Κορωνοϊός - Ελλάδα: Ένας χρόνος από την ημέρα που ο Τσιόδρας ανακοίνωσε το 1ο κρούσμα

Η 26η Φεβρουαρίου έχει περάσει στην Ιστορία

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Κορωνοϊός - Ελλάδα: Ένας χρόνος από την ημέρα που ο Τσιόδρας ανακοίνωσε το 1ο κρούσμα

Πριν από ακριβώς ένα χρόνο, στις 26 Φεβρουαρίου 2020 ανακοινώθηκε από τον Σωτήρη Τσιόδρα, το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, ανοίγοντας έναν κύκλο από lockdown και προκαλώντας φόβο στους πολίτες.

Ήταν μεσημέρι Τετάρτης, όταν ο λοιμωξιολόγος έκανε την ανακοίνωση, σε έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Ήταν μία γυναίκα από την Θεσσαλονίκη. Η 38χρονη, είχε νοσηλευτεί τότε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Τις επόμενες ημέρες καταγράφονταν συνεχώς νέες περιπτώσεις κορωνοϊού και μέχρι τις 9 Μαρτίου στην Ελλάδα είχαν καταγραφεί 84 κρούσματα.

Στις 10 Μαρτίου ο υπ. Υγείας ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων για 14 ημέρες, ως μέτρο πρόληψης για την εξάπλωση του κορωνοϊού, ενώ στις 12 Μαρτίου ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος στη χώρα.

Έναν μήνα μετά το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, η Δήμητρα Βουλγαρίδου παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή Αυτοψία, με τον Αντώνη Σρόιτερ όπου μίλησε για την εμπειρία της.

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: «Θα έχουμε 7.000-8.000 νέα κρούσματα ανά εβδομάδα»

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποίησε πως είναι πολύ πιθανόν τα κρούσματα κορωνοϊού να φτάσουν σε αριθμό τις 7.000 με 8.000 σε εβδομαδιαία βάση.

Σε αυστηρή προειδοποίηση τήρησης των μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού και επαγρύπνηση από την πολιτεία και τους πολίτες προχώρησε από τη Βουλή ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας προειδοποίησε πως τα ποσοστά των παραλλαγών του ιού είναι υψηλά και αγγίζουν το 40%. Όπως είπε, το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας ήταν διαφορετικό από το πρώτο, καθώς διαπιστώθηκαν και «δικές μας» μεταλλάξεις.

«Αν επικρατήσει στην πατρίδα μας το Variant (μετάλλαξη), έχουμε πρόβλημα πιθανόν μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να τηρούμε τα μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η εκτίμησή του είναι ότι τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν σε αριθμό τις 7.000 με 8.000 σε εβδομαδιαία βάση.

Κορωνοϊός - Τσιόδρας

Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι στην περιοχή υπάρχουν 4.000 ενεργά κρούσματα. «Η Αττική χρειάζεται ειδική προσοχή» τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων κατά 81% στον βόρειο τομέα, 67% στον κεντρικό τομέα και 123% στη Δυτική Αττική, με μέσο όρο ηλικίας άνω των 40 ετών. Επίσης, δεν έκρυψε τη μεγάλη ανησυχία του και για την Αχαΐα και το Λασίθι.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα και προσπαθεί να βρει τρόπο να παραμείνει», τονίζοντας: «Είναι εδώ και θα πιέσει κι άλλο».

Αναλυτικά τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Βόρειος Τομέας: 82% αύξηση κρουσμάτων εβδομαδιαίως,
Κεντρικός Τομέας: 61% αύξηση, με 1.400 ενεργά
Δυτικός Τομέας: 123% αύξηση
Η Δυτική Αττική συνεχίζει να δίνει μάχη, παρά το σκληρό lockdown
Ανατολική Αττική: 62% αύξηση