Κορωνοϊός - ΜΕΘ: Διασωληνώνουν ασθενείς εκτός εντατικής

Δεκάδες ασθενείς σε λίστες αναμονής

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Κορωνοϊός - ΜΕΘ: Διασωληνώνουν ασθενείς εκτός εντατικής

Συνεχίζεται ο «Γολγοθάς» ασθενών με ή χωρίς κορωνοϊό μέσα στο ΕΣΥ, το οποίο δοκιμάζει τις αντοχές του σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης.

Όπως γράφει το Protothema. το περασμένο 24ωρο άλλοι 459 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη covid-19 εισήχθησαν στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και στα δύο ιδιωτικά, του Ομίλου Hellenic Healthcare Group και του Ιατρικού που έχουν ενταχθεί στο σύστημα νοσηλείας ασθενών με covid - με τους 258 να εισάγονται στα νοσοκομεία της Αττικής.

Η ροή των ασθενών προς τις κλινικές ή τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Covid παραμένει αμείωτη. Οι νοσηλευόμενοι έχουν ανέλθει στους 4.648 σε όλη τη χώρα, με τους 2.339 να συγκεντρώνονται στη μεγάλη εστία της επιδημίας, στην Αττική.

Κορωνοϊός ΜΕΘ

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε από την κυβέρνηση η τροποποίηση ορισμένων μέτρων ώστε να εκτονωθεί η πολύμηνη κόπωση των πολιτών. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συζητήσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίασή της, με τα μέλη της ωστόσο να επισημαίνουν ότι σε αυτή τη φάση η άρση των περιοριστικών μέτρων χωρίς περαιτέρω επιδημιολογική και νοσοκομειακή επιβάρυνση αποτελεί ένα μάλλον άλυτο πρόβλημα.

Οι διασωληνωμένοι χθες έσπασαν το «φράγμα» των 600, που είχε τεθεί ως «μαύρο» ορόσημο από τους ειδικούς παραπέμποντας στον αντίστοιχο αριθμό του περασμένου Νοεμβρίου, κι έφτασαν τους 605 από 564 σε μία ημέρα. Το 60% των ασθενών με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής λόγω των σοβαρών επιπλοκών του κορωνοϊού, νοσηλεύονται στην Αττική – οι 374 από τους 606. Ενώ, πήρε το "πράσινο φως" το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επίσης, δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής αναζητώντας μάταια κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, οι ασθενείς αυτοί αγγίζουν πλέον τους 50.

Αυτά είναι τα χθεσινά κρούσματα κορωνοϊού

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.533, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 223.789 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 72 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.916 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Κορωνοϊός νέα κρούσματα

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 59, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.196 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 605 (68.1% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.505 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 446 (ημερήσια μεταβολή -3.25%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 455 ασθενείς.

Hλικιακή κατανομή: Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη). Στο μεταξύ, μια νέα μετάλλαξη του ιού εμφανίστηκε στην Γαλλία!