Lockdown - Σύψας: «Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου η απόφαση για σχολεία και καταστήματα»

Δείτε αναλυτικά

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Lockdown - Σύψας: «Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου η απόφαση για σχολεία και καταστήματα»

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μίλησε στο ΣΚΑΙ και ανακοίνωσε πως την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα παρθεί η απόφαση για τα σχολεία και τα καταστήματα.

Ο Νίκος Σύψας τόνισε πως το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι το πρώτο πραγματικά καλό νέο από πέρσι τον Ιανουάριο οπότε ξεκίνησε αυτός ο εφιάλτης.

«Είναι η αρχή του τέλους για την πανδημία που μας ταλαιπώρησε μας βασάνισε και χάσαμε τόσους συμπολίτες μας», συμπλήρωσε ο κ. Σύψας και διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο, είναι απόλυτα ασφαλές και απόλυτα αποτελεσματικό.

Εξηγώντας την τεχνολογία mRNA του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, είπε χαρακτηριστικά: «Είναι ένα τόσο δα μικρό μόριο το οποίο μπαίνει στο σώμα μας, δίνει το μήνυμα να φτιάξουμε από την πρωτεΐνη του κορωνοϊού αντισώματα και αμέσως μετά αυτοκαταστρέφεται και αυτοδιαλύεται».

«Είναι ό,τι πιο ασφαλές έχει φτιάξει η τεχνολογία μας. Οι κλινικές μελέτες και η εμπειρία που έχουμε μέχρι σήμερα από μερικά εκατομμύρια εμβολιασμούς στον κόσμο δείχνουν την απόλυτη ασφάλειά του», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Τείχος ανοσίας με εμβολιασμένο το 70% του πληθυσμού

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα για να σχηματιστεί ένα τείχος ανοσίας στον κορωνοϊό θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ελληνικού πληθυσμού.

Σχετικά με το πότε μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο καθηγητής είπε ότι θα εξαρτηθεί από τον ανεφοδιασμό και από το πόσοι θα προσέλθουν να εμβολιαστούν, «γιατί το εμβόλιο είναι προαιρετικό και έτσι πρέπει να είναι».

Τόνισε ότι παρότι η Πολιτεία είναι πολύ πιο αισιόδοξη, ο ίδιος πιστεύει ότι θα χρειαστεί ενδεχομένως να φτάσουμε μέχρι το τέλος του έτους.

Πότε θα ανοίξουν σχολεία - καταστήματα

Στο ερώτημα για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και τα καταστήματα, ο κ. Σύψας απάντησε ότι αυτό είναι «εντελώς άγνωστο γιατί η επιδημία είναι απρόβλεπτη». Η απόφαση θα ληφθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Αν όλα πάνε καλά ενδεχομένως τα δημοτικά να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου, τόνισε ο καθηγητής εκφράζοντας ωστόσο προβληματισμό για εικόνες που υποδηλώνουν διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια των εορτών.

«Αυτή η αντανάκλαση της εικόνας, θα φανεί γύρω στις 10 Ιανουαρίου, επομένως είναι πιο σώφρον να εκτιμήσουμε τότε την κατάσταση για να κάνουμε τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Σύψας. Ωστόσο, τα κρούσματα σήμερα στην χώρα μας μειώθηκαν κατά πολύ.

Αύριο οι πρώτοι εμβολιασμοί - Δείτε αναλυτικά όλα τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν

Αύριο ξεκινάνε οι πρώτοι εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Τα πρόσωπα που θα εμβολιαστούν πρώτα θα είναι υγειονομικοί, πολιτικοί και ένας Μητροπολίτης.

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech πέρασαν αργά χθες το απόγευμα από τον Προμαχώνα και από σήμερα τα ξημερώματα βρίσκονται στην Αθήνα. Πλέον, τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο «Ιπποκράτης», το οποίο προβλέπει δρακόντεια μέτρα για τη φύλαξη και τη διανομή του εμβολίου.

Στα μέτρα της Αστυνομίας για τη φύλαξη των εμβολίων θα συμμετέχουν συνολικά 3.000 αστυνομικοί, ελικόπτερα και drones, ενώ 24ωρη θα είναι η φύλαξη των χώρων αποθήκευσης και των εμβολιαστικών κέντρων.

Πέντε νοσοκομεία στην «πρεμιέρα» του εμβολίου

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε και… επίσημα την εκκίνηση των εμβολιασμών. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «ξεκινούν στην Ελλάδα, αύριο Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020, οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19. Πιο συγκεκριμένα, θα εμβολιαστούν υγειονομικοί σε 5 Νοσοκομεία της Αττικής: στο ΓΝΑ “Ο Ευαγγελισμός”, στο ΓΝΝΘΑ “Η Σωτηρία”, στο ΠΓΝ “Αττικόν”, στο ΓΝ Ελευσίνας “Θριάσιο” και στο ΓΝ “Ασκληπιείο” Βούλας».

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εμβολιασμών

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, πρώτοι θα εμβολιαστούν μία νοσηλεύτρια ΜΕΘ και ένας φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Την ίδια μέρα, θα πραγματοποιηθούν οι συμβολικοί εμβολιασμοί της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, του Προέδρου της Βουλής, του Γραμματέα του Μέρα25, της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των πρώτων αυριανών εμβολιασμών, έχει ως εξής:

  • 13:00 Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
  • 13:30 Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
  • 14:00 Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
  • 14:30 Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νοσοκομείο Αττικόν
  • 14:45 Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στο Νοσοκομείο Αττικόν
  • 15:00 Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
  • 15:30 Γραμματέας Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
  • 16:00 Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
  • 16:30 Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
  • 17:00 Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
  • Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, θα εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις 11:45, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις 12:15 και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις 12:45.