Θεσσαλονίκη: Πυροβολισμοί στη μέση του δρόμου στο Κορδελιό

Τι συνέβη;

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Θεσσαλονίκη: Πυροβολισμοί στη μέση του δρόμου στο Κορδελιό

Το βράδυ του Σαββάτου αρκετοί πυροβολισμοί σημειώθηκαν στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης, όταν ένα άτομο που επέβαινε σε λευκό όχημα, μάρκας Mercedes, άνοιξε πυρ κατά πεζού, στην οδό Κατσαντώνη.

Το χρονικό των επεισοδίων με τους πυροβολισμούς στην Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με το thestival.gr, ο δράστης στη συνέχεια αποχώρησε με το αυτοκίνητό του. Αστυνομικές δυνάμεις έχουν σπεύσει στην περιοχή και τον αναζητούν.

Ο δράστης φέρεται ότι πυροβόλησε αρκετές φορές, ενώ η αστυνομία έχει εντοπίσει τρεις κάλυκες. Μία σφαίρα πέτυχε το παράθυρο σταθμευμένου οχήματος, στο οποίο επέβαινε νεαρός.

Πάντως, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμός. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ οικογενειών Ρομά.

Η ιστορία στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης

Το Ελευθέριο - Κορδελιό είναι πόλη στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης και βρίσκεται στα βορειοδυτικά αυτού. Ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 26.850 κατοίκους. Αποτελούσε έδρα δήμου μέχρι την εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης, οπότε εντάχθηκε στον Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου. Μαζί με τον πληθυσμό του Ευόσμου αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο δήμο της Θεσσαλονίκης.

Το Νέο Κορδελιό δημιουργήθηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 από Έλληνες Μικρασιάτες πρόσφυγες (282 άτομα) από το χωριό Παπά-Σκάλα του Κορδελιού της Σμύρνης. Το Νέο Κορδελιό έχει ενωθεί πλέον με τον εκσυγχρονισμένο Εύοσμο, καθώς και έχει αναβαθμιστεί αρκετά σαν περιοχή.Το Κορδελιό είναι έως σήμερα παραθαλάσσιο προάστιο της Σμύρνης, καλούμενο επίσημα Περαία, ή κοινώς Πέρα Μεριά, και στη τουρκική Καρσίγιακα (που σημαίνει το ίδιο, αντιπέρα ακτή) και που σήμερα αποτελεί πρωτεύουσα ομώνυμης επαρχίας της ευρύτερης περιοχής της Σμύρνης

. Βρίσκεται απέναντι σχεδόν της Σμύρνης (βορειοδυτικά) και σε απόσταση περίπου 20 χλμ. Το όνομα του προαστίου αυτού προέρχεται από την ονομασία παλαιού βυζαντινού Μοναστηριού του "Κορδολέοντος" που έχτισαν οι ιππότες την εποχή των Σταυροφοριών και που βρίσκεται επί του παρακείμενου όρους Σιπύλου, που είναι απόληξη του όρους του Ταντάλου. Ο πληθυσμός του Κορδελιού πριν την Μικρασιατική Εκστρατεία κατά πλειοψηφία ήταν ελληνικός που ανέρχονταν περίπου στους 15.000 κατοίκους. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 πρόσφυγες από το Κορδελιό τη Σμύρνης δημιούργησαν το Νέο Κορδελιό στη Θεσσαλονίκη.