Κορωνοϊός: 2.215 κρούσματα - Στους 451 οι διασωληνωμένοι

Στους 32 οι νεκροί

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: 2.215 κρούσματα - Στους 451 οι διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου του κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.215, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 201.677 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 71 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.885 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 32, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.664 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ η Ε.Ε. αποφάσισε την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Κορωνοϊός κρούσματα Ελλάδα

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 451 (68.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.398 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 402 (ημερήσια μεταβολή +10.14%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 335 ασθενείς.

Έως και στο 90% των κρουσμάτων στην Αττική η Βρετανική μετάλλαξη κορωνοϊού

Κυριαρχία των μεταλλάξεων κορωνοϊού έναντι του αρχικού στελέχους, διαπιστώνεται πλέον στην χώρα μας σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα

Το ζήτημα ανέδειξε το πρωί της Παρασκευής, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος μιλώντας για την επιδημιολογική εικόνα στην χώρα, τόνισε πως ένας από τους τρεις λόγους οι οποίοι ευθύνονται για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε και χει φέρει σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία είναι οι μεταλλάξεις.

Οι έρευνες για την βρετανική μετάλλαξη

Όπως είπε συγκεκριμένα, από τα δεδομένα, που υπάρχουν αυτή την στιγμή, ο πρώτος λόγος είναι ότι φαίνεται πως το 70% των κρουσμάτων στην Αττική είναι από την βρετανική μετάλλαξη.

Ο δεύτερος λόγος για την έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στην κόπωση των πολιτών, είπε ο κ. Δημόπουλος, μια κόπωση που οδηγεί στη μη τήρηση των μέτρων. Και ο τρίτος λόγος για την έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, καθώς όπως γνωρίζαμε κι από τη γρίπη, τον Φεβρουάριο και τον μισό Μάρτιο είχαμε πάντα τα περισσότερα κρούσματα. Στο μεταξύ, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάρει παράταση το lockdown ακόμα ένα μήνα!

Ο κ. Δημόπουλος παρατήρησε επίσης ότι από την αρχή της πανδημίας το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί σημαντικά, αλλά είναι λογικό να λαμβάνονται κι έκτακτα μέτρα όπως αυτά που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, λόγω της επιβάρυνσης των επιδημιολογικών δεδομένων. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ συμπλήρωσε ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών τους.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του η οποία είχε δημοσιευθεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Δημόπουλος σημείωνε πως ο κορωνοϊός είναι ένας ευπροσάρμοστος εχθρός. Όπως σημείωσε, αναδύονται συνεχώς νέα στελέχη τα οποία και προσδίδουν προσαρμοστικό πλεονέκτημα επιβίωσης του ιού.

Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, επεσήμανε και αυτός την διασπορά των μεταλλάξεων στην κοινότητα. «Είναι θέμα χρόνου ο ιός που μεταδίδεται ταχύτερα να αντικαταστήσει τον άλλο που είναι βραδύτερος», είπε και συμπλήρωσε: «σε ορισμένες περιοχές η μετάλλαξη έχει επικρατήσει στο 90% σε άλλες περιοχές από το 40% πριν μια εβδομάδα τώρα είναι στο 60%».

Όπως είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, «χρειάζεται τήρηση των μέτρων, σωστή και καθολική χρήση της μάσκας, οι επόμενες ήμερες η πίεση στο ΕΣΥ θα αυξηθεί με περισσότερες εισαγωγές και διασωληνώσεις. ταχύτερη μετάδοση λόγω των μεταλλάξεων. Θα είναι το τελευταίο που θα αναστραφεί αυτό»

για να καταλήξει: «πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια ακόμα».

Σχετικά με τις μεταλλάξεις που ανησυχούν ιδιαιτέρως τους ειδικούς τοποθετήθηκε και ο γιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σαν τις κατσαρίδες θα πολλαπλασιάζονται και οι μεταλλάξεις» και πρόσθεσε ότι «η Κρήτη που τα πήγαινε μια χαρά έχει καταληφθεί από το βρετανικό στέλεχος από τη μια εβδομάδα στην άλλη». «Πρόκειται για νέα πανδημία» σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «βάζοντας φράγμα στον ιό με εμβόλια και καραντίνα, γλιτώνουμε από τις επόμενες μεταλλάξεις που δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα».