Κορωνοϊός: Μεταφέρθηκε για την Πέμπτη η σημερινή ενημέρωση του Κικίλια

Τι συνέβη;

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: Μεταφέρθηκε για την Πέμπτη η σημερινή ενημέρωση του Κικίλια

Η σημερινή ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια για τον κορωνοϊό αναβλήθηκε και μεταφέρθηκε για την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η αλλαγή στην ημέρα της ενημέρωσης έγινε λόγω της ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και προς διευκόλυνση των ΜΜΕ που θα την καλύψουν ζωντανά.

Τα επόμενα, προσεκτικά βήματα για το άνοιγμα

Την ίδια ώρα, η σχεδόν ταυτόχρονη επανεκκίνηση της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και του λιανεμπορίου προχθές, μετά από μια παρατεταμένη -καίτοι εορταστική- περίοδο αυτοαπόμονωσης προβληματίζουν τους ειδικούς, οι οποίοι δε φέρονται διατεθειμένοι για περισσότερα «γενναία βήματα» άμεσα, τουλάχιστον αν δεν αποκρυσταλλωθεί το τοπίο από την κινητικότητα στα σχολεία και την αγορά.

Οι εικόνες, άλλωστε, συρροής καταναλωτών σε κεντρικές εμπορικές οδούς, δημιουργούν δημιουργικό άγχος σε όλους τους εμπλεκόμενους, καταστρώνοντας σενάρια για παν ενδεχόμενο, σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει από την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Σχολιάζοντας τις σχετικές εικόνες, ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης παραδέχτηκε πως «υπήρχαν σε κάποια καταστήματα ουρές αλλά και οι επαγγελματίες και οι συμπολίτες μας τήρησαν απόλυτα τα μέτρα.

Νομίζω ότι σιγά σιγά θα χτίσουμε την κίνηση, αλλά για να έχουμε διάρκεια πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα και τους κανόνες». Ο ίδιος, μάλιστα, περιέγραψε πως «θα πρέπει να μετρηθεί η επίπτωση και του ανοίγματος των δημοτικών και του μερικού ανοίγματος της αγοράς, και κατόπιν οι επιδημιολόγοι θα λάβουν τις αποφάσεις». Να σημειώσουμε πως χθες καταγράφηκαν στην χώρα μας 566 νέα κρούσματα!

Βασίλης Κικίλιας

Lockdown: Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες για το άνοιγμα της εστίασης και των σχολείων

Εδώ και μερικές μέρες έχει ξεκινήσει η σταδιακή άρση του lockdown στην χώρα μας, με την εστίαση και τα σχολεία να ακολουθούν στις συγκεκριμένες πιθανότατα ημερομηνίες.

Την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξαν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και από την Δευτέρα ξεκίνησε το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια.

Αναφορικά με τους υπόλοιπους κλάδους, δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ακόμα κάτι καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα των δύο επόμενων εβδομάδων.

Συγκεκριμένα, στην 1η Φεβρουαρίου πιθανότατα να ακολουθήσει το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων εκπαίδευσης και συγκεκριμένα Γυμνασίων και Λυκείων.

Έπειτα, σειρά έχει η εστίαση, η οποία μάλλον πρόκειται να λειτουργήσει ξανά μέσα στο Φεβρουάριο. Μέχρι στιγμής βέβαια, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι, και καθόλου προς το παρόν το άνοιγμα των μπαρ.

Σε συζητήσεις βρίσκονται και για το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, που είναι πιθανό να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά και των μετακινήσεων από νομό σε νομό -δείτε εδώ τα απαραίτητα έγγραφα-.

Τέλος πιθανότατα να επιτραπεί μέσα στις επόμενες μέρες και το ψάρεμα και το κυνήγι, αλλά και το άνοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Lockdown εστίαση