Κορωνοϊός - σχολεία: Το SMS στο 13033 που πρέπει να στέλνουν οι γονείς

Δείτε αναλυτικά

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός - σχολεία: Το SMS στο 13033 που πρέπει να στέλνουν οι γονείς

Την Δευτέρα 11 Ιανουάριου πρόκειται μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα να ανοίξουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τόσο οι γονείς όσο και οι μαθητές απαιτείται να στέλνουν SMS και να έχουν τις απαραίτητες βεβαιώσεις.

Συγκεκριμένα, στα θρανία επιστρέφουν από την προσεχή Δευτέρα (11/01) οι μαθητών των δημοτικών, των νηπιαγωγείων και των ειδικών σχολείων όλης της χώρας, με τους λοιμωξιολόγους να εισηγούνται άνοιγμα των σχολικών μονάδων ακόμα και στις περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.

Ωστόσο όπως είχε συμβεί και στην προηγούμενη φάση της πανδημίας, έτσι και τώρα οι γονείς που θα πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο θα πρέπει να στέλνουν γραπτό μήνυμα στο 13033, ενώ οι μαθητές να έχουν μαζί τους τη σχετική βεβαίωση της Πολιτικής Προστασίας που δικαιολογεί τη μετακίνησή τους.

Με SMS και βεβαίωση μετακίνησης η επιστροφή στα θρανία

Συγκεκριμένα, οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών προκειμένου να οδηγήσουν τα ανήλικα παιδιά στο σχολείο υποχρεούνται να στέλνουν SMS στο 13033 με τον κωδικό 4 που αφορά σε «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο».

Το γραπτό μήνυμα στο 13033 θα έχει την εξής μορφή: Χ [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Όπως προαναφέρθηκε, απαιτείται επίσης και συμπληρωμένη βεβαίωση μετακίνησης μαθητή που θα υπογράφεται από τον διευθυντή του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή ή της μαθήτριας. Η μεμονωμένη μετακίνηση μαθητή είναι ακόμα εφικτή με τη συμπλήρωση της σχετικής βεβαίωσης κίνησης.

βεβαίωση κυκλοφορίας για σχολείο

Τα κρούσματα, ωστόσο, έχουν αυξηθεί λόγω των γιατρών και το σενάριο για παράταση του lockdown είναι δυστυχώς πολύ πιθανό.

Έτσι θα γίνει ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μίλησε το πρωί της Τρίτης στον «ΑΝΤ1» και ανακοίνωσε αναλυτικά τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο εμβολιασμός των καθηγητών.

Η ίδια τόνισε: «Με κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης των μαθητών θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία στις 11 Ιανουαρίου»

Η κυρία Κεραμέως παρουσιάζοντας τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων σημείωσε ότι θα υπάρχει δυνατότητα για διαφορετική ώρα έναρξης και λήξης των μαθημάτων, προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός μαθητών, γονέων και κηδεμόνων.

Παράλληλα, όπως είπε η υπουργός, θα υπάρξουν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές, ενώ όπου υπάρχει δυνατότητα, θα χρησιμοποιούνται όλες οι είσοδοι των σχολείων για τους ίδιους λόγους.

Εξάλλου, η κυρία Κεραμέως έκανε γνωστό ότι θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς για να κάνουν προληπτικά τεστ από τις 14:00 έως τις 17:00. «Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο ώστε να υπάρξει μια εικόνα» είπε η υπουργός και πρόσθεσε ότι η πλατφόρμα αυτή αφορά και τους μαθητές του λυκείου, οι οποίοι μπορούν να ζητήσουν μέσω αυτής την εξέτασή τους για τον κορωνοϊό. Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ θα κάνει δειγματοληπτικά τεστ στα σχολεία.

Η Νίκη Κεραμέως έκανε ακόμα γνωστό ότι οι εκπαιδευτικοί θα εμβολιαστούν πριν τον γενικό πληθυσμό, ενώ προτεραιότητα θα έχουν οι καθηγητές με υποκείμενα νοσήματα.

Σε ερώτηση για το πότε αναμένεται να ανοίξουν τα γυμνάσια και λύκεια, η υπουργός σημείωσε ότι θα εξεταστεί το θέμα με τους ειδικούς, ενώ πρόσθεσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει ανακοίνωση για τη μείωση της εκπαιδευτικής ύλης για τις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς όπως είπε, ήταν μια δύσκολη χρονιά.

Για τα Πανεπιστήμια είπε ότι δεν υπάρχει εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για δια ζώσης μαθήματα, ενώ όπως είπε η υπουργός θα εκδοθεί ειδική εγκύκλιος για τις κατατακτήριες εξετάσεις.