Κορωνοϊός: Ολικό lockdown στην Πάτρα - Κλείνουν σχολεία και μαγαζιά

Συνεδριάζει αυτή τη στιγμή η επιτροπή των 32 ειδικών του υπουργείου Υγείας

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: Ολικό lockdown στην Πάτρα - Κλείνουν σχολεία και μαγαζιά

Ένα βήμα πριν κλειδώσει είναι η απόφαση σχετικά με το ολικό lockdown στην Πάτρα και το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα καταστήματα και τα σχολεία είναι αρκετά πιθανό.

Η συνεδρίαση της επιτροπής των 32 ειδικών του υπουργείου Υγείας για την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε εξέλιξη.

Η πρώτη απόφαση που ελήφθη και θα γίνει σχετική εισήγηση στην κυβέρνηση είναι να επιβληθεί καθολικό lockdown στην Πάτρα. Ωστόσο, αυτό που είναι μέχρι στιγμής σίγουρο και επίσημο είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας μετα τις 18:00 στην Αττική τα σαββατοκύριακα!

Κορωνοϊός Ολικό lockdown στην Πάτρα

Πιθανό το ενδεχόμενο για ολικό lockdown και σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας τα τελευταία 24ωρα έχει εντείνει την ανησυχία των ειδικών, για αυτό και κάνουν και σκέψεις για ολικό lockdown σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη.

Οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν ιδιαίτερα για ένα νέο τρίτο κύμα και ετοιμάζονται να προτείνουν σήμερα πιο αυστηρά μέτρα. Στο τραπέζι έχει τεθεί το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη, μέτρο που, όπως φαίνεται, δεν προκρίνεται για το Λεκανοπέδιο επί του παρόντος.

Με τα κρούσματα να παραμένουν σε τετραψήφιο αριθμό και τις τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας να παρουσιάζουν εμφανέστατο πρόβλημα το τελευταίο διάστημα, οι πληροφορίες θέλουν την ειδική επιτροπή να προτείνει ολικό lockdown για όλη την Αχαΐα (μέχρι τώρα στο «κόκκινο» είναι μόνο η πόλη της Πάτρας) και τη Θεσσαλονίκη.

Η χθεσινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων πρότεινε μάλιστα οι δύο περιοχές, μαζί με την Αττική, να χαρακτηριστούν με ένα νέο χρώμα: το βαθύ κόκκινο, το οποίο θα αποτυπώνει τις περιοχές που υφίστανται το βαρύτερο πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν η εισήγηση για ένταξη και της Θεσσαλονίκης και της Αχαΐας στις «κόκκινες» περιοχές επιβεβαιωθεί, τότε αναμένεται να επιβληθούν αυξημένα μέτρα, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00.

Χθες ωστόσο, από τη Θεσσαλονίκη, ο Ν. Χαρδαλιάς τόνιζε πως «δεν τίθεται θέμα αυστηροποίησης των μέτρων» και ότι «δεν υπάρχει θέμα πανικού. Υπάρχει θέμα απόλυτης επιφυλακής. Δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα πιστής τήρησης των υπαρχόντων. Μέσα από αυτό το πλέγμα αντιμετωπίζουμε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην αύξηση του ιικού φορτίου σε κάποιες περιοχές και στη Θεσσαλονίκη. Με συνεργασία και συνεννόηση θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε και σε αυτήν την κρίσιμη καμπή».