Πέτσας: Αυστηρότερα μέτρα την Πρωτοχρονιά αν δεν τηρηθούν όσα πρέπει τα Χριστούγεννα

Όλες οι πληροφορίες

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Πέτσας: Αυστηρότερα μέτρα την Πρωτοχρονιά αν δεν τηρηθούν όσα πρέπει τα Χριστούγεννα

Έκκληση στους πολίτες όλης της χώρας να μην χαλαρώσουμε τις γιορτινές ημέρες, έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προειδοποίησε να μην χαλαρώσουμε κατά την γιορτινή ενώ τόνισε πως «αν κατά την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα παρατηρηθούν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα για τις αντίστοιχες μέρες της Πρωτοχρονιάς» ενώ απαγορεύονται και τα ρεβεγιόν σε ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα σε περιοχές της δυτικής Αττικής και στην Κοζάνη το ιικό φορτίο παραμένει. Απευθύνοντας έκκληση για τις ημέρες των εορτών είπε ότι «ο συγχρωτισμός και οι συναρθροίσεις σε κλειστούς χώρους μπορεί να γίνουν γιορτές για τον ιο και όχι για μας.

Δεν υπάρχει περιθώριο για πειραματισμούς. Να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα, το πολύ με ακόμη μία οικογένεια την περίοδο των εορτών» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ας γιορτάσουμε με μια οικογένεια ακόμη το πολύ. «Ας μην παίξουμε με τις ζωές μας και τις ζωές των αγαπημένων μας».

Σε ότι αφορά στο εμβόλιο, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι στις 26 Δεκεμβρίου φθάνουν στην Ελλάδα οι πρώτες παρτίδες των εμβολίων και την επομένη θα αρχίσει ο εμβολιασμός.

Οπως εξήγησε, θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, θα ακολουθήσουν τα γηροκομεία και στη συνέχεια τα 2,4 εκατ. των συμπολιτών μας άνω των 65 ετών γιατί από αυτή την ηλικιακή ομάδα προέρχεται το 80% των θανάτων και το 60% των διασωληνωμένων.

Άλλα σημαντικά σημεία της ενημέρωσης:

  • Οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα φτάσουν στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και μία μέρα μετά θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.
  • Έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι χώροι αποθήκευσης του εμβολίου.
  • Στόχος να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό όσο το δυνατό περισσότεροι πολίτες.
  • Η παρακολούθηση του δείκτη θετικότητας μας βοηθάει να έχουμε καλύτερη εικόνα της πανδημίας στη χώρα.
  • Από σήμερα το βράδυ μπαίνει σε ισχύ ένα νέο πρόγραμμα για την πραγματοποίηση 12.000 δωρεάν δειγματοληπτικών ελέγχων σε όλη την επικράτεια.

Μέσα στις γιορτές αν τηρήσουμε τα μέτρα δεν θα χρειαστεί παράταση.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις Χρυσοχοϊδη για εξειδίκευση των μέτρων: Αύριο μετά την καθιερωμένη σύσκεψη για το θέμα των ελέγχων θα υπάρξουν ανακοινώσεις αλλά δεν πρόκειται για πρόσθετα περιοριστικά μέτρα αλλά για εξειδίκευση των υφιστάμενων. Όλα όσα έχουν να κάνουν για τις μετακινήσεις μας ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αν κατά την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα παρατηρηθούν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα για τις αντίστοιχες μέρες της Πρωτοχρονιάς.

Αν δει κανείς τις εικόνες στην Αθήνα είτε στο κέντρο της είτε στα προάστια και τις συγκρίνει με αντίστοιχες εικόνες στο Παρίσι, στο Λονδίνο θα δει ότι έχουμε επιδείξει μία υπεύθυνη συμπεριφορά, με φυσικά κάποια ζητήματα να φαίνονται που έχουν να κάνουν με την κόπωση μετά τις τόσες μέρες επιβολής των μέτρων.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία και μας ανησυχεί είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα σπίτια την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μεγάλη έμφαση στον στενό οικογενειακό κύκλο που πρέπει να περάσουμε τις γιορτές.

Κορωνοϊός: Έτσι θα κάνουμε ρεβεγιόν - Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Μόλις πριν από λίγο, κυκλοφόρησε το ΦΕΚ το οποίο έχει τις αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να κάνουμε ρεβεγιόν φέτος τα Χριστούγεννα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες.

Σύμφωνα με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στην κυβέρνηση για ρεβεγιόν και ειδικά τις ημέρες 24-25/12/2020 και 1.1.2021 επιτρέπονται συναθροίσεις με ανώτατο όριο έως 9 ατόμων που προέρχονται από 2 οικογένειες.

Για τις εκκλησίες προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών 25/12/2020, 1/1/2021 και 6/1/2021 με παρουσία πιστών. Ένα πιστός ανά 15τμ με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς.

Για τα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους χώρους. Επιτρέπεται μόνο εντός των ιερών ναών.

Το ΦΕΚ αναφέρει λεπτομερώς των αριθμό των πιστών που αποτελείται από 25 σε Ναούς και 50 σε Μητροπολιτικούς Ναούς.

Τήρηση κανόνων λειτουργίας, απαιτήσεων και διαδικασιών του Παραρτήματος ΙΙΙ, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, με ευθύνη των οικείων θρησκευτικών αρχών.

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά το άρθρο 2 εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

  • Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
  • Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής την 25η.12.2020, την 1η.1.2021 και την 6η.1.2021 με την παρουσία φυσικών προσώπων, τηρουμένης πάντως της μέγιστης αναλογίας ενός ατόμου ανά δεκαπέντε (15) τ.μ. και με μέγιστο αριθμό παρευρισκομένων τα είκοσι πέντε (25) φυσικά πρόσωπα, εξαιρουμένων των Μητροπολιτικών Ναών, όπου αυτοί υφίστανται, στους οποίους ο μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται στα πενήντα (50) φυσικά πρόσωπα.
  • Στις κηδείες και τις σχετικές με αυτές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, έως εννέα (9) ατόμων και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής.
  • Κατά την εορτή των Θεοφανείων (6.1.2021) δεν πραγματοποιείται αγιασμός των υδάτων σε οποιοδήποτε ανοιχτό δημόσιο χώρο, παρά μόνο εντός των Ιερών Ναών.