Εισήγηση λοιμωξιολόγων: Παράταση του lockdown για μία εβδομάδα στην Αττική

Μόλις ανακοινώθηκε

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Εισήγηση λοιμωξιολόγων: Παράταση του lockdown για μία εβδομάδα στην Αττική

Παράταση του lockdown στην Αττική έως τις 7 Μαρτίου εισηγούνται, σύμφωνα με πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι μετά από τα αυξημένα κρούσματα που παρουσιάζονται στην πρωτεύουσα τις τελευταίες μέρες.

Τις αποφάσεις μετά την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να ανακοινώσει το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Στο μεταξύ, έντονη είναι η ανησυχία των υγειονομικών αρχών για την πίεση των νοσοκομείων της Αττικής στα οποία η πληρότητα των ΜΕΘ κορωνοϊού φτάνει στο 90% και οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς θα αποτυπωθεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα η “έκρηξη” των κρουσμάτων αυτής της εβδομάδας.

κορωνοϊός ΜΕΘ

Στο υπουργείο Υγείας οι συσκέψεις που αφορούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό ώστε να αντιμετωπιστεί ο κορεσμός των Εντατικών, καθώς και των απλών κλινών, είναι συνεχείς. Για σήμερα το πρωί ήταν προγραμματισμένη σύσκεψη στο ΕΚΑΒ με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, το γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο, και στελέχη του ΕΚΑΒ. Πρόκειται για τακτική σύσκεψη που πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή. Παράλληλα, πραγματοποιείται ακόμη μία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας.

Κορωνοϊός - Ελλάδα: Ένας χρόνος από την ημέρα που ο Τσιόδρας ανακοίνωσε το 1ο κρούσμα

Πριν από ακριβώς ένα χρόνο, στις 26 Φεβρουαρίου 2020 ανακοινώθηκε από τον Σωτήρη Τσιόδρα, το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, ανοίγοντας έναν κύκλο από lockdown και προκαλώντας φόβο στους πολίτες.

Ήταν μεσημέρι Τετάρτης, όταν ο λοιμωξιολόγος έκανε την ανακοίνωση, σε έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Ήταν μία γυναίκα από την Θεσσαλονίκη. Η 38χρονη, είχε νοσηλευτεί τότε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Τις επόμενες ημέρες καταγράφονταν συνεχώς νέες περιπτώσεις κορωνοϊού και μέχρι τις 9 Μαρτίου στην Ελλάδα είχαν καταγραφεί 84 κρούσματα.

Στις 10 Μαρτίου ο υπ. Υγείας ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων για 14 ημέρες, ως μέτρο πρόληψης για την εξάπλωση του κορωνοϊού, ενώ στις 12 Μαρτίου ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος στη χώρα.

Έναν μήνα μετά το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, η Δήμητρα Βουλγαρίδου παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή Αυτοψία, με τον Αντώνη Σρόιτερ όπου μίλησε για την εμπειρία της.