Κορωνϊός - Lockdown: Συναγερμός στην Αττική - Είναι ένα βήμα πριν γίνει «κόκκινη»

Σκέψεις για click away

Αρθρογράφος: Ιωάννα Πολυχρόνη
Ιωάννα Πολυχρόνη
Youweekly Editor
Κορωνϊός - Lockdown: Συναγερμός στην Αττική - Είναι ένα βήμα πριν γίνει «κόκκινη»

Τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζουν σήμερα το βράδυ, είναι αποφασισμένα να προτείνουν στην κυβέρνηση αυστηρά μέτρα προκειμένου να αποφύγει η χώρα μας ένα τρίτο καταστροφικό κύμα πανδημίας κορωνοϊού.

Ο αριθμός των σημερινών κρουσμάτων αλλά και ειδικότεροι επιδημιολογικοί παράγοντες που θα εξεταστούν σήμερα αναμένεται να καθορίσουν τις επόμενες αποφάσεις. Η περίοδος θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι περισσότερες χώρες βρίσκονται στη «δίνη του κυκλώνα», σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις των εταιρειών στις παραδόσεις εμβολίων. Όλα αυτά ενώ στο κέντρο της Αθήνας επικρατούσε χάος από συλλαλητήριο.

Στις 22 έφτασαν οι «κόκκινες» περιοχές σε όλη τη χώρα

Όπως ανέφερε μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων στο iefimerida.gr, «είναι τόσο γρήγορα τα γεγονότα, η επιδημία τρέχει με τέτοιους ρυθμούς, που δεν προλαβαίνουμε να παίρνουμε αποφάσεις».
Η σημερινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων αναμένεται να προετοιμάσει το επιδημιολογικό report που θα κατατεθεί αύριο στην επιτροπή που θα συνεδριάσει με όλα της τα μέλη, ώστε να ληφθούν αποφάσεις. Τα πρώτα στοιχεία για την πορεία της επιδημίας στη χώρα συζητήθηκαν την περασμένη Τετάρτη, όπου οι ειδικοί διαπίστωσαν μεγάλη κινητικότητα και εξέφρασαν ανησυχίες, όχι μόνο για την Αττική αλλά για 22 συνολικά περιοχές στην Ελλάδα.

Εξετάζεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 5:00 το πρωί στις «κόκκινες» περιοχές.

Η πλειονότητα των μελών της επιτροπής, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, κλίνει προς την κατεύθυνση της λήψης άμεσων και «σκληρών» προληπτικών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και έχει τεθεί στο τραπέζι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 5:00 το πρωί στις κηρυχθείσες από αύριο «κόκκινες» περιοχές. Υπενθυμίζεται πως και η Αττική είναι ένα βήμα πριν να γίνει «κόκκινη».

αττική κόκκινη περιοχη

«Είχαμε πει στην επιτροπή να παίρναμε τις όποιες αποφάσεις αφού έκλεινε ένα 10ήμερο από το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, ώστε να είχαμε πλήρη εικόνα. Αν η Αττική μπει στο "κόκκινο", θα πρέπει κατά την άποψή μου να υπάρξει σημαντικός περιορισμός της κυκλοφορίας. Έχουμε συζητήσει από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 5:00 το πρωί», τονίζει στο iefimerida.gr άλλο μέλος της επιτροπής των ειδικών και διευκρινίζει ότι «όλα θα εξαρτηθούν από τον σημερινό και τον αυριανό ρυθμό των κρουσμάτων».

Στον «αέρα» το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων

Οι επιπτώσεις από το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών δεν φαίνεται να προβληματίζει τους ειδικούς, καθώς η επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι μικρή. Σε αντίθεση όμως με τα μικρότερα παιδιά, τους λοιμωξιολόγους προβληματίζει πλέον η απόφαση που έχει ήδη ληφθεί για το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. «Κατά την άποψή μου θα πρέπει να επανεξετάσουμε την απόφαση που πήραμε πριν από μέρες για την επανέναρξη των διά ζώσης μαθημάτων σε γυμνάσια και λύκεια. Νομίζω ότι βιαστήκαμε. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι δεν πρέπει να ανοίξουν, εκτός από τη Γ΄ Λυκείου που τίθεται θέμα Πανελλαδικών Εξετάσεων», σχολιάζει ένας ακόμη ειδικός της επιτροπής. Πάντως, ακόμα κι αν ληφθεί απόφαση να μην ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια, τα δημοτικά θα παραμείνουν ανοιχτά, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Σκέψεις για επιστροφή του click away

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται αύριο να αποφασιστεί η επιστροφή του click away, ως τρόπου λειτουργίας των καταστημάτων στις περιοχές που παρατηρείται επιδημιολογική επιβάρυνση και να μπει τέλος στη φυσική παρουσία στα καταστήματα. Οι εικόνες συνωστισμού σε γνωστούς εμπορικούς δρόμους, όπως η Ερμού, και σε μεγάλα πολυκαταστήματα έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επιδημιολόγους, οι οποίοι δεν κρύβουν την αγωνία τους, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες καταστάσεις».

Δεν είναι όμως μόνο τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας που εκφράζουν φόβους για αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες. Πιθανή αύξηση των διασωληνωμένων με Covid-19 και των νεκρών είχε διαβλέψει πριν από λίγες μέρες, με δηλώσεις του στο iefimerida.gr, ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας. Είχε πει, μάλιστα, ότι με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, η καμπύλη των θανάτων αναμένεται να αντιστραφεί από πτωτική σε ανοδική προς το τέλος της εβδομάδας και των διασωληνωμένων στις επόμενες μέρες.