Άνοιγμα σχολείων: Δεν βγήκε τελική απόφαση - Τεταμένο το κλίμα

Αναλυτικά

Αρθρογράφος: Ιωάννα Πολυχρόνη
Ιωάννα Πολυχρόνη
Youweekly Editor
Άνοιγμα σχολείων: Δεν βγήκε τελική απόφαση - Τεταμένο το κλίμα

Αν και ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για την λήψη αποφάσεων όσο αφορά το άνοιγμα των σχολείων, οι απόψεις συγκρούστηκαν και δεν βγήκε τελική απόφαση.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης τελείωσε η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, παρουσία της υπ. Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως, σχετικά με το άνοιγμα ή όχι των σχολείων μετά τις 7 Ιανουαρίου, όταν λήγει και τυπικά το lockdown.

Το κλίμα ήταν τεταμένο καθώς οι απόψεις που εκφράστηκαν ήταν αρκετές. Σήμερα, λοιπόν, δεν λήφθηκε καμία απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς οι απόψεις των λοιμωξιόλογων διίστανται ενώ παρατάθηκε το lockdown σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο και Κοζάνη

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη νέα συνεδρίαση της επιτροπής που πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (04/01), όπου οι επιστήμονες θα αξιολογήσουν εκ νέου τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Το παραπάνω προκύπτει ως αποτέλεσμα εντονότατου προβληματισμού με το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΙ, όπως αυτό προκύπτει από την συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη, να είναι το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων με προτεραιότητα σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία στις 8 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών και των μελών της επιτροπής φαίνεται να προτάσσει αυτό το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων με προτεραιότητα σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία στις 8 Ιανουαρίου, ενώ επικρατεί έντονος προβληματισμός όσον αφορά το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή των Γυμνασίων και των Λυκείων. Ειδικότερα τα Λύκεια δε αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή προβληματισμού, καθώς ο βαθμός της μεταδοτικότητας σε αυτά φαίνεται μεγαλύτερος.

Σχεδόν οι μισοί λοιμωξιολόγοι - μέλη της επιτροπής - ζήτησαν να καταγράψουν και να εξετάσουν διεξοδικά και άλλα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων ημερών προκειμένου να είναι βέβαιοι ότι το άνοιγμα και για αυτή τη βαθμίδα εκπαίδευσης θα είναι ασφαλές.

Σημειώνεται πως υπήρξαν, όπως φαίνεται και κάποιες μεμονωμένες φωνές που τάχθηκαν υπέρ του «οριζόντιου ανοίγματος» όλων των βαθμίδων στις 11 ή 15 Ιανουαρίου.

νικη κεραμεως

Νίκη Κεραμέως: «Στόχος να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου»

Η Νίκη Κεραμέως μίλησε στο Mega και εξήγησε πως βασικός στόχος του υπουργείου είναι να ανοίξουν τα σχολεία της χώρας στις 8 Ιανουαρίου, ενώ υπογράμμισε ότι περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα από αυτήν την ημερομηνία θα ζητηθεί από τους ειδικούς η σύστασή τους με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία για τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στην προσπάθεια πέντε συναρμόδιων υπουργείων για τα Voucher 200 ευρώ που θα δοθούν σε 560.000 μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές από 4-24 ετών και θα αφορά την αγορά υπολογιστή ή tablet για την τηλεκπαίδευση.

Πρόκειται για ποσό 112 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί με στόχο «να χτίσουμε πάνω στο κεκτημένο της τηλεκπαίδευσης και το τεράστιο ψηφιακό άλμα που έγινε». Το επόμενο διάστημα θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει πλατφόρμα και πώς οι επωφελούμενοι θα προμηθευθούν από καταστήματα τον συγκεκριμένο εξοπλισμό.

Η ίδια αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθούνται αναφορικά με τη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής από κάθε Πανεπιστημιακό ίδρυμα. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων, περιπτώσεις εισαγωγής φοιητών με βαθμό 0,6 στα 20 δεν περιποιεί τιμή στο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο και η πολιτεία οφείλει να αναβαθμίσει συνολικά το επίπεδο σπουδών.

Η πρόταση που έχει τεθεί στο δημόσιο διάλογο είναι να υπάρξει μια ελάχιστη βάση εισαγωγής, είπε η κ. Κεραμέως διευκρινίζοντας ότι η βάση δεν θα είναι οριζόντια και θα είναι διαφορετική για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα. «Προβλέπεται κάθε πανεπιστημιακό τμήμα να θέτει ως βάση το ποσοστό επί της μέσης επίδοσης όλων των υποψηφίων του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου» επισήμανε. Ετσι, θα δοθεί «για πρώτη φορά η δυνατότητα στα Πανεπιστήμια να ορίσουν το ακαδημαϊκό προφίλ που θέλουν».

Πρόθεση είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής να ισχύσει από το καλοκαίρι.