Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα καταβληθεί

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα καταβληθεί

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης αλλά και το τελικό ποσό που θα οριστεί, για το οποίο υπέβαλλαν αίτηση περίπου 700.000 δικαιούχοι.

Tο συνολικό ποσό εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ τα νοικοκυριά θα αποζημιωθούν από 80 ευρώ έως 650 ευρώ. Παράλληλα, περισσότερο από το 50% της επιδότησης θα χορηγηθεί έως τέλος Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί πως, το επίδομα δεν αφορά μόνο στο πετρέλαιο, αλλά και σε άλλες μορφές θέρμανσης, όπως καυσόξυλα, φυσικό αέριο και πέλλετ

Ειδικότερα, η τιμή του επιδόματος θέρμανσης θα εξαρτάται από τον αριθμό των ημερών που μια περιοχή έχει θερμοκρασίες κάτω από του 15,5 βαθμούς Κελσίου, μέσα στο χρόνο. Το υπουργείο Οικονομικών εφαρμόζει ένα νέο σύστημα που βασίζεται σε μελέτη της ΕΜΥ, η οποία χώρισε την Ελλάδα σε 200.000 τετράγωνα (διαστάσεων 750μΧ750μ), ώστε να αποτυπώνονται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια οι κλιματικές και γεωγραφικές παράμετροι της κάθε περιοχής. Παράλληλα, σημειώνεται ότι για κάθε ανήλικο τέκνο θα υπάρχει προσαύξηση στο επίδομα ύψους 10%.

Ο υπολογισμός του ποσού εξαρτάται από την τοποθεσία των δικαιούχων, αλλά και τον αριθμό των ανήλικων μελών της οικογένειας. Επίσης, για κάθε ανήλικο θα υπάρχει προσαύξηση 10%.

Αυτές είναι οι ημερομηνίες καταβολής του ποσού

Επίδομα θέρμανσης

Η πληρωμή του επιδόματος θα καταβληθεί σε δύο φάσεις.

  • Εως τις 31 Ιανουαρίου θα πληρωθεί το επίδομα θέρμανσης για αγορές που έγιναν έως τις 21 Δεκεμβρίου του 2020
  • Εως τις 31 Μαρτίου θα πληρωθεί το επίδομα θέρμανσης για αγορές έως 28 Φεβρουαρίου

Τότε πληρώνεται το επίδομα των 534 ευρώ για τον Ιανουάριο

Η αντίστροφη μέτρηση για να δηλώσουν τις αναστολές συμβάσεων του Ιανουαρίου εργοδότες και εργαζόμενοι έχει ξεκινήσει. Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τον μήνα Ιανουάριο αναμένεται να πληρωθούν το πρώτο 15ήμερο του Φεβρουαρίου και θα υπολογιστούν – όπως παγίως συμβαίνει – με βάση τα 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής.

Οι δηλώσεις των αναστολών του Δεκεμβρίου... διαβάστε τη συνέχεια για το επίδομα στο Athensmagazine.gr