Lockdown: Έτσι θα γίνεται η μετακίνηση στα χιονοδρομικά εκτός νομού

Δείτε αναλυτικά

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Lockdown: Έτσι θα γίνεται η μετακίνηση στα χιονοδρομικά εκτός νομού

Το θέμα των χιονοδρομικών και των νέων μέτρων το lockdown θα συζητηθεί στην επιστημονική επιτροπή την ερχόμενη Παρασκευή.

Το ζήτημα της λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, αφορά μια εποχική δραστηριότητα που έχει πληγεί σημαντικά από τα περιοριστικά μέτρα.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους ειδικούς και την κυβέρνηση τίθενται οι μετακινήσεις εκτός νομού και η επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργίαδης σημείωσε ότι για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα πρέπει να αρθεί η απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομού, ένα μέτρο που μέχρι στιγμής ισχύει καθολικά.

Υπενθυμίζεται ότι μετακινήσεις εκτός νομού επιτρέπονται σε αυτή τη φάση για 6 εξαιρετικές περιπτώσεις:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία. Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη και επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή, π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού. Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους. Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς με αποδεικτό έγγραφο
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής

Χιονοδρομικά: Πώς θα γίνεται η μετακίνηση εκτός νομού

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να προτείνει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η επαναλειτουργία των χιονοδρομικών δεν θα συνοδευτεί από «ξέφρενες» μετακινήσεις εκτός νομού.

Το υπουργείο, συγκεκριμένα, θα ζητήσει να υπάρχει μια ειδική ρήτρα: οι μετακινήσεις εκτός νομού για επίσκεψη σε χιονοδρομικό να επιτρέπονται μόνο με την επίδειξη κράτησης (ξενοδοχείου ή άλλου καταλύματος).

Προκειμένου αυτή η ρήτρα να μη λειτουργήσει αποτρεπτικά για μονοήμερες αποδράσεις, ένα άλλο σενάριο που εξετάζεται είναι να γίνονται δεκτά και άλλα αποδεικτικά έγγραφα, όπως για παράδειγμα η online κράτηση για ενοικίαση εξοπλισμού, όπου αυτό είναι δυνατό.

Να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά την εστίαση ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε χθες ότι απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα, εξηγώντας ότι η επαναλειτουργία θα ξεκινήσει από τους υπαίθριους χώρους των καταστημάτων. Αναφορικά με την εστίαση, ο Γεωργιάδης ανέφερε πως δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα να ανοίξει.