Δημήτρης Κουφοντίνας: Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για αναβολή ή διακοπή εκτέλεσης της ποινής του

Όλες οι πληροφορίες

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Δημήτρης Κουφοντίνας: Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για αναβολή ή διακοπή εκτέλεσης της ποινής του

Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Λαμίας απέρριψε ομόφωνα το αίτημα Κουφοντίνα για αναβολή η διακοπή εκτέλεσης της ποινής που του έχει επιβληθεί.

Νωρίτερα, απορριπτική ήταν η πρόταση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας ως προς το αίτημα που είχαν καταθέσει οι δικηγόροι του Δημήτρη Κουφοντίνα για αναβολή της ποινής του.

H εισαγγελέας Αγορή Παπακώστα είχε υποστηρίξει ότι η διάταξη που προβλέπει αναβολή εκτέλεσης ποινής αναφέρεται σε κρατούμενο που πάσχει από σοβαρή ασθένεια και όχι σε κρατούμενο που προκαλεί ο ίδιος βλάβη στον εαυτό του. Επίσης, σημείωσε ότι και να αναβληθεί η ποινή του, θα μείνει στο νοσοκομείο, γιατί η αποκατάσταση θα πάρει πολύ χρόνο, ενώ είναι άγνωστο αν θα διακόψει την απεργία πείνας-δίψας, καθώς το αίτημά του είναι η μεταγωγή.

Το δικαστήριο ακολούθησε την πρόταση της εισαγγελέως, η οποία είχε προτείνει να μην γίνει δεκτό το αίτημα του καταδικασμένου σε 11 φορές ισόβια, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η υγεία του Δημήτρη Κουφοντίνα συνίσταται σε δική του επιλογή.

«Ο νόμος απαιτεί ο κρατούμενος να πάσχει από μόνιμη και χρόνια πάθηση και όχι από προσωρινή. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει μια σοβαρή διατάραξη των ζωτικών του οργάνων, που συνίσταται σε επιλογή του ίδιου του κρατούμενου, με πλήρη συνείδηση. Ο ίδιος συναινεί και αποδέχεται τις επιπλοκές της υγείας του. Επίσης δεν πληροούτε ο άλλος όρος του νόμου αυτός της υπέρμετρα σκληρής μεταχείρισης. Η συνέχιση της έκτισης της ποινής του γίνεται μέσα στο νοσοκομείο. Αμέσως μόλος σταματήσει την απεργία πείνας θα δεχτεί την ιατρική φροντίδα» ανέφερε η εισαγγελέας της έδρας.

Λίγο νωρίτερα, εξετάσθηκε ως μάρτυρας γιατρός από την ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας, ο οποίος ανέφερε πως η υγεία του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι σε οριακή κατάσταση.

Εισαγγελέας: Πάσχει από κάποια πάθηση;
Μάρτυρας: Δεν λέγεται ακριβώς πάθηση η απεργία πείνας αλλά οι ζωτικές του λειτουργίες είναι οριακά.
Εισαγγελέας: Έχει κάποια ασθένεια;
Μάρτυρας: Καμία επισήμως.
Εισαγγελέας: Υπάρχουν συμπτώματα απειλητικά για τη ζωή του;
Μάρτυρας: Υπογλυκαιμία, αναιμία, αλλά δεν είναι διαβήτης ή στεφανιαία νόσος, αλλά επιπλοκές της άρνησης του να φάει.

Μετά την εισαγγελική πρόταση, ο συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα Θέμης Σοφός σχολίασε: «Η πολιτεία δεν πρέπει να εκδικηθεί. Είναι θέμα ημερών, μπορεί και ωρών. Αν πεθάνει, θα γράφει η ιατροδικαστική «ανακοπή καρδιάς» και θα έχετε και μια συγκεκριμένη ασθένεια».

Να σημειωθεί ότι τον πολυισοβίτη εκπροσωπούν με ιδιόχειρη εξουσιοδότηση οι δικηγόροι Ιωάννα Κούρτοβικ και Θέμης Σοφός. Ο τελευταίος, υποστηρίζοντας το υποβληθέν αίτημα, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ζητούσαν μια προσωρινή διακοπή λόγω σοβαρής ασθένειας, λέγοντας ότι «ένα βήμα πριν το θάνατο δεν έχει νόημα η συνέχιση της ποινής».

Οι δικηγόροι του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ και Θέμης Σοφός, έχουν καταθέσει, πέρα από το αίτημα αναβολής της ποινής του Δημήτρη Κουφοντίνα μέχρι να αποκατασταθεί η υγεία του, και αίτημα να εξεταστεί η νομιμότητα της μεταγωγής του πολυισοβίτη στις φυλακές Δομοκού.

Όσον αφορά την προσφυγή κατά της απόρριψης αιτήσεως επαναμεταγωγής Κουφοντίνα, ο κ. Σοφός, μιλώντας στον Real FM, τόνισε ότι είναι προπαγανδιστική η τοποθέτηση από διάφορες πλευρές ότι η πολιτεία δεν μπορεί να κάνει τη χάρη στον κρατούμενο να πάει εκεί όπου εκείνος θέλει. «Ο Κουφοντίνας δεν ζήτησε να πάει όπου εκείνος θέλει, αλλά εκεί όπου ο νόμος προβλέπει», υποστήριξε ο Θέμης Σοφός. Να υπενθυμίσουμε ότι πριν μερικές μέρες πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις για τον Δημήτρη Κουφοντίνα!

Δημήτρης Κουφοντίνας το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για αναβολή ή διακοπή εκτέλεσης της ποινής του

Δημήτρης Κουφοντίνας: Σε άσχημη κατάσταση

«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι λίγο πριν το κώμα, βρίσκεται στα όρια ζωής και θανάτου» είπε χαρακτηριστικά η συνήγορος του, Ιωάννα Κούρτοβικ, ενώ επισήμανε πως δεν της έχουν κοινοποιηθεί αποφάσεις και χαρτιά ώστε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

«Είναι κρίμα να το πω, είναι ψέμα. Δεν μου έχουν κοινοποιηθεί αποφάσεις, μου έχουν κοινοποιηθεί χαρτιά που παραπέμπουν σε αποφάσεις. Ένα χαρτί με μία σφραγίδα. Πρόκειται για μία σφραγίδα.

Δεν υπάρχει απόφαση, δεν υπάρχει αριθμός, δεν έχει υπογραφές, δεν έχει ονόματα. Δεν υπάρχει απόφαση για να προσβάλουμε. Είναι εμπαιγμός δικός μου, του κρατούμενου.

Είναι ντροπή αυτά... διαβάστε την συνέχεια στο Athensmagazine.gr