Κορωνοϊός - Πέτσας: «25 εκατομμύρια εμβόλια έως τέλος Ιουνίου»

Όλες οι πληροφορίες

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός - Πέτσας: «25 εκατομμύρια εμβόλια έως τέλος Ιουνίου»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μίλησε το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ 100,3 και ανέφερε ότι έχουν στόχο μέχρι τον Ιούνιο την παραλαβή των 25 εκατομμυρίων δόσεων που αντιστοιχούν στην Ελλάδα, προκειμένου να μπορεί να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός εφόσον το επιθυμεί.

«Θα έχουμε παραλάβει 429.000 εμβόλια της Pfizer μέχρι το τέλος Ιανουαρίου» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όπως είπε, θα ακολουθούν οι εγκρίσεις εμβολίων κι από άλλες φαρμακοβιομηχανίες και μέσα στο Φεβρουάριο θα έχουμε ικανό αριθμό εμβολίων.

Εν τω μεταξύ, η χώρα μας σήμερα το πρωί παρέλαβε την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer με 83.850 δόσεις οι οποίες θα κατανεμηθούν στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία έτσι ώστε από εκεί να γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων. Κατά την παραλάβή τους, ο κ. Χαρδαλιάς, σε μία σύντομη δήλωσή του τόνισε ότι «συνεχίζουμε βάση του επιχειρησιακού μας σχεδίου», χωρίς να πει περισσότερα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν και οι επόμενες παραδόσεις εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό της χώρα μας. Με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία πρόκειται να παραδοθούν στην Ελλάδα έως τέλος Ιανουαρίου 419.250 δόσεις και έως τέλος Φεβρουαρίου άλλες 333.450 δόσεις.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν παραληφθεί από την Pfizer 1.255.800 δόσεις. Αυτός ο αριθμός είναι πιθανόν να αυξηθεί αν καταλήξει η Ε.Ε. σε συμφωνία για ακόμη 100 εκατ. δόσεις. Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν και οι παραδόσεις της Moderna που αναμένεται να λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 6 Ιανουαρίου και αφορούν 240.000 δόσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σε αυτές θα προστεθούν και οι παραδόσεις της AstraΖeneca που αν εξελιχθούν όλα σύμφωνα με το σχέδιο και δοθεί έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα έχουμε 500.000 δόσεις τέλος Ιανουαρίου, 800.000 δόσεις τον Φεβρουάριο, 1,5 εκατ. τον Μάρτιο και 2,2 εκατ. τον Απρίλιο. Επίσης σε αυτές, αναμένεται όταν έχουμε τις εγκρίσεις, να προστεθούν και οι παραδόσεις από άλλες 3 εταιρείες. Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα το πρωί εμβολιάστηκε και ο Νίκος Χαρδαλιάς!

Ποιοι θα εμβολιαστούν κατά σειρά

Η πρώτη φάση αφορά:

Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης

Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης 27/12/2020

Η δεύτερη φάση αφορά:

Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
• Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
• Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
• Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
• Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω

Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης: Φεβρουάριος 2021

  • Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
  • Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
  • Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

Η τρίτη φάση αφορά:

Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης: Ιούνιος 2021

Κορωνοϊός: Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται ο εμβολιασμός στις ευπαθείς ομάδες

Ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει στην χώρα μας εδώ και μερικές μέρες και όλα βαίνουν θετικά. Αναφορικά με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, η διαδικασία προετοιμασίας του Συστήματος Υγείας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του κ. Κωνσταντίνου Νικ. Συρίγου (Καθηγητής Παθολογίας και Ογκολογίας) και της κυρίας Γαρυφαλλιάς Πουλάκου (Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας) και τη συμμετοχή του επιστημονικού προσωπικού της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) δόθηκαν χρήσιμες διευκρινίσεις για πέντε κατηγορίες ευπαθών ομάδων και το εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2.

Ειδικότερα:

- Οι ασθενείς με (ΧΑΠ) που θα νοσήσουν από COVID-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και θανάτου και πρέπει να εμβολιαστούν χωρίς καμία διακοπή στο θεραπευτικό τους σχήμα.

- Οι ασθενείς με άσθμα δεν εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης από COVID-19 ούτε αυξημένο κίνδυνο θανάτου σχετιζόμενου με νόσηση από COVID-19. Οι ασθενείς με άσθμα πρέπει να διατηρούν τη σταθερή θεραπεία τους και ιδιαίτερα τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή.

- Οι ασθενείς με νεοπλασματικά νοσήματα αποτελούν μια μεγάλη και ετερογενή ομάδα και χρειάζονται ειδικές οδηγίες. Όσοι λαμβάνουν χημειοθεραπεία θεωρούνται υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρής COVID-19 λοίμωξης και πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

-Τα εμβόλια που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA είναι ασφαλή σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, ενώ τα εμβόλια που περιέχουν ζώντες αδρανοποιημένους οργανισμούς αντενδείκνυνται σε άτομα με ανοσοκαταστολή. Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς είναι πιθανό να μην μπορέσουν να αναπτύξουν καλή ανοσολογική απόκριση.

Αυτό δεν αποτελεί αντένδειξη καθώς ο εμβολιασμός μπορεί να παρέχει κάποιου βαθμού προστασία. Τα δεδομένα σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς είναι περιορισμένα και συνεπώς δεν υπάρχουν ακόμα κατευθυντήριες οδηγίες. Η μακροχρόνια εμπειρία από τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο.

-Οι ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοτροποποιητικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων και βιολογικών θεραπειών, δεν υπάρχουν επί του παρόντος επαρκή δεδομένα, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Σε αυτούς τους ασθενείς η ασφάλεια των εμβολίων πρέπει να σταθμιστεί έναντι του κινδύνου κακής έκβασης μετά από νόσηση από τον ιό SARS-CoV-2.

Η εμπειρία από τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια καθιστά πιθανό να προκύψουν μειωμένα ποσοστά επίτευξης ανοσίας και με τα εμβόλια COVID-19. Η πυροδότηση ανοσολογικών αντιδράσεων η/και επιδείνωση του υποκείμενου ανοσολογικού νοσήματος θεωρείται εξαιρετικά απίθανη, με βάση την υπάρχουσα εμπειρία σχετικά με άλλα εμβόλια. Για τους λόγους αυτούς η παραπάνω κατηγορία ασθενών έχει ενσωματωθεί στα προγράμματα εμβολιασμού COVID-19 των περισσοτέρων χωρών μια και το ρίσκο προβλέπεται να είναι πολύ μικρότερου του οφέλους.