωση αυτή.

Όσον αφορά στο μέτωπο του κορωνοϊού στην Ελλάδα, χθες έγινε γνωστό το νοσοκομείο στο οποίο θα εμβολιαστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του.

Κορωνοϊός: "Δραματική" προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για τις γιορτές

"Δραματική" προειδοποίηση απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εν όψει των εορτών. Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του στην Ευρώπη, δρ. Χανς Κλούγκε, τους καλεί όλους να μείνουν στα σπίτια τους τα Χριστούγεννα και να μην επισκεφθούν καν τις οικογένειές τους, αφού η διασπορά του κορωνοϊού είναι ανεξέλεγκτη. Ενώ, ζήτησε επίσης από τους πολίτες να κάνουν λίγους μήνες ακόμα υπομονή, προκειμένου να μην ζήσουμε τρίτο κύμα.

«Όταν θα κοιτάζουμε πίσω σε αυτές τις εποχές χωρίς προηγούμενο, ελπίζω όλοι να αισθανόμαστε ότι λειτουργήσαμε με πνεύμα ανθρωπισμού, για να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη από προστασία» ανέφερε ο Κλούγκε.

Πρόκειται για μια αλλαγή στάσης του ΠΟΥ, αφού την προηγούμενη εβδομάδα οι συστάσεις του ήταν, αν επισκεφθούμε συγγενείς μας τα Χριστούγεννα, να φοράμε μάσκα.

Για αυτό το λόγο έκανε "δραματική" προειδοποίηση ο ΠΟΥ λόγω κορωνοϊού για τις γιορτές

Αφορμή για να γίνουν πιο αυστηρές οι συστάσεις του ΠΟΥ στους πολίτες όλης της ΕΕ είναι το γεγονός ότι σε όλη την Ευρώπη τα κρούσματα και οι θάνατοι από κορωνοϊό όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Ο δρ Κλούγκε είπε ακόμα: «Δεν αξίζει το ρίσκο. Το πιο ασφαλές αυτή την στιγμή είναι να μείνετε στα σπίτια σας». Για την Ελλάδα, ο Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε νέες έκτακτες ανακοινώσεις.

Κορωνοϊός ΠΟΥ προειδοποίηση

Όσον αφορά την Ελλάδα, χθες ανακοινώθηκαν 1155 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 128710, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.

5171 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 37197 (28.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

542 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 165 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 782 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 78 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3948 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1585 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.