Ισχυρός μετασεισμός 5,8 Ρίχτερ στην περιοχή της Ελασσόνας

Αισθητός και στην Αθήνα

Αρθρογράφος: Ιωάννα Πολυχρόνη
Ιωάννα Πολυχρόνη
Youweekly Editor
Ισχυρός μετασεισμός 5,8 Ρίχτερ στην περιοχή της Ελασσόνας

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 8:38 το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή της Ελασσόνας. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 17 χλμ. νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα ενώ νωρίτερα ακόμη ένας σεισμός 4,4 ρίχτερ χτύπησε την περιοχή.

σεισμός

Ελασσόνα: Αλλεπάλληλοι και έντονοι σεισμοί όλη την νύχτα

Μια πολύ δύσκολη νύχτα φαίνεται να πέρασαν οι κάτοικοι της Ελασσόνας, μετά τους αλλεπάλληλους και έντονους σεισμούς. Οι περισσότεροι έβγαλαν την βραδιά σε σκηνές και ξενοδοχεία της Λάρισας και των Τρικάλων.

Οι καταστροφές στα χωριά της περιοχές είναι πολλές, καθώς τοίχοι από σπίτια, σχολεία και ναούς, ενώ χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν έξι άτομα από την πυροσβεστική έπειτα από τον σεισμό που είναι ο ισχυρότερος στην περιοχή από το 1766! Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην πόλη της Λάρισας, αλλά και βόρεια στην Κοζάνη, καθώς και νότια ως την Αθήνα.

Στην περιοχή μετά τα 6 Ρίχτερ ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί. Τρεις από αυτούς ήταν μάλιστα πάνω από 5 Ρίχτερ και άλλοι έντεκα πάνω από 4 Ρίχτερ, με την περιοχή να συνεχίζει να δονείται ως τις πρώτες πρωϊνές ώρες. Συνολικά ως τις 5 το πρωί έχουν καταγραφεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών πάνω από 90 μετασεισμοί, με τους κατοίκους στα χωριά Μεσοχώρι και Μαγούλα να έχουν αφήσει τα σπίτια τους.

Η αντίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτείας ήταν άμεση για τους πληγέντες. Από την περιφέρεια Θεσσαλίας, μισθώθηκαν τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα για τους κατοίκους που δεν ήθελαν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους μετά τον σεισμό. Ορισμένοι μεταφέρθηκαν τη νύχτα στα Τρίκαλα όπου πέρασαν τη νύχτα, ενώ άλλοι προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν σκηνές σε ανοιχτούς χώρους των περιοχών Δαμάσι, Μεσοχώρι, Αμούρι και Βλαχογιάννι που έχουν πληγεί από τον σεισμό.

σεισμός ελασσόνα

Δεκάδες σκηνές στάλθηκαν και στο Γηροκομείο Λάρισας, καθώς για λόγους ασφαλείας οι τρόφιμοι μεταφέρθηκαν στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος. Πολύτιμη ήταν και η βοήθεια από τον στρατό προς τους κατοίκους των χωριών που επλήγησαν καθώς πρόσφεραν σκηνές, κρεβάτια και κουβέρτες.

Ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί το ακριβές ύψος των ζημιών, ωστόσο οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Σχολεία, ναοί, αλλά και σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές καθώς κατέρρευσαν τοίχοι και από θαύμα δεν έχει υπάρξει τραυματισμός πολιτών.

ημιές έχουν υποστεί και μνημεία στην περιοχή. Συγκεκριμένα, ζημιές καταγράφονται στην Αγία Παρασκευή Τυρνάβου (19ος αιώνας) και στον Αγιο Νικόλαο, στο Κουτσόχερο (17ος αιώνας). Επίσης, πολύ ελαφρές ζημιές έχουν σημειωθεί στη Λάρισα, όπως πτώση σοβάδων και κεραμιδιών, στο Γενί Τζαμί. Σημειώθηκε πτώση καπνοδόχου στα πρώην Στρατιωτικά Αρτοποιεία, όπου βρίσκεται και η αρχαιολογική αποθήκη. Ελαφρές ζημιές σημειώθηκαν επίσης στο Διαχρονικό Μουσείο όπου παρατηρήθηκε πτώση ορισμένων τμημάτων εδωλίων στην Περιοδική έκθεση.

Αμεσα η Πολιτεία τόνισε πως οι πληγέντες από τον σεισμό θα ενισχυθούν οικονομικά. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε ενίσχυση από 600 ως 6.000 ευρώ στους πληγέντες. Επίσης, στην περιοχή βρίσκεται από χθες κλιμάκιο της κυβέρνησης υπό τον κ. Λιβάνιο όπου είναι σε εξέλιξη οι εκτιμήσεις για την συνολικά ζημιά από τον ισχυρό σεισμό.

Σε επιφυλακή παραμένουν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας με το σχέδιο «Εγκέλαδος» να έχει ενεργοποιηθεί. Η Πολιτική Προστασία είναι από χθες σε ανοιχτή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, ενώ ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιούσε χθες εναέρια επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής για εντοπισμό ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση. Επίσης, ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ προσέγγισε την περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.