«Διπολικός» αναμένεται ο καιρός τα Χριστούγεννα - Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Δείτε αναλυτικά

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
«Διπολικός» αναμένεται ο καιρός τα Χριστούγεννα - Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Ο καιρός των Χριστουγέννων φαίνεται να είναι «διπολικός» και με δυο «πρόσωπα» σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, τόνισε: «Μέχρι τα Χριστούγεννα ο καιρός θα είναι σε γενικές γραμμές ήπιος. Θα δούμε μια σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας και ανήμερα αναμένεται να έχουμε τις πιο υψηλές τιμές.

Ενώ ο Σάκης Αρναούτογλου κρούει «καμπανάκι» για τον καιρό, στην Αθήνα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου, περίπου 3 με 4 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ στην Κρήτη, λόγω του νότιου ρεύματος που ευνοεί τις σχετικά θερμές αέριες μάζες, ίσως δούμε και 20 βαθμούς Κελσίου».

Παρά ταύτα, ο καιρός δεν θα είναι αίθριος σε όλη την Ελλάδα τα Χριστούγεννα. «Ανήμερα των Χριστουγέννων αναμένουμε κάποιες βροχές στη δυτική Ελλάδα, δηλαδή την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο και ενδεχομένως σε νησιά του νοτιανατολικού Αιγαίου» προσθέτει ο κ. Λαγουβάρδος.

Μεταβολή του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυτή η φθινοπωρινή τάση του καιρού, σύμφωνα με την ομάδα του meteo.gr, θα επιμείνει και το Σαββατοκύριακο. «Οι βροχές θα συνεχιστούν το Σάββατο και την Κυριακή. Το μέτωπο θα διασχίσει τη χώρα και έτσι θα έχουμε αρχικά φαινόμενα, κατά τόπους έντονα, στη δυτική Ελλάδα και έπειτα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Αναμένουμε αρκετή βροχή και στην Αθήνα την Κυριακή, ενώ μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά, κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα» τονίζει ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες, ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επισημαίνει ότι «(οι θερμοκρασίες), λόγω των νεφώσεων, θα πέσουν σχετικά με τις προηγούμενες ημέρες, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Δηλαδή, δεν θα δούμε αυτές τις περιορισμένες χιονοπτώσεις που έδειχναν τα μοντέλα τις προηγούμενες ημέρες. Στη δυτική και βόρεια Ευρώπη θα εκδηλωθεί μια αρκετά κρύα, ψυχρή εισβολή η οποία όμως, εν τέλει, δεν θα επηρεάσει τη χώρα μας».

Να σημειωθεί ότι τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή «θα είναι αρκετά ενισχυμένοι οι νοτιάδες, στα 7 με 8 μποφόρ. Εν γένει ο καιρός θα είναι φθινοπωρινός το Σαββατοκύριακο» καταλήγει ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Καιρός: Ραγδαία μεταβολή των φαινομένων - Πρωτοχρονιά με κρύο και χιόνια

Την περίοδο των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά αναμένεται να έχουμε ραγδαία μεταβολή του καιρού ενώ μάλιστα αναμένονται διαδοχικές κακοκαιρίες που θα δώσουν αρκετές βροχές, αλλά και χιόνια

Με την αλλαγή του χρόνου και όπως προειδοποιεί και ο Τάσος Αρνιακός, «τσουχτερό» κρύο και τα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους σε σε πιο χαμηλά υψόμετρα.

Τι πρέπει να ξέρεις για τον καιρό

-Τοπική συννεφιά και πρωινές ομίχλες στα ηπειρωτικά. Λίγες βροχές το επόμενο τριήμερο.

-Η θερμοκρασία θα ανέβει από την Τετάρτη έως τα Χριστούγεννα

-Οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ και μόνο την Τρίτη θα φτάσουν πρόσκαιρα τα 6 με 7

Η τάση που διαμορφώνεται με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα μετεωρολογικά στοιχεία οδηγεί σε έναν ήπιο καιρό τις ημέρες των Χριστουγέννων. Δεν φαίνεται το ίδιο όμως και για την Πρωτοχρονιά μιας και η μεσημβρινή ατμοσφαιρική κυκλοφορία δείχνει να επικρατεί με πολύ κρύο και χιόνια.

Την παραμονή Χριστουγέννων προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες παροδικές νεφώσεις.

Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στο νότιο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Ο καιρός ανήμερα των Χριστουγέννων

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα δυτικά, τα νότια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, όπου θα σημειωθούν σποραδικές βροχές. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.