Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι επίσημο - Εμβολιάζεται αύριο στις 14:30 στο «Αττικόν»

Δείτε αναλυτικά

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι επίσημο - Εμβολιάζεται αύριο στις 14:30 στο «Αττικόν»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας από τους πρώτους ανθρώπους στην Ελλάδα που θα εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού και μάλιστα πρόκειται να του χορηγηθεί το εμβόλιο της Pfizer αύριο στις 14:30 στο Νοσοκομείο «Αττικόν».

Το υπουργείο Υγείας νωρίτερα ανακοίνωσε την αναλυτική λίστα με τα πρόσωπα -πολιτικούς, υγειονομικούς, έναν Μητροπολίτη και άλλους- που θα λάβουν πρώτα το εμβόλιο.

Αμέσως μετά, ακολούθησε η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου με την οποία επιβεβαιώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 14:30 της Κυριακής, θα εμβολιαστεί κατά της COVID-19, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Μισή ώρα νωρίτερα, στις 14:00, θα εμβολιαστεί στον «Ευαγγελισμό» η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Να σημειωθεί ότι αύριο θα εμβολιαστούν υγειονομικοί σε 5 νοσοκομεία της Αττικής: στο ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», στο ΠΓΝ «Αττικόν», στο ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο» και στο ΓΝ «Ασκληπιείο» Βούλας.

Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, θα εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις 11:45, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις 12:15 και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις 12:45.

Κορωνοϊός: Έτσι θα χωριστούν οι ηλικιακές ομάδες για το εμβόλιο

Σε λίγο καιρό το εμβόλιο καταφθάνει στην Ελλάδα και έχουν ήδη βγει οι αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να χωριστούν οι ηλικιακές ομάδες για να εμβολιαστούν αλλά για το πώς πρόκειται να κλειστούν τα ραντεβού.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξήγησε πως μαζί με τους υγειονομικούς, πρώτοι στους εμβολιασμούς θα μπουν και οι ηλικιωμένοι, ειδικότερα αυτοί που φιλοξενούνται σε δομές.

Ο κ. Ζαριφόπουλος εξήγησε ότι θα χρησιμοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση και μέσω του ΑΜΚΑ θα γίνει ο διαχωρισμός σε ηλικίες. Οπως προκύπτει, η πρώτη φάση θα αφορά τους άνω των 85 ετών, ενώ θα ακολουθήσει η ομάδα άνω των 75 ετών κ.ό.κ, τη στιγμή που εγκρίθηκε από τον Ευρπωαϊκό οργανισμό φαρμάκων το εμβόλιο της Pfizer.

εμβολιασμός Ελλάδα

Στην πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί θα περιληφθούν και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα (αιμοκαθαιρόμενοι, μεταμοσχευμένοι κ.ά.). O κ. Ζαριφόπουλος υποστήριξε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας θα καθοριστεί η διαδικασία με την οποία θα παρέχονται ευαίσθητες πληροφορίες -όπως οι αλλεργίες και τα υποκείμενα νοσήματα ή ειδικά φάρμακα που λαμβάνει ασθενής- για κάθε πολίτη.