Συναγερμός στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου: 50 εργαζόμενοι εκτός υπηρεσίας λόγω κορωνοϊού

Συγκλονίζουν τα νέα στοιχεία

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Συναγερμός στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου: 50 εργαζόμενοι εκτός υπηρεσίας λόγω κορωνοϊού

Η κατάσταση στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου είναι εκτός ελέγχου, τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), διά μέσου του προέδρου της, Μιχάλη Γιαννάκου.

Η ομοσπονδία ενημερώνει πως το νοσοκομείο έχει αναστείλει βασικές λειτουργίες του εξ αιτίας της διασποράς του νέου κορωνοϊού και παράλληλα πως 50 εργαζόμενοι έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας.

Το ακόμη πιο σημαντικό που επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος, είναι πως πλέον οι ασθενείς διατρέχουν κίνδυνο, εξ αιτίας των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν στο νοσοκομείο.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ, 3 εκ των 50 εργαζομένων που έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας νοσούν από Covid-19, ένας είναι διασωληνωμένος και δύο βρίσκονται σε μονάδα λοιμώξεων.

«Η κατάσταση στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου είναι εκτός ελέγχου. Στους 220 υπαλλήλους που διαθέτει, οι 50 είναι εκτός υπηρεσίας. Οι περισσότεροι εξ αυτών νοσούν και οι υπόλοιποι έχουν τεθεί σε καραντίνα. Κανείς δεν ενημερώνει επίσημα. Ένας γιατρός του νοσοκομείου νοσηλεύεται διασωληνωμένος και δύο ακόμη (ένας γιατρός και ένας βοηθός θαλάμου) στη μονάδα αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης», τονίζει ο κ. Γιαννάκος και συνεχίζει:

«Υπάρχει μεγάλη ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού που ξεκίνησε από τη χειρουργική κλινική. Βρέθηκαν 14 νοσηλευόμενοι ασθενείς θετικοί στη χειρουργική κλινική και σχεδόν όλο το προσωπικό της. Κάποιοι εμφάνισαν συμπτώματα και έτσι ξεκίνησε η ιχνηλάτηση. Δεν γίνονταν τεστ προληπτικά στο προσωπικό. Ξεκίνησαν τώρα που ξέφυγε ο ιός. Στους ασθενείς μόνο rapid test γίνονται κατά την εισαγωγή τους, τα οποία δεν είναι αξιόπιστα».

Τεράστιες ελλείψεις στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου

«Ο ιός σιγόβραζε αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο. Μοριακός αναλυτής δεν υπάρχει στο νοσοκομείο. Λαμβάνουν δείγματα για μοριακά τεστ Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, τα οποία αποστέλλουν για ανάλυση στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και αργούν ημέρες να πάρουν τα αποτελέσματα. Η διεκπεραίωση των ασθενών που εισάγονται γίνεται με rapid test», προσθέτει ο κ. Γιαννάκος και υπογραμμίζει:

«Η διαχείριση των περιστατικών κορονοϊού είναι αρκετά επικίνδυνη. Στην παθολογική κλινική νοσηλεύουν γενικά παθολογικά περιστατικά ύποπτα και θετικά κρούσματα κορονοϊού. Στον ίδιο χώρο, με έναν διάδρομο, σε ξεχωριστούς θαλάμους. Όταν σε ένας ασθενής έκτακτο περιστατικό που προσέρχεται στα ΤΕΠ και βγει θετικό το rapid test, τον εισάγουν στη παθολογική κλινική και μόνο σε αυτούς λαμβάνουν δείγμα για μοριακή ανάλυση».

«Γι’ αυτό υπήρξε η μεγάλη διασπορά. Κάποιοι εκ των θετικών ασθενών της χειρουργικής κλινικής είχαν πάρει εξιτήριο και άθελά τους διέσπειραν τον ιό στους κατοίκους της περιοχής. Ασθενείς με κορονοϊό μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Οι θάλαμοι κορονοϊού στη παθολογική κλινική συνεχίζουν να λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.

«Στο νοσοκομείο δεν γίνονται χειρουργεία παρά μόνο κάποια πολύ έκτακτα. Δεν υπάρχει γιατρός εργασίας και τεχνικός ασφαλείας. Δύο συνάδελφοι υπηρετούν στην αποστείρωση σε περίοδο πανδημίας. Μεγάλες οι ελλείψεις προσωπικού. Ειδικά τώρα είναι αδύνατη η ασφαλής λειτουργία του λόγω της απουσίας των 50 συναδέλφων που νοσούν ή είναι σε καραντίνα», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Να σημειωθεί, βέβαια, πως τραγική είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο του «Αχιλλοπούλειο». Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ.