Lockdown: Έρχονται νέα περιοριστικά μέτρα για Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Ρέθυμνο

Στο «κόκκινο» οι 3 περιοχές

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Lockdown: Έρχονται νέα περιοριστικά μέτρα για Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Ρέθυμνο

H Αχαΐα, το Ρέθυμο αλλά και η Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για αυτό και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρθούν αυστηρότερα και πιο περιοριστικά μέτρα.

Το καθολικό lockdown που τέθηκε σε ισχύ από τις 06:00 της Πέμπτης στην Αττική, φέρνει τους κατοίκους του λεκανοπεδίου σε μία πραγματικότητα αντίστοιχη του περασμένου Μαρτίου. Ωστόσο η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα, αλλά και η πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ πιθανόν να οδηγήσουν και άλλες περιφέρειες σε καθολικό περιορισμό.

Χαρακτηριστικό, πάντως του συναγερμού που έχει σημάνει στο υπουργείο Υγείας είναι το γεγονός πως συζητείται η ενεργοποίηση των ιδιωτικών κλινικών για τη στήριξη του ΕΣΥ. Οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας συνεχίζουν να συλλέγουν στοιχεία τόσο για τον αριθμό των κρουσμάτων όσο κυρίως για την πορεία του αριθμού των νοσηλειών στις περιοχές υψηλού κινδύνου, ωστόσο προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει ληφθεί η απόφαση για άμεση λήψη μέτρων. Όλα τα βλέμματα τώρα στρέφονται στην σύσκεψη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη προσωπική εικόνα της κατάστασης θα έχει σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος μετέβη εσπευσμένα στην πόλη για να επισκεφθεί νοσοκομεία αλλά και να έχει συνάντηση με τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

νέα περιοριστικά μέτρα για Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Ρέθυμνο

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Υπουργού Υγείας στη Θεσσαλονίκη έχει ως εξής:

10:00 – Επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

11:00 – Επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Τούμπας, που λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο.

11:30 – Επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».

12:15 – Συνάντηση με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Δηλώσεις στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, θα πραγματοποιηθούν μετά την επίσκεψη στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς» και μετά τη συνάντηση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, στην περιφερειακή ενότητα της Αχαΐας, με την Πάτρα να είναι ήδη σε καθεστώς lockdown, η πίεση ολοένα και αυξάνεται, αφού, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν 112 νέα κρούσματα με την αναλογία ανά 100.000 πληθυσμού να φτάνει στο 36,09.

Στο Ρέθυμνο παρατηρήθηκε επίσης νέα έξαρση, με 42 νέα κρούσματα και την αναλογία ανά 100.000 πληθυσμού να ανεβαίνει στο άκρως επικίνδυνο 49,06. Πολλά ήταν για ακόμα μια ημέρα τα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφηκαν 101 νέες μολύνσεις με τα «ενθαρρυντικά» στοιχεία να προέρχονται από την αναλογία που παραμένει χαμηλά στο 9,1. Στο μεταξύ, από νωρίς το πρωί στην Αττική έχουν στηθεί μπλόκα σε όλους τους κεντρικούς άξονες!

Τα χθεσινά κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα μας

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1496 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 167549, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6073 (3.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 53600 (61.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

284 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 202 (71.1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1185 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 17 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6034 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3547 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ωστόσο η σημερινή ενημέρωση αναβλήθηκε καθώς ο Υπουργός Υγείας επισκέφτηκε την Θεσσαλονίκη.

κορωνοιος κρουσματα