Κυριακή, 11 Απριλίου 2021 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Κορωνοϊός: Η πρωθυπουργός της Σερβίας εμβολιάστηκε μπροστά τις κάμερες

Δείτε αναλυτικά

Κορωνοϊός: Η πρωθυπουργός της Σερβίας εμβολιάστηκε μπροστά τις κάμερες
Ενημέρωση 24.12.2020 22:15
Από Κωνσταντίνα Τσουκαλά

Η πρωθυπουργός της Σερβίας 'Ανα Μπρνάμπιτς έκανε το εμβόλιο του κορωνοϊού μπροστά στις κάμερες και μάλιστα είναι η πρώτη πολίτης της χώρας που έχει εμβολιαστεί.

Ο εμβολιασμός της πρωθυπουργού έγινε στο Ινστιτούτο Ιολογίας «Torlak» στο Βελιγράδι, σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. Με τον τρόπο αυτό η πρωθυπουργός θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.

«Ως πρωθυπουργός και επικεφαλής της Επιτροπής αντιμετώπισης της επιδημιολογικής κρίσης αισθάνθηκα την ανάγκη και την υποχρέωση να εμβολιαστώ πρώτη δηλώνοντας έτσι εμπιστοσύνη στο εμβόλιο» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η Ανα Μπρνάμπιτς. Αμέσως μετά την πρωθυπουργό της Σερβίας εμβολιάστηκαν επίσης και δύο επιδημιολόγοι, μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας ανακοίνωσε ότι σύντομα θα φτάσουν άλλα δύο εμβόλια το ρωσικό «Sputnik V» και το κινέζικο «SinoFarm» για τα οποία αναμένεται η έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Ανέφερε ότι προκειμένου να εκφραστεί από την πολιτική ηγεσία η εμπιστοσύνη σε όλα τα εμβόλια που θα λάβουν έγκριση, αποφασίστηκε να εμβολιαστεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με το κινέζικο εμβόλιο ενώ ο υπουργός Υγείας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ θα κάνει το ρωσικό εμβόλιο.

Σημειώνεται ότι η Σερβία παρέλαβε την περασμένη Τρίτη 4.870 δόσεις του εμβολίου Pfizer-Biontech οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό τροφίμων γηροκομείων. Συνολικά, από το συγκεκριμένο εμβόλιο η Σερβία έχει προπληρώσει 1,8 εκατομμύρια δόσεις που θα φτάνουν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2021.

Ο εμβολιασμός στη Σερβία θα είναι προαιρετικός, θα πραγματοποιείται δωρεάν και οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν με ποιο εμβόλιο επιθυμούν να εμβολιαστούν. Αναφορικά με την Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως θα εμβολιαστεί στις 28 Δεκεμβρίου!

Κορωνοϊός: Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα εμβολιαστούν 70.000 άτομα

70.000 άτομα θα έχουν συνολικά εμβολιαστεί μέχρι τις 10 Ιανουαρίου με προτεραιότητα τους υγειονομικούς, ηλικιωμένους και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας, αλλά και κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του κράτους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, πρώτοι θα εμβολιαστούν στις 27 Δεκεμβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας ενώ στις 28 θα εμβολιαστεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Επίσης, θα εμβολιαστούν η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Αμυνας και του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, οι ηγεσίες του ΕΟΔΥ και του ΕΟΠΥΥ, οι ηγεσίες του Στρατού, της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού και της ΕΥΠ, συνολικά 45 αξιωματούχοι.

Αναλυτικότερα, βάσει του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Εμβολιασμών, στην πρώτη φάση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού θα δοθεί προτεραιότητα στους υγειονομικούς, τους ηλικιωμένους που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και στους υπαλλήλους αυτών των δομών, σε όσους περιθάλπονται, διαμένουν ή εργάζονται σε δομές φροντίδας χρόνια πασχόντων και σε κέντρα αποκατάστασης, και, τέλος, σε αξιωματούχους που επιτελούν κρίσιμο έργο για τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης.

Ανάμεσα στα περίπου 70.000 άτομα που θα εμβολιαστούν έως τις 10 Ιανουαρίου, η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει τους 45 αξιωματούχους που έχουν καίριες θέσεις για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και θα εμβολιαστούν σε αυτό το διάστημα:

Νωρίτερα, δόθηκε στη δημοσιότητα το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού με το κωδικό όνομα Επιχείρηση «Ελευθερία».

Σε αυτό δίνονται πληροφορίες για τον τρόπο διάθεσης των εμβολίων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη συνέχεια διευκρινίζεται το σχέδιο για τον εμβολιασμό των πληθυσμιακών ομάδων, αλλά και ποιοι θα έχουν προτεραιότητα.

Σημαντικό μέρος της Επιχείρησης «Ελευθερία» αφορά επίσης στη διαδικασία διαχείρισης των εμβολίων και των εμβολιασμών, δηλαδή από την παραλαβή από τις παραγωγούς εταιρείες μέχρι την αποθήκευση στα ειδικά κέντρα, τη διανομή στα κέντρα εμβολιασμού και τη διενέργεια των εμβολιασμών.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Κορωνοϊός - Μητσοτάκης: «Εγώ προσωπικά θα εμβολιαστώ όταν..»

Εμβόλιο κορωνοϊόυ: Στην τελική ευθεία το σχέδιο «Ελευθερία» - Ποιοι θα το κάνουν πρώτα

Share